Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Imate autistično dijete?

Korak po korak do napretka uz pomoć Aba terapije.

Kad se dijete rodi, kad prvi puta zaplače, najsretniji ste na svijetu jer ste mu dali život. Niste ga pitali želi li taj život, vi, njegovi roditelji odlučili ste umjesto njega.

Da li ste dostojni tog malog prestrašenog bića, svatko od vas sam donosi procjenu. Život je takav, nepredvidljiv, pun zagonetki, koje ponekad ne znate odgonetnuti, nema vam tko pomoći, prepustite se u jednu ravnu crtu koja se kroz godine možda nadogradi ili ostane takva za cijeli život. Aba centar ne jamči rezultate preko noći, ali osigurava mukotrpan rad i sustavan napredak vašeg djeteta.

Aba terapija zasniva se na teoriji, ali primjenjiva je u svakom segmentu života, kako kod djece s posebnim potrebama, tako i kod djece u redovnom sustavu obrazovanja, u obiteljima pa i kod umirovljenika.

Misija Aba centra

Misija Aba centra je svakom djetetu koje dođe pomoći da više ne sjedi u kutu, da ne izvodi besmislene, ponavljajuće i usamljene aktivnosti. Pomaže im da se usmjere na ljude, riječi i svijet oko sebe. Pomaže im u učenju, u svim domenama, od jezičnih, kognitivnih, društvenih do jednostavnih zadataka, kao što je oblačenje, pranje zubiju, i spremanje svojih stvari.Istraživanja su dokazala kako djeca s kojom se radi po programu Aba terapije imaju pristup redovnoj školi te su usvojila kognitivne i intelektualne operacije. Postoje djeca koja uče brže i koja uče sporije. Kod svih je rezultat rada vidljiv, ali u različitim vremenskim odmacima – zapravo kao i kod djece koja nemaju autizam. Tisuće dokumentiranih studija u posljednjih trideset godina potvrdilo je uspješnost programa kod velikog broja djece i odraslih s početnom dijagnozom pervazivnog razvojnog poremećaja, autizma, ADHD-a i Aspergerovog sindroma.

Prije dolaska u Aba centar, roditelji ili skrbnici moraju znati kako rezultati kod djece kojima je dijagnosticiran autizam mogu doći isključivo radom. Aba iziskuje discipliniranost i provođenje svake zadane radne do kraja. Disciplina i Aba ne idu jedno bez drugog.

Što i kako se radi?

S ovom vrstom terapije najbolje je započeti s dvije i pol godine, no nikada nije kasno. Po dolasku u Aba centar odredit ćemo točnu vrstu intervencije koja je individualno prilagođena svakom djetetu.  U početku, dijete i terapeut, jedan naspram drugog, rade sjedeći na stolicama s tim da je djetetova prilagođena njegovom uzrastu. Terapija se obavlja u prostoru prilagođenom za Aba terapiju, u kojem nema suvišnih ometajućih predmeta.

Pažnju djeteta u početku je moguće dobiti na svega dvije do tri minute. Cilj je održati dijete mirnim, produljiti vrijeme pažnje i učiniti sjedenje zanimljivim. Kada se procjeni da je za to vrijeme, dijete ide na kratki odmor i pušta ga se da radi što želi, ali također pod nadzorom terapeuta. To je vrijeme kada se dijete promatra te se prate promjene u njegovom ponašanju.Kada dijete prođe program Aba terapije biti će spremno za rad s logopedima i ostalim stručnjacima, s kojima se usko surađuje. U Aba centru izraditi će se upute po kojima ćete za boljitak svoga djeteta, prema točno određenom programu moći raditi cijeli dan i pratiti svaki njegov pomak ka boljem. Ovdje pogledajte cjelokupan PROGRAM Aba terapije.

Riječ Aba terapeuta

"Jednom prilikom sam na temu crteža cvijeta, koji je nacrtao jedan autistični dječak -bila je to jedna ravna crta – nazvali smo je šiba, pokušala defektologinji objasniti kako bi se kroz godine rada ta šiba mogla pretvoriti u cvijet. Naravno da mi nije vjerovala, ali kroz godine rada Aba terapijom zaista je ta šiba postala lijep cvijet.“

Kontak i lokaciju Aba centra pogledajte ovdje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Znakovi autizma ponekad nisu jasni do punoljetnosti.

Zanimljivosti

Ira je svog Boba, prvog psa pomagača, dobila prije pet godina i sada priprema Zoe kako bi se Bob umirovio.

Savjeti stručnjaka

Izvještaj uključuje iskustva autističnih osoba iz prve ruke, kao i savjete ginekologinje koji će pomoći ljudima u svakom koraku upravljanja menstruacijom i svega što...

Zanimljivosti

Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma nego i na stvaranje zajedništva...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.