Improvizirani recept za pesto umak

pesto umak

Nema gore stvari nego doći doma, gladan kao pas, a nema ništa toplo, gotovo. Dodatan problem je to što želimo jesti zdravo, a većina stvari koje možeš jesti usput su – nezdrave.

Srećom postoje ona rješenja koja su nam uvijek ispred nosa.

Sastojci:

– 150 g tjestenine, bilo koje, tjestenina ovdje nije važna
– peršina po želji (nemojte pretjerivati jer je za razliku od bosiljka manje aromatičan i gorkast, pa može umak “odvući” u krivom smjeru)
– 2 češnja češnjaka (možete staviti i jedan ako ne podnosite češnjak previše)
– slani sir (može biti grabancijaš, gorgonzola ili  bilo koja vrsta slanijeg, bijelog sira)
– maslinovo ulje
– limun
– sol i papar

Priprema:

Stavite tjesteninu kuhati u vrelu, posoljenu vodu. Narežite peršin i češnjak na sitnije komadiće (češnjak možete i naribati), dodajte ulje, limun, sol i papar i dobro umiješajte. Iscijedite al dente tjesteninu, pa prelijte umakom. Na kraju prstima namrvite sir po još vrućoj tjestenini da se malo rastopi. Cijela priča je gotova za 10 minuta, a super je i to što je ovo zapravo umak poput onog koji koristimo za preliti ribu, pa ako vam je ostalo od ručka dan prije možete komotno iskoristiti na ovaj način.

Ovu vrstu umaka možete napraviti na puno drugačijih načina, ovisno što imate u frižideru. Možete naribati celer, narezati pancetu na sitne kockice, dodati ružmarin, pa čak i neke egzotične začine. Ako imate orahe ili bademe dodajte i njih, a umjesto slanog sira možete naribati neki poput vinogradarskog ili “obične” gaude. Bitno je da je brzo gotovo i ukusno. Koliko će biti zdravo ovisi o vama.

Foto: iStockphoto.com