Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
inventura
inventura

Financije

Inga Lalić: Financijska inventura

Bilo bi dobro s vremena na vrijeme provjeriti gdje se nalazimo u odnosu na prošlu godinu ili u odnosu gdje želimo biti za godinu dana

Bilo bi dobro s vremena na vrijeme provjeriti gdje se nalazimo sada u odnosu na prošlu godinu ili u odnosu gdje želimo biti za godinu dana. Tada je dobro napraviti financijsku inventuru. Pa i trgovine rade inventure kako bi vidjele koliko robe imaju na zalihi te poklapaju li se planirani ciljevi s realnim stanjem. Tako isto i mi trebamo napraviti osobnu inventuru kako bi osvijestili pravo stanje. Nemojte gurati glavu kao noj u pijesak. Što prije to napravite tim bolje.

Korka po korak

Doslovno popišite svu svoju imovinu, nekretnine i pokretnine. Napišite sve što imate od gotovine, vrijednosnih papira, dionica, osiguranja, štednji, vrijednosti nekretnina, pokretnina, prihod od iznajmljivanja, vrijednost vlastitog biznisa, autorski honorari i sl. Na drugu stranu napravite popis svih svojih zaduženja (ukupne iznose). Napišite koliko ste u dozvoljenom minusu, koliko ste zaduženi na kreditnim karticama, imate li gotovinske ili potrošačke kredite, stambene kredite, jeste li nekome dužni novac; prijateljima ili državi za poreze, doprinose, i sl. Zbrojite jedno i drugo i znat ćete točno gdje se nalazite.

Kada ste to učinili, popišite i sve svoje ideje koje vam možda još ne donose novac, ali vas vode i usmjeravaju. Napišite i popis svih djelatnosti i hobija kojima ste se bavili protekle godine, ne biste li se pomaknuli naprijed, oslobodili stresa ili sačuvali zdrav razum. Nakon što ste završili s inventurom, barem tri mjeseca pratite svoje financijsko stanje – sve prihode i rashode. Zapišite, vrlo detaljno na što ste novac potrošili. Možete voditi i svoj financijski dnevnik. Tako ćete ustanoviti ne samo koliko novca zaradite, a koliko potrošite, već i na što ga potrošite. Ustanovit ćete gdje vam „curi“ pa ga zbog toga stalo imate premalo. Isto tako ćete uvidjeti i na što ga ne trošite, a povremeno bi bilo u redu da ga potrošite.

Najvjerojatnije ćete ustanoviti ovo (većina mojih klijenata je) – imate mnogo više imovine nego što ste mislili. Proteklu ste se godinu više pomaknuli naprijed nego što ste mislili. Imate još puno potencijala i ideja koje želite realizirati. Mjesečni su vam prihodi veći nego što ste mislili. Svaki mjesec potrošite puno više nego što mislite da potrošite i to za razne stvari, a pritom si ne priuštite stvari koje biste si trebali priuštiti i koje obogaćuju život, kao primjerice kazalište, knjige, muzeji, izleti i sl. Ovakva inventura ljudima doslovno promijeni život i mnogi zaista prvi put osvijeste da zapravo sami mogu upravljati svojim životom, pa tako i financijskim. Ono što je najbolje pružit će vam sliku o tome što vam je doista važno u životu. Jer novac nikad ne laže. Točno ćete znati na što ste potrošili novac, što ste financirali. Sebe? Druge? Svoje strahove? S čim ste kompenzirali nezadovoljstvo?

Bez obzira čemu je novac bio namijenjen očito je da vam je to važno. Ako se ne poklapa s vašom slikom, odnosno shvaćanjem onoga što je za vas najbolje i ako mislite da stvari koje ste financirali za vas nisu najvažnije, tada je možda vrijeme da o svemu dobro razmislite. Može vam se dogoditi da dođete do nevjerojatnih zaključaka.

[box style=”0″]

Inga Lalić, life&business coach, vlasnica i direktorica tvrtke Re-forma d.o.o. za osobni razvoj i poslovno savjetovanje. Vodi treninge i radionice komunikacijskih, prodajnih i menadžerskih vještina. Pomaže poduzetnicima, tvrtkama i organizacijama ostvariti svoje ciljeve, povećati prihode i postati efikasniji i konkurentniji na tržištu. Ekonomistica je i nositeljica brojnih certifikata poslovnih treninga pohađanih u zemlji i inozemstvu

Njezin životni moto je „Mogu sve što poželim”. Taj stav prenosi i na svoje klijente. Pokazuje im kako nemoguće postaje moguće samo ako imaju cilj i vjeruju u njega. Piše kolumne i tekstove za vodeće časopise i portale. Autorica je hit knjige „Kako pokrenuti vlastiti biznis“ (Profil 2012). Gostovala je u emisijama na radiju i televiziji na teme osobnog i poslovnog razvoja.

[/box]

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Financije

Svatko od nas teži učinkovitom upravljanju kućanskim budžetom, posebice kada su u pitanju svakodnevne potrepštine koje su neizostavan dio naših života.

Trendovi

Želite li imati pun novčanik, istočnjački učitelji savjetovat će vam da izaberete novčanik u odgovarajućoj boji.

She Book Club

U poklon paketu imate priliku osvojiti knjigu i ženski rokovnik.

Financije

Uvjerenja o novcu stječu se u ranoj dobi, često putem svakodnevnih razgovora ili reakcija koje djeca promatraju i slušaju u svojoj obitelji.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.