Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Financije

Inga Lalić: Što nakon medenog mjeseca?

Kako zajedno upravljati novcem

Brak je vjerojatno najvažniji ugovor kojeg ćete ikada sklopiti, a mnogi uprskaju stvar i prije stupanja pred oltar jer izbjegavaju razgovor o tome kako će im izgledati svakodnevni život. Zaljubljeni smo u prekrasne oči i rupicu na obrazu. Nemamo baš potpuno jasnu predodžbu o navikama svog budućeg ili buduće. Takvo ponašanje je možda imalo smisla prije stotinjak godina kada se podrazumijevalo da muškarac brine o financijama, ali danas to nema smisla. Najvjerojatnije ćete u trenutku sklapanja braka oboje biti zaposleni i zarađivati svoj novac pa ćete se nekako morati uskladiti i usuglasiti oko plaćanja računa i dijeljenja svih troškova.

Sigurno ne želite da svatko plaća svoje račune i budete potpuno neovisni jedan o drugome. Međutim, ipak vjerujem da dio novca želite zadržati za svoje potrebe. Što je dakle rješenje? Komunikacija, komunikacija i komunikacija. I uspostavljanje sustava upravljanja novcem i vođenje zajedničkog kućnog budžeta. Razgovor o novcu može biti naporan. Može vam se činiti da on ubija romantiku vašeg savršenog braka. No ako o tome razgovarate na pravi način, mislim da će vam brak puno dulje potrajati. Možda mislite da ste sve saznali o stavovima i uvjerenjima o novcu vašeg supruga ili supruge za vrijeme planiranja vjenčanja, ako ne, sada je pravi trenutak da to provjerite i ispravite. Ako možete dijeliti bračni krevet, voditi ljubav, dijeliti hranu, možete razgovarati i o novcu.

Dakle, je li više troši ili štedi? Koliko je do sada uštedio? Je li ima dugove na vratu? Ne zaboravite da nakon vjenčanja njegovi ili njezini dugovi postaju i vaši. Koliko točno zarađuje? Zarađuje li novac lako ili teško? Morate o svemu tome razgovarati kako biste znali gdje se nalazite u ovom trenutku i kako biste mogli zajedno upravljati vašim novcem. Svi imamo različite osjećaje i uvjerenja u vezi novca. Na prvi pogled sličnih stavova i profila, međutim kada krenemo dublje ‘kopati’ na površinu izlaze potpuno oprečna mišljenja tako da se možete jako iznenaditi. Otkrijte što vam je doista važno u vezi novca, a što vašem partneru. Koji su vam motivi, a koji strahovi? Što za vas znači novac, a što za vašeg partnera? Svatko od nas ima svoje snove, provjerite idu li vaši snovi u zajedničkom smjeru. Pogotovo kad je riječ o poslu i štednji. Što ako vi želite štedjeti za mirovinu koju kanite provesti na moru jer će vam tada odgovarati mediteranska blaga klima, a on sanja o uspjehu na karijernoj ljestvici i kući u prestižnom dijelu grada? Financijska sigurnost jest važna za uspjeh braka. No ako o njoj ne razgovarate kako ćete znati što vam je važno i jeste li na putu prema financijskoj sigurnosti.

novac par

U najgorem slučaju ćete utvrditi da nemate jednaka stajališta o novcu, ali zajednički pristup je itekako važan. To znači da ćete morati pristajati na kompromise. Razgovarajte o novcu prije nego li počnu stizati ogromni računi na naplatu jer će tada kompromisi biti puno manji. Ne postoji samo jedno rješenje. Svaka strana ima svoju zamisao o tome kako bi financije u vašoj kući trebale funkcionirati. Pokazat ću vam jedan od načina upravljanja novcem koji vam ostavlja neovisnost i individualan pristup vlastitom novcu, a ujedno vam daje mogućnost da dijelite troškove. Ujedno uklanja razlike u tome tko zarađuje više, a tko manje. Ključ je u pravednosti. Ako jedna osoba zarađuje više od druge, a obično je tako, nije fer plaćati račune po pola.

Uzmimo primjerice da žena zarađuje mjesečno 5.000 kn, a muž 8.000 kn. Sedamdeset posto plaće odvajaju na zajednički račun kako bi pokrili sve troškove, a trideset posto im ostaje na njihovom osobnom računu za vlastite potrebe. Kaka je rezultat? Žena izdvaja 3.500 kn, a suprug 5.600 kn na zajednički račun, što je ukupno 9.100. Taj novac pokriva stambeni kredit, režije, štednju za mirovinu, zajedničke troškove ljetovanja, večere u restoranu, izlaske u kino i sl. Njoj ostaje 1.500 kn, a njemu 2.400 kn i taj novac troše za osobne gušte. Poanta je u tome da se radi o postotku, a ne o konkretnom iznosu pa onaj tko zarađuje više izdvaja proporcionalno više na zajednički račun. Izvanredni prihodi obračunavaju se na jednak način. Ovo je jedno od rješenja kako možete upravljati zajedničkim novcem. Ako vam se svidi prihvatite, ako ne, pronađite svoj model. Ali ne zaboravite razgovarati o novcu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.