Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Inspiracija je u začinu

Darujemo knjigu Začini Jacka Turnera.

Možete li zamisliti omiljeno jelo lišeno začina bez kojeg ono ne bi bilo na listi vaših gastronomskih aduta? Knjiga Začini Jacka Turnera otkriva dosad neotkriveno. Autor istražuje razdoblje od antike do renesanse, kada se ono što danas držimo običnim dodatkom prehrani mjerilo zlatom i krvlju.

Prateći začine po kontinentima kroz književnost, povijest i mitologiju, to štivo postaje zavodljiva priča o iznenađujuće velikom utjecaju začina na ljudske želje i postupke. Autor ih svrstava u dvije kategorije: začini života i začini ljubavi. Ti naizgled obični dodaci prehrani koji danas mirišu u gotovo svakoj kuhinji nisu inspiracija samo uz štednjak i kuhaču nego jednako mogu djelovati i uz pero i papir. Najzačinjenijim književnim djelom smatra se biblijska Pjesma nad pjesmama.

Simboli bogatstva i moći

Začini su davali pitkost kiselim srednjovjekovnim vinima, prikrivali zaudaranje mrtvaca i služili kao afrodizijaci za prvu bračnu noć. Značenje papra, đumbira ili cimeta, koji spadaju na iskon vladavine začina, uistinu je nemjerljivo, a istodobno i nezamislivo "pizza-generaciji", kako će Turner nazvati današnju mladež.

Podnaslov knjige Povijest jednog iskušenja svjedoči o tome da su ti dodaci prehrani osim u kuhanju i u medicini bili potrebni i bogoslužju i umijeću ljubavi – vjerovalo se da imaju čarobne moći, a zbog dragocjenosti često su se držali pod ključem. Nekima su začini predstavljali raj, drugima put u propast, ali bili su simboli bogatstva i moći, a želja za njihovim posjedovanjem tjerala je istraživače na put oko svijeta i na divljaštvo.

Povijest bilježi i redovnički zapis da ”nepotrebne i prljajuće dodatke prehrani valja izbjegavati”, a autor ga iznosi u poglavlju Neki to vole bljutavo.

Strast potaknuta začinom

A oni koji vole strastveno sigurno će uživati u poglavlju Začini ljubavi. Autor istraživanja potkrepljuje brojnim citatima i legendama od kojih bi se neke mogle i isprobati u praksi. Neki začini tako mogu nadahnuti ženu da spremi stvari i useli se k vama. Pravim afrodizijačkim koktelom smatra se mješavina papra, lavande, galange, mošusa, sušenog đumbira i meda.

Jack Turner rodio se 1968. u Sydneyu. Diplomirao je klasične studije na sveučilištu u Melbourneu, a doktorirao međunarodne odnose na Oxfordu. Živi u Ženevi sa suprugom i sinom. Začini su njegova prva knjiga.

Želite li ući u svijet onoga bez čega vaša kuhinja danas nema smisla i lepršavim autorovim stilom odšetati se u povijest, igrajte se s nama. Naklada Ljevak daruje jedan primjerak knjige.

SHE.HR POKLANJA – REGISTRIRAJ SE I OSVOJI

SHE.hr i Naklada Ljevak poklanjaju vam primjerak knjige ZAČINI, povijest jednog iskušenja Jacka Turnera.

Ako želite osvojiti knjigu…pošaljite nam mail na – [email protected], s naslovom poruke – ZAČINI i ova knjiga možda postane vaša!

U mailu navedite:
– Ime i prezime
– Korisničko ime
– Broj mobitela

Vaše prijave primamo do 04. listopada 2009. a u ponedjeljak 05. listopada 2009. objavit ćemo dobitnika!

Sretno!


Dragi naši,

dobitnica knjige ZAČINI, povijest jednog iskušenja Jacka Turnera je IVANČICA OSTOVIĆ. Informaciju o preuzimanju poklon knjige dobiti će na mail.

Vaš She.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Mediteranska prehrana jedna je od najpopularnijih, a mogli bismo reći i da je više od same prehrane.

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Gastronomija

To će nam otkriti Nacionalno istraživanje prehrambenih navika na koje Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) poziva građane da se uključe!

Budi fit

Možda se tijelo urotilo protiv vas ili imate loše prehrambene navike.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.