Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Intervju s dr. Mariom Podobnikom

Već 35 godina dr. Podobnik sudjeluje u najradosnijem životnom trenutku brojnih parova.

Vrhunski stručnjaci u Poliklinici i rodilištu Podobnik već tri godine donose osmijehe na lica novopečenih roditelja. Došli su do 900 uspješnih porođaja. U poliklinici i rodilištu radi oko 25 stručnjaka, a alfa i omega te osnivač poliklinike i rodilišta jest prof. dr. sc. Mario Podobnik.

Razgovarali smo s hvaljenim subspecijalistom fetalne medicine kako bismo vam približili iskustvo porođaja u privatnom rodilištu.

She.hr: Kako je došlo do pokretanje privatne poliknike i rodilišta?

Prof. dr. sc. Mario Podobnik:
Smjelo smo ušli u to kao obitelj, uzeli smo kredit u želji da omogućimo svim ženama da ljepše i humanije rađaju. U početku smo imali polikliniku s modernim aparatima, a onda smo otvorili i rodilište koje je tada imalo pet apartmana, ali kako je bio velik priljev roditelja, otvorili smo još jednu zgradu. I od tada radimo za dobrobit i boljitak hrvatskih žena.She.hr: Zašto u posljednje vrijeme sve veći broj žena za porođaj bira privatne klinike?

Prof. dr. sc. Mario Podobnik:
Privatne poliklinike i klinike su dobro opremljene najmodernijim aparatima, primjerice mi imamo najmodernije 3D/4D UZV aparate. Privatne ustanove rade na individualnom pristupu koji je pacjentima jako važan, jer je vrijeme koje je rezervirano za jednog pacjenta puno duže. . Kod nas žena na porodu ima svoju primalju, ginekologa, anesteziologa, neonatologa.

She.hr: Je li vaše rodilište opremljeno za sve uvjete?

Prof. dr. sc. Mario Podobnik: Potpuno smo opremljeni , jer samo tako smo i mogli dobiti dozvolu za rad kao Bolnica. Osim zbog opremljenosti i komfora, žene nam dolazi i zbog stručnosti i toplog pristuta.Kod nas žena može pratiti trudnoću, organiziramo trudničke tečajeve i vježbe, vježbe disanja. Na porodu je suprug ili drugi član obitelji ili prijateljica prema želji rodilje. Rodilja bira atmosferu u rađaoni koja joj odgovara, može odabrati muziku. Kad porođaj završi dijete je s majkom i ocem, a otac ako želi može prerezati pupkovinu. Poslije su svi troje smješteni u apartmanu- a to je jedini pravi rooming in u Hrvatskoj.She.hr: Koja je posebnost vašeg genetičkog laboratorija?

Prof. dr. sc. Mario Podobnik:
Jedini u državi imamo privatni genetički laboratorij. On je dobar zbog rane dijagnostike i isključivanja Downova sindroma i trisomije 13 i 18. Žene brzo dobivaju nalaze, a u državnoj bolnici trebaju čekati nekoliko tjedana.

She.hr: Preporučujete li porođaj u vodi?

Prof. dr. sc. Mario Podobnik: Uz bolnicu u Rijeci, mi jedini nudimo uslugu porođaja u vodi. To je potpuno prirodan porod, bez epiduralne i lijekova protiv bolova, a rodilja mora biti zdrava, mora imati sterilne briseve. Naše primalje su prošle edukaciju za ovakvu vrstu poroda a i žene koje se odluče na takvu vrstu poroda su dobro upućene.She.hr: Žene kod vas pri porođaju dobivaju spiralnu epiduralnu – o čemu je riječ?

Prof. dr. sc. Mario Podobnik: Većina žena se odlučuje za bezbolni porod u ediduralnoj analgeziji koja je vođena tako da se rodilja može kretati a ne da je vezana uz krevet za vrijeme poroda.

She.hr: Što mislite o trenutačnoj prosječnoj dobi rađanja?

Prof. dr. sc. Mario Podobnik: Dob rađanja definitivno se pomaknula. Prije dva desetljeća bila je između 20 i 25 godina, a sada je između 30. i 34. godine. Prošle smo godine primjerice porodili ženu koja je s vlastitom jajnom stanicom zatrudnjela u 48. godini. Fertilnost žene pada tek nakon 38. godine pa rađanje u kasnijoj životnoj dobi ne stvara nikakve probleme.She.hr:
Kako savjetujete žene koje imaju problem s plodnošću?

Prof. dr. sc. Mario Podobnik: Bitno je naravno da ne gube nadu, a to je ono što im cijelo vrijeme ulijevamo. Osim toga – sve potrebne pretrage naprave se u dva dana i možemo krenuti s liječenjem. Uvijek pristupamo optimistično.She.hr: Koji su vam najljepši trenuci u karijeri?

Prof. dr. sc. Mario Podobnik:
Ima ih mnogo, ali mogu istaknuti nedavni moment kad smo kod neplodne žene iz prvog puta uspjeli održati plod, s tim da je rodila trojčeke.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Dok ste trudni seks je vjerojatno posljednja stvar na vašem popisu, ali može biti i prva stvar na popisu!

Duh i tijelo

Otprilike jedna od sedam žena razvije postporođajnu depresiju, ali taj broj je vjerojatno veći jer neke žene nikad ne kontaktiraju svog liječnika i pate...

Uncategorized

Kako bi boravak u bolnici bio što lakši, pametno spakirajte torbu za rodilište.

Savjeti i preporuke

Za većinu žena, rođenje djeteta jedno je od najsretnijih i najuzbudljivijih trenutaka u njihovom životu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.