Intima na razgovoru za posao

Ni u kojemu slučaju poslodavcu nisu dopuštena pitanja koja nisu u vezi s radnim odnosom, posebno osobne naravi – o nacionalnosti, rasi, religiji ili spolnoj orijentaciji.

Duboko u sebi osjećate da razgovor dobro teče, ozračje je ugodno, mogući poslodavac očigledno vam je naklonjen. I tada, odjednom, iz vedra neba, pitanje: "Razmišljate li o djeci u skoroj budućnosti?"

Naravno da razmišljate, dapače, ne zadržavate se samo na razmišljanju – mislite u tomu trenutku.

Na prvi pogled takva pitanja čine se potpuno uobičajenima. Ipak, pitanje koje vam je upravo postavljeno, zakonom nije dopušteno.

Neformalni ton diskriminacije

Katkad ga je ispitivač naivno postavio iz neznanja, smatrajući kako će takvim pitanjem unijeti malo topline i ljudskosti u inače hladni, poslovni razgovor.

Ako poslodavac ne zna da takvo pitanje nije dopušteno znači da ne poznaje zakon, ne zna kako informacije mogu na diskriminirajući način biti upotrijebljene protiv vas.

Ali, u zakonu lijepo piše: "Zabranjena je izravna ili neizravna diskriminacija osobe koja traži zaposlenje… na temelju rase, boje kože, spola… bračnog stanja, porodičnih obveza, dobi… vjere, imovnog stanja… političkog uvjerenja" (Zakon o radu, čl 2. st 1.).

Naravno da je zaposlenik pri zasnivanju radnoga odnosa dužan obavijestiti poslodavca o okolnostima koje bi ga mogle onemogućavati u izvršenju obveza iz ugovora o radu.

Većina nedopuštenih pitanja bit će izrečena u neformalnom tonu. Stoga će svaki vaš pokušaj da poslodavcu dokažete svoja prava u njemu pobuditi neprijateljstvo tako da ćete se moći pozdraviti s poslom.

Kako reagirati:

1. Jednostavno i kratko odgovorite na pitanje, a zatim prijeđite na drugu temu.

2. Ignorirajte pitanje i odmah povedite razgovor na drugu temu. Sjećate se, valjda, kako ste to uspješno činili u školi. Ako vam ispitivač ponovi pitanje, recite otvoreno kako ne želite odgovoriti, jer smatrate da je previše intimno ili nevažno za posebne zahtjeve posla.

Oprez – ovakva reakcija zahtijeva hrabrost i suočavanje s neugodnim poslodavcem, koji nakon ovakvoga odgovora vjerojatno više neće biti ni potencijalni.

3. Ignorirajte pitanje, ali ipak posredno dajte neki odgovor. Obično je to najbolja opcija koja vam omogućava da ponudite taktičan odgovor bez žrtvovanja vlastitih prava.

Primjer: "Razmišljate li o djeci u skoroj budućnosti?" Odgovorite: "U skoroj budućnosti? Trebam posao i razmišljam samo o njemu. Baš se vidim u nekoj tvrtki poput vaše.“

Preformulacijom pitanja potencijalnom poslodavcu pokazat ćete kako ste fleksibilni i pribrani, a to su dobre poslovne vještine.