Ionsko srebro – sve što trebate znati

Alternativna medicina priskrbila nam je brojne pripravke koji mogu uvelike doprinijeti poboljšanju općeg zdravstvenog stanja. I dok neki spas od bolesti pronalaze u antibioticima, drugi se okreću ionskom ili koloidnom srebru.

Čudesna antiseptička i antibiotska svojstva srebra poznata su još od davnina pa je tako u vrijeme dok je svijetom harala kuga, opaženo da su ljudi, koji su vodu za piće čuvali u srebrnim posudama, bili neusporedivo manje izloženi riziku obolijevanja od te pošasti. Dok nam povijest prepuna ratova i sukoba donosi brojna svjedočanstva vojnika koja govore u prilog činjenici da rane znatno brže i bolje zacjeljuju ako se tretiraju takozvanom ‘srebrnom vodom’. Ipak, farmaceutska industrija ju je odbacila još prije 50-ak godina pod obrazloženjem kako nije dovoljno učinkovita tvrdeći da može biti čak i opasna po zdravlje.

ionsko srebro 1Ovaj moćni antiseptik kojem se pripisuju čak i svojstva antibiotika u brojnim se istraživanjima pokazao kao nepobjedivi borac protiv patogenih organizama koji u njegovoj prisutnosti ne mogu preživjeti duže od 6 minuta.

Kroz niz istraživanja od strane uglednih stručnjaka, ustanovljeno je da koloidno srebro može potaknuti prirodnu sposobnost organizma na samoiscjeljenje, što u konačnici dovodi do uspostave ravnoteže na svim razinama. U rijetkim slučajevima može doći do pojave argirije – plavo-sivog tena koji nastaje kao posljedica vezivanja srebra na pigment. No važno je naglasiti kako su zabilježeni slučajevi argirije nastali isključivo kao rezultat uzimanja otopina koje nisu pravilno pripremljene, i u skladu s tim, nisu koloidno srebro, a da biste opazili prve simptome ove bolesti u organizam je potrebno unijeti čak 600 litara otopine.

Ionsko-koloidno srebro može pomoći u liječenju:

 • respiratornih infekcija
 • problema sa sinusima
 • kožnih oboljenja
 • visokog tlaka
 • srčanih oboljenja
 • upala zubnog mesa i afti
 • upala oka i ječmenca
 • slabe probave
 • želučanih i crijevnih oboljenja
 • hemeroida
 • alergije i astme
 • migrene

Koloidno srebro omekšat će otvrdnulu kožu stopala, ukloniti gljivice, pomoći kod žuljeva i natisaka, očistiti i proljepšati ten, oporaviti vlasište i kvalitetu kose, a mnogi ga koriste i pri suzbijanju prekomjernog znojenja te kao dezodorans. Pobornici alternativne medicine već su odavno otkrili ovu čarobnu otopinu kao korisno sredstvo za smirivanje svrbeža nakon uboda insekta ili poslije brijanja i depilacije, dok ga gurmani koriste za uništavanje otrova na voću i povrću.

ionsko srebro 2

Porežete li se ionsko će srebro trenutno zaustaviti krvarenje, dok mu u liječenju opekotina nema ravna.

Ova otopina dobrodošao je gost u svakom kućanstvu, a za one koji su odlučili na svojoj koži iskušati sve njegove dobre strane donosimo načine primjene.

Oralno

Terapeutska doza je oko 10 mililitara (1 žlica) ionskog srebra koncentracije oko 10 ppm. Ako želite očuvati zdravlje organizma dovoljno je uzimati jednu žlicu otopine dnevno, dok su za čišćenje organizma i rješavanje manjih zdravstvenih problema potrebne 3 žlice (po 1 žlicu prije doručka, ručka i večere). Kod težih zdravstvenih problema broj doza ionskog srebra treba povećati.

Nazalno

Kod problema s bronhitisom ili upalom pluća koristi se bočica sa sprej pumpicom. Tako ionsko srebro prskanjem i istovremenim dubokim disanjem dopire do područja zahvaćenih infekcijom.

Prskanjem

Kod kožnih bolesti, gljivica, rana i sličnog, ionsko srebro nanosi se izravno na kožu u obliku spreja ili vlažnih zavoja.