Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Iskorjenimo neonatalni tetanus

Bolest koju je lako spriječiti, ubija 128.000 beba godišnje

Čak 128 tisuća beba u zemljama u razvoju ove godine neće doživjeti svoj prvi rođendan zbog neonatalnog tetanusa – bolesti koju se lako može spriječiti cijepljenjem već 70 godina. Usporedbe radi, to je gotovo tri puta više od broja beba rođenih u Hrvatskoj 2008. godine.

Te brojke su i za Pampers i za UNICEF jednostavno neprihvatljive pa će i u 2010. godini, petu godinu za redom, zajedničkim snagama nastaviti borbu protiv neonatalnog tetanusa kampanjom 1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život, a u tome im pomaže Maja Vučić, poznata pjevačica i UNICEF-ova izaslanica za roditelje i bebe.“Jednostavno je neprihvatljivo da tisuće beba neće doživjeti svoj prvi rođendan zbog bolesti koja se tako lako može spriječiti. Uspjeh Pampersa i UNICEF-a u prikupljanju cjepiva kroz kampanju vrlo je ohrabrujući i govori kako majke i obitelji s mlađom djecom širom svijeta žele pomoći da neonatalni tetanus ne ubije više niti jedno dijete. Budući smo tako blizu cilja, važno je da i dalje nastavimo pomagati jer svako cjepivo znači spašen život”, izjavila je Maja Vučić.

Istraživanje Pampersa u kojem je sudjelovalo 3.000 mama iz zapadne Europe, otkrilo je da sve majke dijele iste nade i snove za svoju djecu – pri čemu su sreća i zdravlje daleko iznad bogatstva, čak i u ovim teškim i nesigurnim vremenima. Ta jedinstvena povezanost putem majčinstva potakla je Pampers i UNICEF na razvijanje Pampersovih internet stranica, gdje mame mogu preuzeti materijale koji će im pomoći da se dodatno uključe u prikupljanje sredstava, pruže pomoć i podignu razinu javne svijesti o tom problemu.“U današnje vrijeme nitko ne bi smio umrijeti od tetanusa, kada je tu bolest tako lako spriječiti. Iako zahvaljujući rutinskom cijepljenju ova bolest u zapadnim zemljama više ne predstavlja nikakvu prijetnju, tetanus i dalje sije smrt u nerazvijenim zemljama svijeta. Kampanja UNICEF-a i Pampersa ključna je za podizanje svijesti o tom problemu i dokazuje da je majkama širom svijeta uistinu stalo do toga što se događa drugim mamama i njihovim bebama. Sada, nakon četiri godine suradnje s Pampersom, možemo sa sigurnošću reći da se tetanus može globalno iskorijeniti do 2012.”, rekao je dr. Francois Gasse, voditelj UNICEF-ovog programa cijepljenja, poznat u zemljama u razvoju kao ‘Doktor Tetanus’.

Cilj kampanje “1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život” je pomoći UNICEF-u da do 2012. iskorijeni neonatalni tetanus.

Pampers je do danas UNICEF-u donirao preko 150 milijuna doza cjepiva. Tijekom 2006. kada je pokrenuta kampanja prikupljeno je 7,5 milijuna doza cjepiva. No kako su rezultati kampanje iz godine u godinu nadilazili sva očekivanja, ove godine želimo napraviti još više. Cilj Pampersa je ove godine prikupiti još 100 milijuna cjepiva, kako bi se spasili životi još više majki i beba. Pampers proizvodi s oznakom “1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život” moći će se kupiti u trgovinama već od 1. travnja 2010. godine.Da li ste znali?
  • Tetanus je poznat i pod nazivom “tihi ubojica”. Naime, kako populacija koja je najviše izložena riziku živi u ruralnim područjima uz minimalan ili nikakav pristup zdravstvenoj skrbi i edukaciji, jednostavno je nemoguće doznati točan broj žrtava tetanusa.
  • Tetanus uzrokuje bakterija koja živi u tlu. Novorođenčad se najčešće zarazi tijekom poroda u nehigijenskim uvjetima, kada se pupčana vrpca reže nesteriliziranim instrumentima ili dodiruje prljavim rukama. Nakon zaraze, nema pravog lijeka pa 70% beba umire tijekom prvog mjeseca.
  • Tetanus rodilja i neonatalni tetanus mogu se lako spriječiti već tijekom trudnoće: jednostavnim cijepljenjem koje štiti i majku i njezino nerođeno dijete tijekom tog osjetljivog razdoblja.
  • Nakon što trudnica primi cjepivo protiv tetanusa, antitijela putem posteljice dolaze i do njezinog fetusa.
  • Za pokretanje zaštite potrebne su dvije doze cjepiva protiv tetanusa. One će majku štititi sljedeće 3 godine, a njezina će beba biti zaštićena tijekom prva 2 mjeseca života.
  • UNICEF je vodeća organizacija za djecu koja pruža pomoć djeci u više od 150 zemalja širom svijeta. Ne financira ga UN i u potpunosti se oslanja na dobrotvorne donacije.
  • Pampers brine za razvoj svake bebe diljem svijeta i kontinuirano partnerski surađuje s nevladinim i dobrotvornim organizacijama te brojnim bolnicama i stručnim osobljem kako bi dao svoj konkretan doprinos. Među brojnim inicijativama kojima Pampers nastoji pomoći nezaštićenoj i potrebitoj djeci diljem svijeta su i edukativni programi za majke i trudnice, nacrti treninga za liječnike i medicinske sestre, kao i donacije opreme za rodilišta i domove za nezbrinutu djecu.
  • Kako biste svojom donacijom pomogli da Pampersova i UNICEF-ova pomoć dopre do više djece diljem svijeta, kao i za više informacija o ovoj akciji molimo posjetite našu Facebook stranicu, Facebook grupu i Twitter profil.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Zdrava i vitalna trudnoća je ključ za zdravu majku koja ima snage i energije za porod i potrebe svoje nove bebe

Financije

Budući da obuhvaća mnoštvo proizvoda, oprema i odjeća za bebe su segment u koji novopečeni roditelji ulažu najviše novca.

Savjeti stručnjaka

Dok ste trudni seks je vjerojatno posljednja stvar na vašem popisu, ali može biti i prva stvar na popisu!

Zanimljivosti

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, UNICEF će ove godine po prvi put svojim projektom Muzeja realnosti biti dio Festivala svjetla, od 16....

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.