Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Iskorjenimo neonatalni tetanus

Bolest koju je lako spriječiti, ubija 128.000 beba godišnje

Čak 128 tisuća beba u zemljama u razvoju ove godine neće doživjeti svoj prvi rođendan zbog neonatalnog tetanusa – bolesti koju se lako može spriječiti cijepljenjem već 70 godina. Usporedbe radi, to je gotovo tri puta više od broja beba rođenih u Hrvatskoj 2008. godine.

Te brojke su i za Pampers i za UNICEF jednostavno neprihvatljive pa će i u 2010. godini, petu godinu za redom, zajedničkim snagama nastaviti borbu protiv neonatalnog tetanusa kampanjom 1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život, a u tome im pomaže Maja Vučić, poznata pjevačica i UNICEF-ova izaslanica za roditelje i bebe.“Jednostavno je neprihvatljivo da tisuće beba neće doživjeti svoj prvi rođendan zbog bolesti koja se tako lako može spriječiti. Uspjeh Pampersa i UNICEF-a u prikupljanju cjepiva kroz kampanju vrlo je ohrabrujući i govori kako majke i obitelji s mlađom djecom širom svijeta žele pomoći da neonatalni tetanus ne ubije više niti jedno dijete. Budući smo tako blizu cilja, važno je da i dalje nastavimo pomagati jer svako cjepivo znači spašen život”, izjavila je Maja Vučić.

Istraživanje Pampersa u kojem je sudjelovalo 3.000 mama iz zapadne Europe, otkrilo je da sve majke dijele iste nade i snove za svoju djecu – pri čemu su sreća i zdravlje daleko iznad bogatstva, čak i u ovim teškim i nesigurnim vremenima. Ta jedinstvena povezanost putem majčinstva potakla je Pampers i UNICEF na razvijanje Pampersovih internet stranica, gdje mame mogu preuzeti materijale koji će im pomoći da se dodatno uključe u prikupljanje sredstava, pruže pomoć i podignu razinu javne svijesti o tom problemu.“U današnje vrijeme nitko ne bi smio umrijeti od tetanusa, kada je tu bolest tako lako spriječiti. Iako zahvaljujući rutinskom cijepljenju ova bolest u zapadnim zemljama više ne predstavlja nikakvu prijetnju, tetanus i dalje sije smrt u nerazvijenim zemljama svijeta. Kampanja UNICEF-a i Pampersa ključna je za podizanje svijesti o tom problemu i dokazuje da je majkama širom svijeta uistinu stalo do toga što se događa drugim mamama i njihovim bebama. Sada, nakon četiri godine suradnje s Pampersom, možemo sa sigurnošću reći da se tetanus može globalno iskorijeniti do 2012.”, rekao je dr. Francois Gasse, voditelj UNICEF-ovog programa cijepljenja, poznat u zemljama u razvoju kao ‘Doktor Tetanus’.

Cilj kampanje “1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život” je pomoći UNICEF-u da do 2012. iskorijeni neonatalni tetanus.

Pampers je do danas UNICEF-u donirao preko 150 milijuna doza cjepiva. Tijekom 2006. kada je pokrenuta kampanja prikupljeno je 7,5 milijuna doza cjepiva. No kako su rezultati kampanje iz godine u godinu nadilazili sva očekivanja, ove godine želimo napraviti još više. Cilj Pampersa je ove godine prikupiti još 100 milijuna cjepiva, kako bi se spasili životi još više majki i beba. Pampers proizvodi s oznakom “1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život” moći će se kupiti u trgovinama već od 1. travnja 2010. godine.Da li ste znali?
  • Tetanus je poznat i pod nazivom “tihi ubojica”. Naime, kako populacija koja je najviše izložena riziku živi u ruralnim područjima uz minimalan ili nikakav pristup zdravstvenoj skrbi i edukaciji, jednostavno je nemoguće doznati točan broj žrtava tetanusa.
  • Tetanus uzrokuje bakterija koja živi u tlu. Novorođenčad se najčešće zarazi tijekom poroda u nehigijenskim uvjetima, kada se pupčana vrpca reže nesteriliziranim instrumentima ili dodiruje prljavim rukama. Nakon zaraze, nema pravog lijeka pa 70% beba umire tijekom prvog mjeseca.
  • Tetanus rodilja i neonatalni tetanus mogu se lako spriječiti već tijekom trudnoće: jednostavnim cijepljenjem koje štiti i majku i njezino nerođeno dijete tijekom tog osjetljivog razdoblja.
  • Nakon što trudnica primi cjepivo protiv tetanusa, antitijela putem posteljice dolaze i do njezinog fetusa.
  • Za pokretanje zaštite potrebne su dvije doze cjepiva protiv tetanusa. One će majku štititi sljedeće 3 godine, a njezina će beba biti zaštićena tijekom prva 2 mjeseca života.
  • UNICEF je vodeća organizacija za djecu koja pruža pomoć djeci u više od 150 zemalja širom svijeta. Ne financira ga UN i u potpunosti se oslanja na dobrotvorne donacije.
  • Pampers brine za razvoj svake bebe diljem svijeta i kontinuirano partnerski surađuje s nevladinim i dobrotvornim organizacijama te brojnim bolnicama i stručnim osobljem kako bi dao svoj konkretan doprinos. Među brojnim inicijativama kojima Pampers nastoji pomoći nezaštićenoj i potrebitoj djeci diljem svijeta su i edukativni programi za majke i trudnice, nacrti treninga za liječnike i medicinske sestre, kao i donacije opreme za rodilišta i domove za nezbrinutu djecu.
  • Kako biste svojom donacijom pomogli da Pampersova i UNICEF-ova pomoć dopre do više djece diljem svijeta, kao i za više informacija o ovoj akciji molimo posjetite našu Facebook stranicu, Facebook grupu i Twitter profil.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Svake godine u UNICEF-ovu se utrku uključuje sve veći broj korporativnih partnera, a Kaufland Hrvatska podržava Mliječnu stazu kao glavni sponzor od njezina prvog...

Zanimljivosti

Šesti put zaredom UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza koja će od 9. do 18. rujna uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo,...

Zanimljivosti

Većina događanja i aktivnosti održana je uz pomoć obrazovnih materijala napravljenih u suradnji sa stručnjacima,  a pripremljenih u sklopu dosadašnjih Dana medijske pismenosti.

Trudnoća

Najbolja od svega, brza dostava iznenadit će novu mamu i dostaviti poklon na kućnu adresu...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.