Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Ispadanje i obnavljanje kose

Nije svako ispadanje kose razlog za zabrinutost.

– Pojačano ispadanje kose nastaje zbog utjecaja testosterona, može biti povezano s bolestima štitnjače, prilikom različitih oblika stresa organizma, te u tijeku određene terapije, otkriva za She.hr dr. sc. Ivana Nola, vlasnica privatne dermatovenerološke ordinacije Poliklinika Nola.

Dodaje, da se tijekom našeg života, kosa neprestano obnavlja, baš kao i koža. Životni ciklus kose završava ispadanjem vlasi, nakon čega u papili nastupa intenzivna mitotička aktivnost i pojava rasta nove dlake.

– Vlas u svom razvitku prolazi tri faze: anagenu, katagenu i telogenu fazu. Najdulja je anagena faza koju karakterizira mitotička aktivnost, te ona traje četiri do šest godina. Slijedeća, katagena faza traje u prosjeku tri tjedna i prijelazna je faza prema telogenoj, posljednoj, fazi u kojoj se vlas približava površini kože i postepeno ispada, pojašnjava Nola.

Kada bismo se trebali zabrinuti?

Dr. Nola kaže kako ispadanje kose postaje zabrinjavajuće ako laganim povlačenjem kose među prstima ostane deset do petnaest vlasi. Tada pacijent mora biti detaljno pregledan, potrebno je obaviti detaljnu ciljanu anamnezu i mora biti upućen na daljnju obradu, uključujući i pretragu korijena kose, trihogram.

– U nekim se razdobljima može javiti više nego inače, što se zbiva osobito nakon poroda, u stanjima preopterećenosti, bolesti štitnjače ili slabije ishrane, rekla je dr. Nola.

Također, velik utjecaj na organizam, pa tako i na rast i ispadanje kose imaju i stresne situacije u našem životu. Koliko će dugo ispadanje kose trajati strogo je individualno, kao i terapija koja se takvim osobama prepisuje.

Pravilna ishrana – ključ zdrave kose


„Pravilnom ishranom, kao i unosom pripravaka u vidu tableta koje sadrže posebne omjere vitamina i minerala možemo poboljšati rast kose. Takve pripravke savjetujem uzimati najmanje tri mjeseca u kontinuitetu, obično dvije tablete dnevno, ako drugačije nije propisano, savjetuje dr. Nola.

U slučaju da se ne radi ni o kakvom ozbiljnijem poremećaju, postoji nekoliko stvari na koje bismo mogli pripaziti kako bismo što bolje očuvali naše vlasište i spriječili opadanje kose. Jedna od tih je svakako upotreba šampona. Najbolje je koristiti nježne šampone, pogotovo ako često perete kosu.

– Često pranje kose može dovesti do oštećenja vlasišta ako je primijenjen neodgovarajući šampon, stoga bi kod svake iritacije vlasišta trebalo konzultirati dermatologa, mišljenja je dr. Nola. Dodaje kako je netočna ona stara tvrdnja da šišanje ubrzava rast kose.

Ako pak želite biti sigurni, u svakom slučaju posjetite dermatologa. On će sa sigurnošću odrediti koji je glavni uzročnik ispadanja vaše kose te reći imate li razloga za zabrinutost.
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Kada je riječ o ljepoti kose, tijela i kože, L'Erbolario nudi širok spektar proizvoda koji će vam pomoći da postignete besprijekoran izgled.

Savjeti i preporuke

Nova linija Molecular Bond Repair je predstavljena i u Hrvatskoj i od sada je dostupna u svim drogerijskim lancima.

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Seks i osjećaji

Seksi žena je samouvjerenija, odlučna te lakše dolazi to postavljenih ciljeva.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.