Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Ispecite kolačiće od đumbira

Osladite se, a pritom i razveselite ukućane i goste izvrsnim božićnom delicijom

U pripremanje ukusnih i šarenih kolačića od đumbira uključite i djecu. Male kuhare veseliti će izrada Đumbirka, jelena, anđela i zvjezdica.

Božićni kolačići sa đumbirom

Sastojci:
• 6 šalica brašna
• 2 šalice smeđeg šećera
• 1 žlica mljevenog cimeta
• 1 žlica mljevenog đumbira
• 3 žličice praška za pecivo
• prstohvat soli
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 2 dl kiselog vrhnja
• 2 jaja

Po želji, u tijesto se može dodati i ½ šalice melase koja će kolačićima podariti prekrasnu smeđu boju.

U veliku zdjelu dodajte 3 ½ šalice brašna i ostale sastojke. Lagano miješajte (najbolje pomoću miksera), a nakon što smjesa postane jednolična, dodajte preostalo brašno i ručno umijesite tijesto. Omotajte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na otprilike dva sata.

Čim tijesto izvadite iz hladnjaka, podijelite ga na dva dijela, kako bi vam bilo lakše mijesiti. Stavite ga na radnu površinu posutu brašnom i mijesite dok ne postane glatko, razvaljajte ga do debljine od otprilike 1/2 cm.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Kolačiće izrežite pomoću metalnih, plastičnih, ili kalupa iz kućne radinosti – od tvrdog kartona, pa ih stavite u namašćenu posudu za pečenje. Tijesto preostalo nakon rezanja ponovo razvaljajte i upotrijebite. Kolačiće pecite dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i postanu čvrsti, zatim ih izvadite iz pećnice i stavite da se hlade 5-10 minuta.



Ukrasite ih šećernim preljevom u boji. Iscrtajte oči, usta, odijelo ili samo prelijte čokoladom.

Kekse od đumbira možete objesiti na božićnu jelku, napraviti od njih vjenčić za ulazna vata, objesiti na prozore ili pokloniti prijateljima za poklon.

Uživajte!

Đumbir (Zingiber officinale) raste u toplim krajevima jugoistočne Azije, Indije i Kine, kao i u Africi, te na Karibima. Štoviše, đumbir koji dolazi s Jamajke veoma je cijenjen jer se odlikuje jakom aromom.

S obzirom na podrijetlo, u svježem stanju se najčešće upotrebljava upravo u azijskim receptima, te u 'otočkoj' kuhinji, dok Europljani i Amerikanci preferiraju sušeni i mljeveni đumbir.

Iako je đumbir bio vrlo popularan među antičkim narodima, nakon pada Rimskog carstva skoro je sasvim nestao iz Europe. Veliki povratak omogućio mu je Marko Polo, donijevši ovaj aromatični suvenir sa svog putovanja na Daleki istok.

U Engleskoj se još od srednjeg vijeka nalazio na stolu tik uz sol i papar, a od 19. st. se koristio u izradi đumbirovog piva s malim udjelom alkohola. Također, za vrijeme prohibicije u SAD-u su se pili đumbirovi napitci Gingerale ili Gingerbeer zasićeni ugljičnom kiselinom koji nisu smjeli sadržavati više od 0,5 posto alkohola.

Oštra i mirisna aroma koja podsjeća na limun, koristi se u pripremi slatkih, ali i slanih jela. U sjevernoj Europi su veoma popularni božićni kolačići sa đumbirom "gingerbread cookies", "gingerbread man", a od istog tijesta se 'grade' i kućice od slatkiša, tzv. 'gingerbread houses'.Otkriće navedenih poslastica pripisuje se engleskoj kraljici Elizabethi I.

U južnoj Europi đumbir se najčešće dodaje slanim jelima i to u kombinaciji sa češnjakom. Mljeveni ima ponešto drugačiju aromu od svježeg, te se najčešće koristi u kreiranju slatkih delicija. Kuhari ga često koriste pri kuhanju jer smanjuje masnoću mesa i jača aromu umaka.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Mediteranska prehrana jedna je od najpopularnijih, a mogli bismo reći i da je više od same prehrane.

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Gastronomija

Najukusniji su dok su još topli, uz čaj ili šalicu mlijeka.

Zanimljivosti

Jela s tjesteninama pripremaju se lako i brzo, a uz pametnu kombinaciju s drugim namirnicama mogu biti nutritivno bogata i puna okusa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.