Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
alkoholizam
alkoholizam

Duh i tijelo

Iva Sabolek: Jedna čaša vina

Čašu vina dnevno preporučuju i pametniji ljudi, zbog raznih zdravstvenih dobrobiti. Ali ona jedna čaša koja je uvijek više…?

Alkohol na svakoga utječe različito. Dok se jedni smiju, pričaju viceve i pokažu onaj veseli dio sebe, drugi reagiraju burno i agresivno, a treći melankolično i sjetno. Što to alkohol izvlači iz svakoga od ljudi na vidjelo? Ono što zapravo  jesmo, ono što skrivamo, ono što nas tišti, ono od čega bježimo i skrivamo se, ono čega se sramimo, ono što si ne dozvoljavamo da budemo i pokažemo ukoliko nam ta jedna čaša vina više ne da snage?

Sve slabosti i snage koje možete držati pod kontrolom su u redu. Ali kad nešto izmakne kontroli, što dalje i dublje u tu slabost ili snagu idemo, teže  nam se iz nje vratiti natrag. Uostalom, kuda natrag?! Nakon nekog vremena to nam se, na neki dobar ili loš način, svidi i postane svakodnevica. I kažemo sami sebi da je to preteško da bi se riješilo i neka ostane tako kako je jer je ipak tako podnošljivije. Što je to podnošljivije? Život – prošlost, sadašnjost i budućnost.

Kada djetetu uzmete najdražu igračku, ono će početi plakati. Po čemu je odrastao čovjek različit od djeteta? Svi smo mi i dalje djeca nekome. Velika djeca. I ako nam pokušaju uzeti nešto što nas čini „sretnima“ i reakcija odraslog djeteta može biti plač, svađa, tučnjava, vika, potištenost, otuđenost. Kad bi malo dijete pitali zašto voli tu igračku, reklo bi vam da se s njom osjeća sretno. Isto je i s odraslim djetetom – čovjekom, on se na neki način osjeća sretno. I kao što mame misle da znaju što je najbolje za njihovu djecu, tako i žene misle da znaju što je najbolje za njihove muževe. A ponekad, iako rijetko, i muževi za žene.

Ta “jedna čaša vina” nema uzrok uvijek u djetinjstvu

Ne primam klijente ukoliko za njih netko drugi dogovori termin, dok samog klijenta ne čujem. I već na samom početku kad je ta gospođa zvala za svog muža, sa željom da mu pomogne pošto ima problem s alkoholom, intuicija mi je rekla da neće biti lako. Nakon obavljenih razgovora, pojavili su se zajedno u uredu. Alkohol uvijek ima isti uzrok – nedostatak autoriteta negdje u djetinjstvu. Obično je jedan od roditelja bio alkoholičar ili je u obitelji bilo problema s alkoholom. To je uvijek tako, skoro pa potvrđeno pravilo, ali ne i u ovoj terapiji.

Nismo se pomakli s mjesta prve dvije terapije, nego tek toliko da je agresivnost, koja je izbijala nakon one čaše viška, smanjena. I u trećoj terapiji sam napravila mišićno testiranje bez da je klijent znao što koji odgovor njegovog tijela meni znači te sam ga nakon toga ponovo otvoreno pitala želi li se doista riješiti alkohola. Odgovor mi je bio potvrđen već i mišićnim testiranjem – ne.

Pošto se želje klijenta moraju poštivati, nitko od nas terapeuta nije tu da nekome nameće novi način života ili mišljenja ukoliko klijent želi nešto drugo. Ipak mi je pomogao tako što je želio držati taj alkohol pod kontrolom i to smo uspjeli riješiti u narednih nekoliko terapija. Ali ono što je izašlo i na što sam naišla tijekom terapija, kosilo se s utvrđenom tezom da je uvijek uzrok problema nastao u djetinjstvu do određene dobne granice. Taj čovjek je imao, kako bi rekli „uredno“ djetinjstvo, ali je sada kao odrastao čovjek osjećao veliki pritisak zbog obaveze brige za sve oko sebe, a pogotovo za bratovu obitelj, i osjećao se nesposobnim da to čini te ga je to sve tjeralo na onu čašu više koja bi se prelila, i tada je sve bilo beznadno.

Tko nam daje pravo mijenjati ikoga?

Pošto je alkohol tijekom terapija došao pod kontrolu, taj puta sam malo agresivnijim putem došla do događaja gdje je i kada nastao šok te trenutak odluke da je s alkoholom lakše pokazati da ne može držati stvari pod kontrolom i da ne može biti on glava nečije obitelji. Brat mu se pred njegovim očima ubio te dok je taj prizor pričao, kroz zatvorene oči tog čovjeka potekle su suze, a događaj se desio kada je on bio već odrasla osoba. To je sve bilo preteško za njega, osjetio je obavezu brinuti o obitelji svog brata, ali su bol i tuga bila preteški da bi se mogao i za to brinuti. Kao da me molio da mu ne uzmem taj alkohol, a došao je na nagovor svoje supruge ne bi li i sebi i svojoj obitelji olakšao.

Iz ljubavi možete željeti pomoći bližnjima oko sebe. Kada im želite pomoći, znači li to da ih želite promijeniti? A tko vam daje pravo mijenjati ikoga? Jedina osoba koju možete promijeniti ste vi sami.

Jedna čaša vina dobra je za zdravlje… i sve što držite pod kontrolom.

 

Sabolek Iva
Ovlašteni hipnoterapeut
www.hipnoza-hipnoterapija.com.hr

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Život u dvoje

Kada s nekim ulazite u vezu, postoje stvari koje o toj osobi trebate znati.

Duh i tijelo

Vrijeme „za sebe“ pomaže nam da se povežemo sa sobom, napunimo baterije, oslobodimo stresa što nam pomaže da bolje spavamo, daje nam veću kontrolu...

Zdravstveni karton

One su žene, hrabre, jake i spremne ispričati svoju priču. Onu koju uvijek treba iznova ponavljati - mamografija može spasiti život!

Zdravstveni karton

Listopad smo posvetili zdravlju žena pa ćemo pod geslom #brinimojednaodrugoj progovoriti općenito o ženskom zdravlju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.