Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Iva Sabolek: Kada ili zašto nastaju djeca?

Ono je odlučilo doći k vama i vama biti roditelj

Kako nastaju djeca? To pitanje ste od svog mališana čuli sigurno jednom u životu.

Pa stvarno, kako nastaju djeca? Koji je slučaj vaše dijete? Da li je to ‘desilo se dijete’, ‘bilo je vrijeme dijete’, ‘nismo imali izbora dijete’, ‘željeli smo dijete’, ‘nismo znali dijete’, ‘jedno ljeto dijete’, ‘duga zimska noć dijete’ ili nešto drugo.

Na pitanje KAKO nastaju djeca imate odgovor i vi, a i internet. Ono što bi vas djeca mogla pitati je KADA ili ZAŠTO nastaju djeca. Na ta pitanja nećete naći odgovor taj tren. A to je ono što biste se trebali zapitati prije nego vama dijete odluči doći. Da, dobro ste pročitali. Niti u budućnosti koja će biti tehnološki naprednija nećete dobiti dijete kakvo vi želite ili kakvo biste vi sami birali. Ne. Doći će vam baš onakvo dijete kakvo vam treba. A o tome ne odlučujete vi.

Od istih roditelja bi trebala biti donekle slična ili ista djeca. Fizički možda da. Ali karakterno, možete imati ne znam koliko djece i svako će biti drugačije. I dok nekim mirnim roditeljima dođu djeca koja kao da su ‘ispala vragu iz torbe’, drugi roditelji koji su aktivni i energični dobiju djecu ‘homos domestikuse’. I opet je to dijete baš kakvo ste i trebali!

roditeljstvoPostoje škole za roditelje, kako biti uspješan i dobar roditelj, riješite konflikte sa svojim djetetom, trudnički tečajevi, više onih tečajeva i škola- kad je dijete već tu. I to je u redu, jer nam nitko ne napiše priručnike niti nam da upute kako biti roditelj. Ako vam nešto od toga pomogne ukoliko imate problem, odlično. Da li bi Predškole za roditelje bile korisnije i bolje prije nego dođe dijete? Tko zna, možda i bi. Ali kada vam dijete počne gristi nokte, piškiti u krevet, bacati se po podu, gristi, tuči se, mucati, piti, niti jedna knjiga i niti jedan tečaj ili škola vam neće pomoći, o tome ste trebali razmišljati prije nego se to desilo.

Da, istina je, roditelji su uzrok svih problema svoje djece. Nemojte sijati strah u kosti djeci-pa neće imati problem s mokrenjem u krevet. Dajte djetetu zaštitu- pa neće gristi nokte. Pustite dijete da izrazi svoje osjećaje, pogotovo mušku djecu- pa neće mucati. Budite mu uzor u životu pa nećete imati budućeg alkoholičara. Dijete vam je suicidno- jeste li ga željeli?

A sada malo o fizičkim manifestacijama dječjih bolesti. Dijete vam ima stalne upale uha- pa pokušajte manje vikati na njega ili se svađati sa svojom polovicom ili ukućanima. Dijete vam boli glava- a netko ili nešto mu očito ide na ‘živce’. Često kod manje djece su ječmenci na očnim kapcima- jednostavno ne žele vidjeti i gledati što se dešava u njihovoj obitelji, ovisno o tome na kojem je oku- na tog člana obitelji se navedeno odnosi. Dijete vam ima neki tik-a gdje ste ga i kako, čime zaplašili? Ima upale grla- ne usuđuje se nešto reći. Dermatitis ili ekcemi na koži- dijete vam se osjeća ugroženim. I tako dalje i onda vaše dijete jednoga dana završi u nekoj ordinaciji na nekoj stolici.

roditeljstvo1Sve navedeno vrijedi i za vas, jer i vi ste nečije dijete.

Kao što vrijedi i za odrasle međuljudske odnose, tako vrijedi i za međuljudske odnose i s vašom djecom- činite drugima ono što želite da drugi čine i vama. I oni su mali ljudi, nipošto ih nemojte olako shvaćati ili odmahivati rukom ili misliti da ne razumiju. Puno su pametnija od vas, pa uostalom ona su došla k vama! Djeca će naći jednostavne odgovore kako riješiti bilo koji problem, svoj ili vaš. I koliko god taj odgovor izgledao vama smiješan, to i je najjednostavniji odgovor i najjednostavnije rješenje. Odrasli imaju tendenciju „zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano“. To je ono što čini um odrasle osobe, rješenja problema koje je sam stvorio i uveličao, dao tim problemima veliko značenje, rješava onda na najteži mogući način jer su velika!

Nemojte pitati želim li, trebam li ili hoću li dijete. Jednostavno mu dozvolite da uđe u vaš život kada ste spremni, sretni i zadovoljni, kada imate sve ili nemate ništa. Ako riječ roditelj podrazumijeva brigu, čuvanje i odgoj, onda ako ste to dobro obavili, na kraju će doći do toga da se ta vaša djeca brinu o vama, čuvaju vas i na kraju i vas odgoje.
Vi sada i dalje slobodno mislite da ste vi odlučili imati svoje dijete.
Na kraju, ono je odlučilo doći k vama i vama biti roditelj.

Sabolek Iva
ovlašteni hipnoterapeut
www.hipnoza-hipnoterapija.com.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Trudnoća

Vježbanje u trudnoći može donijeti mnoge zdravstvene koristi za trudnice i njihove bebe.

Seks

Sexting se definira kao slanje ili primanje poruka eksplicitnog ili sugestivnog seksualnog sadržaja.

Seks

Seks je vrlo važan za intimno povezivanje u braku ili vezi, ali ponekad i neočekivane svakodnevne stvari mogu smanjiti libido

Obitelj

Prečesto roditelji podcjenjuju moć utjecaja koju oni sami imaju na dijete i njegove navike

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.