Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti i preporuke

Ivana Škender, vlasnica Dharma Instituta za ljepotu, otkriva nam sve o tretmanima protiv hiperpigmentacijskih mrlja

Jednom kad nastanu tamne mrlje na koži, daljnje izlaganje suncu može ih pogoršati, tako da staračke pjege, melazma i protuupalne i hiperpigmentacijske mrlje postaju još tamnije i vidljivije.

Hiperpigmentacija je područje neujednačene pigmentacije na koži, najčešće lica, ruku i dekoltea, a pojavljuje se u obliku tamnih mrlja koje kožu čine neujednačenom. Najčešće su uzrokovane izlaganjem suncu i uglavnom se javljaju kod osoba starijih od 40 godina, no u nekim slučajevima se pojavljuju i ranije.

Kako nastaju hiperpigmentacijske mrlje?

Hiperpigmentacija je često stanje kod kojeg se prekomjerno stvara melanin – prirodni pigment u koži, te uzrokuje tamne mrlje i neujednačene tonove. Može se pojaviti kod svih tipova kože i podjednako kod oba spola, ali je češće kod ljudi tamnijih tipova kože. Postoji mnogo razloga hiperpigmentacija: izlaganje UV zračenju, genetika, dob, hormoni, upale, ozljede, autoimune bolesti.

Prekomjerno izlaganje suncu glavni je uzrok ove pojave jer sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina. Melanin se proizvodi u koži štiteći je od UV zračenja i zbog njega i dobijemo tamnije boju kože. Međutim, prekomjerno izlaganje suncu uzrokuje hiperpigmentacije. Jednom kad nastanu tamne mrlje na koži, daljnje izlaganje suncu može ih pogoršati, tako da staračke pjege, melazma i protuupalne i hiperpigmentacijske mrlje postaju još tamnije i vidljivije.

Hormoni su također glavni uzročnici hiperpigmentacije poznate kao melazme ili kloazme. Učestala je kod žena i smatra se da nastaje stimuliranjem prekomjerne proizvodnje melanina pomoću ženskog spolnog hormona estrogena i progesterona nakon izlaganja sunčevim zrakama.

Hiperpigmentaciju pojačava i starenje kože jer se smanjuje broj stanica koje proizvode melanin, ali se ostale povećavaju te se mijenja njihova preraspodjela. Ove fiziološke promjene uzrokuju staračke pjege.

Kako tretirati hiperpigmentaciju?

Ako već imate hiperpigmentacijske mrlje, možete ih izblijediti i ublažiti te spriječiti njihovo pojavljivanje pravilnom njegom i tretmanima. U Dharma Institutu za ljepotu, radimo više vrsta tretmana kojicublažavaju i rješavaju hiperpigmentacije mrlje. Naglasila bih da ako se držimo protokola, tretmani su neinvazivni.

Prvo bih predložila HydraFacial – dubinsko čišćenje i hidrataciju kako bi koža bila spremna na jače tretmane. U sklopu HydraFacial tretmana već koristimo kiseline, a možemo staviti i masku za posvjetljivanje kože, kao i specijalne boostere koji su namijenjeni kod hiperpigmentacijskih problema.

Nakon HydraFacial tretmana preporučila bih kemijske pilinge i microneedling. Bitno je napomenuti da s kemijskim pilinzima treba ići postepeno, kako tretmani ne bi bili agresivni za kožu i kako bi se na kraju postigao najbolji mogući rezultat. To se radi na način da odaberemo pilinge prema tipu kože.

Postoje glikolna kiselina, salicilna kiselina, mandelična kiselina, laktična kiselina i razni kokteli kemijskih pilinga. Oni se rade u posebnim protokolima, a u Dharma Institutu prakticiramo individualni pristup prema klijentu i problematici. Iz tog proizlazi da je bitno pripremiti kožu i njezin pH kako bi bili uspješniji, a ne preagresivni, s obzirom da je danas bitno da se brzo možete vratiti svojim aktivnostima. Zbog toga uvijek krećemo s ‘blažim’ kemijskim pilingom kako bi izbjegli jače guljenje i perutanje kože. Mandelični piling je prvi korak u tretiranju hiperpigmentacija. Radi se kao samostalan tretman i cilj mu je spustiti pH kože i pripremiti ju za sljedećih 4-5 tretmana.

Učinkovitost microneedlinga

Također, u Dharma Institutu radimo i microneedling s posebnim koktelima koji su namijenjeni rješavanju hiperpigmentacija. Microneedling kao metoda je učinkovita osim za anti-age i za ovu problematiku, jer ubodima potičemo obnovu kože i dublji unos u ovom slučaju koktela za izbjeljivanje kože.

Kada govorimo o koktelima za kemijski piling i microneedling koktelima, važno je reći kako oni rade depigmentaciju i izbjeljivanje kože i kako je kombinacija aktivnih supstanci koje izbjeljuje ispravljajući pigmentnu promjenu s antioksidacijskim djelovanjem. Njegova formula usporava sintezu melanina, vidljivo ujednačava ten i koži daje blistavost te vitalnost. Obično se radi pet tretmana microneedlinga, a isto vrijedi i za kemijski piling kako bi se postigao najbolji rezultat.

Također bih spomenula da je i izuzetno bitna kućna njega nakon tretmana koju će vam savjetovati vaš kozmetičar jer ovisi koje smo tretmane radili. Međutim, izuzetno je bitno koristiti kremu sa SPF 50 nakon ovih tretmana bez obzira na godišnje doba. Kod nas u Dharma Institutu možete kupiti luksuzni brend Circadia kozmetike za kućni protokol nakon tretmana za ublažavanje hiperpigmentacija.

Ivana Škender

Autorica: Ivana Škender, Kozmetolog i wellness manager, Dharma – institut ljepote

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Iz kompanije Avon upravo na tvoja vrata stiže Fantastična četvorka – tim super prijatelja sunca!

Putovanja

Da sitnice čine razliku potvrđuju rituali kojima možete obogatiti svakodnevicu i pritom se opustiti, obnoviti energiju i pripremiti se za nove izazove.

Beauty report

Elizabeth Arden debitira svoju novu blistavu interpretaciju klasičnog mirisa White Tea — hvatajući bit dragih trenutaka i jednostavnog uživanja.

Savjeti stručnjaka

Doktor dentalne medicine Berislav Mostarac objašnjava koji su preduvjeti za kemijsko izbjeljivanje i o čemu trebamo voditi računa nakon tretmana kako bismo zadržali blistav...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.