Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Izbjegnite gripu u trudnoći

Tijekom zimskog perioda mnoge trudnice strepe hoće li se zaraziti gripom i time ugroziti plod koji nose. No, razloga za strah nema, ako se pridržavaju nekih općih liječničkih savjeta.

– Pojavnost bilo koje virusne bolesti zahvaća trudnice jednako kao i ostalu populaciju. Mogućnost da obole od gripe nešto je veća, ako su u rizičnoj trudničkoj skupini te ako su u kontaktu s većim brojem ljudi. Prvi simptomi su nespecifični, što znači da ne mora nužno imati visoku temperaturu, curenje iz nosa, bolove u mišićima i slično. Terapija je u pravilu kao i kod ostalih osoba, treba skidati povišenu temperaturu, omogućiti normalno disanje, odnosno kapati začepljeni nos i ukloniti želučane tegobe ako su prisutne – rekao je dr. sc. Jozo Blajić, pročelnik u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj bolnici u Zagrebu.

U slučaju bakterijske infekcije propisuju se antibiotici, dok kod virusne nema terapije, nego se trudnicu nastoji zaštiti kako ne bi dobila i bakterijsku. Preporučuje se vitaminska kura, a kod proljeva – dijeta. Bolničko liječenje nužno je samo u težim slučajevima. Dr. Blajić tvrdi da je za sam plod gripa uglavnom prolaznog karaktera i nema bojazni da će doći do nekih komplikacija. Također, vrlo rijetko može prouzročiti malformacije.

Međutim, nije baš sve bezazleno. U početnoj fazi trudnoće gripa može dovesti do pobačaja, a u poodmakloj trudnoći do prijevremenog poroda. Posumnja li trudnica u zaraženost virusom, poželjno je da obavi ginekološki pregled.

– Trudnice se mogu cijepiti u poodmakloj trudnoći, ali je vrlo upitno ima li smisla preventivno se cijepiti. Kod težih oblika gripe, ipak se treba javiti liječniku da ustanovi je li došlo do poboljšanja ili pogoršanja – savjetuje naš sugovornik.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Drama Queen

S nekima bih nešto i odradila, a s nekima ne bih.

Zdravstveni karton

Ako vam je dosta raznih lijekova protiv prehlada i rado biste pomoć potražili u prirodi, možda rješenje nađete u ovom jednostavnom i ukusnom piću...

Zanimljivosti

Ana Vorkapić, dizajnerica i fotografkinja, uživa u fotografiji, voli izazove i uvijek je spremna na suradnju i dogovor…

Gastronomija

Idealna u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.