Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti i preporuke

Izbor sunčanih naočala

Kvalitetna leća su preduvjet zaštite naših očiju od štetnih UV zračenja.

Sunčane naočale ne smijemo odabrati isključivo prema njihovom obliku i boji, odnosno estetskom kriteriju bez obzira što će one koje savršeno pristaju licu, baš svakome podariti dobru dozu šika, tajanstvenosti i modne osvještenosti.

Provjerite zaštitne elemente

Naime, prije nego se odlučite na kupnju, provjerite imaju li odabrane naočale na unutrašnjoj strani krilaca otisnutu oznaku CE i propisanu deklaraciju. Ova oznaka jamstvo je da proizvod koji kupujete uistinu posjeduje sve potrebne elemente zaštite.

Upozorenje naročito vrijedi za mnoge koji često podlegnu niskoj cijeni atraktivnih modela, u pravilu neprovjerenih proizvođača naočala.

Ovlaštena prodajna mjesta etabliranih robnih marki naočala poput Prade, Diora, Armanija, Guccija, Marca Jacobsa, Bossa, Oliver Peoplesa, John Richmonda i mnogih drugih, jamstvo su da smo uistinu kupili kvalitetan proizvod s adekvatnom zaštitom.

Vrijedi spomenuti kako su se najveći proizvođači ovih modnih dodataka, u namjeri da spriječe prebrzo kopiranje njihova dizajna, odlučili na zaista radikalan potez. Naime, godinu dana unaprijed otkupili su cjelokupni proizvodni materijal za izradu naočala.

Za sport – polarizacijska stakla

Osim spomenute CE oznake, provjerite imaju li naočale zaštitu od štetnih UVA i UVB zračenja. Svakako je potrebno da su stakla plastična i s antirefleksnim slojem.

Oni koji naočalama osim zaštite od sunca žele osigurati i optimalnu vidljivost prilikom vožnje sporta ili planinarenja, na primjer, neka se radije odluče za polarizacijska stakla koja uklanjaju bliještenje.

Pri kupnji trebate još odlučiti o stupnju zatamnjenja stakala koji može biti od jedan do četiri. Stakla oznake jedan gotovo su prozirna. Najveći broj naočala na tržištu ima oznaku dva ili tri, dok su brojem četiri označene naočale koje su primjerene za izrazito jako sunce, kakvo je primjerice u visokim planinama.

Važno je spomenuti kako boja i stupanj zatamnjenosti leće nipošto ne govore o vrijednostima zaštite očiju budući je kemijski premaz na lećama odgovoran za UV zaštitu nevidljiv.

Ovo je naročito važno sa aspekta zdravlja, budući da sunčane naočale predstavljaju najdjelotvorniji način zaštite očiju.
Kvalitetne naočale blokirat će najmanje 99 posto UV zračenja, štiteći oči od UVA i još štetnijih UVB-zraka.

Odgovaraju li naočale vašem licu

Najčešće pitanje koje si postavljamo prilikom odabira sunčanih naočala je pristaju li našem licu. Pri odgovoru moramo naročito poštivati oblik lica i boju kose.

Najopćenitije pravilo je da okvire biramo upravo u suprotnosti s oblikom našeg lica. To znači da osobe okruglog lica trebaju izabrati četvrtasti, a one četvrtastog lica okrugli okvir.

Plavoj i crvenoj kosi pristaju okviri zlatnih, bakrenih i svijetlo smeđih odsjaja. Osobama tamne i izrazito svijetle kose najbolje pristaju okviri crne, sive, plave ili ružičaste boje.

OKRUGLO LICE

Za široko lice pravi su odabir velike naočale četvrtastih ili blago zaobljenih okvira, najbolje u tamnoj boji, pomoću kojih će lice poprimiti nježniju vizuru. Okrugle naočale , ma koliko aktualne u trenutku bile, nipošto nisu preporuka ovom tipu lica.

IZDUŽENO LICE

Duguljastom i nježnijem licu, pak, pristaju velike i okrugle naočale koji pokrivaju srednji dio lica koje će ga vizualno skratiti.

ČETVRTASTO LICE

Kod izraženog donjeg dijela vilice i širokog čela potrebno je okvirom naočala smekšati crte lica. Najbolji odabir su sunčane naočale okruglog okvira koji ne smije biti preširok, ali "težak" na svom gornjem dijelu.

Idealan za ovaj tip lica su predimenzionirani okrugli retro modeli tamnih stakala i okvira koji su lijep kontrast pravokutnim obilježjima lica.

SRCOLIKO LICE

Trokutasti oblik lica karakteriziraju isturene jagodične kosti i sitna brada. Potrebno je izabrati okvir koji će uravnotežiti crte, smanjiti jakost i odvući pozornost na donju polovicu lica.

Dobar odabir predstavlja model koji je u gornjem dijelu ravan, a ispod zaobljen, u stilu uvijek aktualnih modela avijatičarskih naočala ili poput najnovijeg hit modela, uskih ‘mačkastih’ naočala. Svakako zbjegavajte jarke boje poput ljubičaste, plave ili zelene.

OVALNO LICE

Ljudi sa ovalnim oblikom lica imaju najzahvalniji oblik kojemu pristaju gotovo svi oblici i stilovi naočala. Osnovna karakteristika ovalna lica su jagodične kosti i obraze uži od čela. Blago četvrtasti okviri sa zaobljenim rubovima najčešće izgledaju najbolje na ovom tipu lica.

Za sitniju glavu i usko lice, treba birati klasičnije modele koji prate liniju obrva – nipošto se ne treba zavesti trendom predimenzioniranih okvira koje trenutno predlaže večina modnih kuća.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Fashion report

Borboleta, vodeći brend modnog nakita, s ponosom predstavlja najnoviju ekskluzivnu suradnju s mladim umjetnicama, dizajnericama i ilustratoricama, Klasjom Haban, Zitom Nakić i Andreom Šumberac. 

Fashion report

Moderan dizajn kojega donose Jadran čarape donosi savršen izbor za svakoga

Fashion report

Obožavatelji Crocsa željeli su meku obuću koja se može nositi ne samo kod kuće, već bilo gdje i bilo kada.

Trendovi

Spoj klasičnih krojeva i elemenata posuđenih iz muškog ormara, upotpunjeni su suptilnim sjajem lurex pletiva, svjetlucavog denima i šljokica.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.