Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Izložba drukčijih igračaka

Napravila su ih sama djeca od bambusa, lima, tikve.

Bečki Leopold muzej od sutra do 3.veljače iduće godine predstavlja izložbu pod nazivom “Drugačije igračke – bambus, lim tikve”. Bit će pokazano više od 300 igračaka iz zbirke poznatog bečkog etnologa dr. Fritza Truppa. Eksponati potječu iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, a načinila su ih sama djeca od svakodnevnih uporabnih predmeta.

U mnogim kulturama nije uobičajeno kupovati posebno načinjene igračke. Stoga djeca iz siromašnih regija cijelog svijeta igračke najčešće prave sama. Dječja kreativnost pri tom se čini neiscrpnom i neograničenom, a njihova je spretnost u izradi igračaka zbilja zapanjujuća.

Svako vozilo od žice, lima ili plastike, svaka lutkica i puška od drveta priča priču iz života svog malog tvorca. Igračke govore o njegovim snovima, željama, ali i strahovima. Jer koliko god takve igračke bile originalne i zabavne, sve one uglavnom imaju i svoju mračnu pozadinu: igračke često daju naslutiti traumatične doživljaje svojih malih vlasnika, kao što su građanski ratovi, uništenje okoline, nasilje.

Trupp je tijekom svojih dugogodišnjih putovanja po zemljama Trećeg svijeta sakupljao igračke. Sve ih je pomno dokumentirao i preuzeo u osobnom kontaktu s djecom. Dakle, izložba nas upoznaje i s licima malih tvoraca, kao i njihovim životnim uvjetima. Životnost podupiru i mnogobrojne fotografije koje prikazuju djece i njihovu igru s upravo s izloženim igračkama. Većinom ih je snimio sam Trupp.

Osim razgledavanja izložbe Leopold muzej nudi također mogućnost aktivnog sudjelovanja u radionicama izrade igračaka.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavio je rezultate opsežne studije o tome koliko su djeca iz ranjivih skupina uključena u donošenje odluka koje utječu na...

Zanimljivosti

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Krav Maga Hrvatska organizirala je pokaznu vježbu samoobrane u sklopu projekta #BeSafe.

Zanimljivosti

Iva Šutić, autorica digitalnog sadržaja i Instagram mama na svom profilu @iwaiva dijeli trenutke iz svakodnevnog života svoje obitelji. Samo nekoliko dana prije nego...

Savjeti i preporuke

Tradicija i stručno znanje povezani su u jedinstvenu ponudu proizvoda s tri zanimljiva podbrenda BC Baby, BC play i BC Style.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.