Izradite prirodan dezodorans

Većina dezodoransa i antiperspiranta na tržištu sprječava znojenje i neugodan miris, ali sadrži mnoge štetne sastojke, kao što su parabeni, aluminijske soli i druge kemikalije. Istraživanje o raku dojke objavljeno 2009. godine navodi da je porast cista u dojkama povezan sa štetnim kemikalijama u kozmetici koje naše tijelo upija kroz dulje vrijeme, a to se posebno odnosi na aluminij koji se nalazi u dezodoransima i antiperspirantima.

Parabeni se nalaze u mnogim kozmetičkim proizvodima, a sprječavaju razvoj mikroorganizama u kozmetičkim proizvodima. Upijaju se kroz kožu, a dolaze do probavnog sustava i krvotoka. Neka istraživanja naglašavaju negativan učinak parabena na plodnost i reproduktivan sustav kod žena, ali i muškaraca.

Iako danas na tržištu postoje kozmetički proizvodi koji ne sadrže parabene i aluminijske soli, sami možete izraditi potpuno prirodan dezodorans. Prirodni dezodoransi sprječavaju neugodan miris, a bez štetnih posljedica za zdravlje. Soda bikarbona ima širok spektar primjene u domaćinstvu, a tako i u kozmetici. Napravite vlastiti dezodorans pomoću ove namirnice.

Potrebno vam je 1/4 šalice sode bikarbone, 1/2 šalice kukuruznog škroba (gustina), 6 do 8 žlica kokosovog ulja (u srednje mekanom stanju) ili maslinovog ulja. U zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke i usitnite ih blenderom. Dodajte kokosovo ili maslinovo ulje dio po dio. Na kraju biste trebali dobiti čvrstu mješavinu koja je i mekana i lako se upija u kožu.

Soda bikarbona može iritirati osjetljivu kožu, stoga koristite manje sode bikarbone, a više kukuruznog škroba. Također, kada radite prirodni dezodorans, u smjesu možete dodati i 1/4 šalice karite (shea) ili kokosovog maslaca.

Želite li dodati ugodan miris svom dezodoransu, koristite eterična ulja (dovoljno je par kapi). Dobar izbor je ulje čajevca, zbog njegovog antibakterijskog učinka te citrusna (limun), cvjetna i ulja mente ili lavande. Možete dodati i nekoliko kapi vitamina E i iscijediti oko 10 cm cinkove paste.

Vaša koža naviknuta je na komercijalne dezodoranse, stoga je morate pripremiti za ovakav prirodni. Dopustite tijelu da se nekoliko dana odmori od kemikalija, i pričekajte barem sat vremena nakon brijanja ili depilacije prije nego nanesete dezodorans. Iako ovaj prirodni dezodorans nije antiperspirant, odnosno ne sprječava znojenje, većina ljudi tvrdi da se manje znoji kada koristi potpuno prirodne proizvode, a oni također sprječavaju i iritacije i alergije na koži.