Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Izraelci i predstavnici Hamasa u srijedu razmatraju egipatski prijedlog o prekidu vatre u pojasu Gaze, koji je dobio potporu SAD-a i Europe, samo nekoliko sati nakon što su Izraelci granatirali UN-ovu zgradu u kojoj je smještena škola, pri čemu je poginulo 42 Palestinaca.<br />

Svijet

Izrael i Hamas razmatraju egipatski prijedlog o prekidu vatre

Izraelci i predstavnici Hamasa u srijedu razmatraju egipatski prijedlog o prekidu vatre u pojasu Gaze, koji je dobio potporu SAD-a i Europe, samo nekoliko sati nakon što su Izraelci granatirali UN-ovu zgradu u kojoj je smještena škola, pri čemu je poginulo 42 Palestinaca.

Unatoč tomu, izraelski su dužnosnici kazali kako će njihovi ministri razmotriti i nastavak dvanaestodnevne ofenzive koja bi omogućila njihovim vojnim snagama daljnji prodor prema gradovima pojasa Gaze i izbjegličkim kampovima, u nastojanju da se prekine Hamasovo raketiranje juga Izraela.

Jedan je palestinski dužnosnik izjavio kako je čelnike Hamasa, koji drže vlast u pojasu Gaze i žele prekid izraelske blokade te enklave, u Egiptu o svemu informirao egipatski predsjednik Hosni Mubarak te da se njegov prijedlog razmatra.

U Vijeću sigurnosti u New Yorku, gdje se raspravljalo o situaciji u pojasu Gaze, izraelska veleposlanica Gabriela Shalev novinarima je kazala: "Sigurna sam da će se egipatski prijedlog razmotriti. Uskoro ćete doznati hoće li biti prihvaćen. No mi ga shvaćamo vrlo, vrlo ozbiljno."

U napadima u zadnjih 12 dana poginulo je više od 600 Palestinaca i sedam izraelskih vojnika te četvero civila. Mubarak je pozvao na prekid vatre na konferenciji za novinare u Egiptu zajedno s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Nije objavio puno pojedinosti o mirovnom planu, no diplomati govore o procesu koji bi se fokusirao na dovođenje stranih vojnih snaga koje bi zatvorile granicu između Egipta i Gaze, kako bi se u krijumčarenju oružja podzemnim tunelima spriječili Hamasovi pristalice, te na otvaranje puteva kojima se odvija trgovina.

Sarkozy, koji je doputovao na dvodnevnu turneju po Bliskom istoku izjavio je kako je uvjeren da će reakcija izraelskih vlasti rezultirati razmatranjem prekida operacija u Gazi.

Uz Washington u prijelaznom razdoblju – prije inauguracije novoga predsjednika Baracka Obame 20. siječnja – Francuska i njezini europski partneri, zajedno s američkim saveznicima iz arapskoga svijeta, jako se trude privoljeti Izraelce na prekid vatre, podsjećaju promatrači.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice poduprla je Mubarakov prijedlog kazavši kako bi održiv prekid vatre trebao ‘uključivati’ zatvaranje tunela kojima se s egipatske strane Hamasovci opskrbljuju oružjem te olakšati život za 1,5 milijuna stanovnika Gaze ponovnim otvaranjem prometnica.

"Hitno moramo zaključiti prekid vatre koji će biti trajan i koji će omogućiti stvarnu sigurnost", rekla je Rice u Vijeću sigurnosti, pozdravivši izraelsku volju da otvori "humanitarni koridor" koji će humanitarnim agencijama olakšati dopremu hrane i lijekova u pojas Gaze dok traju vojne akcije.

(Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.