Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Izvanredna izvedba Krležine “Lede”

Bingo za početak sezone osječkog HNK-a

Karakternom predstavom osječko je Hrvatsko narodno kazalište ''ušetalo'' u 104. sezonu postojanja. Kvalitetan tekst Miroslava Krleže i sjajna izvedba cijelog ansambla, "Ledu", ''komediju jedne karnevalske noći'', učinili su iznimno gledljivom predstavom koja je pravi ''bingo'' za početak sezone. Da će tako biti, moglo se naslutiti već pri najavi jer je autorski tim, predvođen sjajnim redateljem, Ivanom Leom Lemom, već i ranije dokazao svu raskoš svog talenta.

"Ja sam uvijek zadovoljan ako su zadovoljni glumci s kojima radim, a potvrđuje se da jesu. Svi su inspirirani i kreativni, a veće nagrade od toga nema", rekao nam je Lemo nakon premijere.Miroslava Krležu svi povezuju sa sintagmom zahtjevnog i teškog autora. Ta mu ''mašnica'' oko vrata daje dodatni impuls u grafikonu vrijednosti. No, osječka je Leda iznimno pitka, višeslojna predstava koja prati dinamiku raspada jednog sloja društva. Redatelj je, u suradnji s čarobnicama scene i kostima Vesnom Režić i Mirjanom Zagorec, unio elemente fantastike i mitologije, a provokacija također ne nedostaje.

"Tu je i kor prostitutki i transvestita po uzoru na kolegu Almodovara kojeg jako volim", priznaje Lemo.

U predstavi u kojoj slabog mjesta nema, vrlo bitnu ulogu igra Aleksandar Bogdanović, novi član osječkog ansambla, pristigao iz Srbije. Svoju je iznimno zahtjevnu karakternu rolu ''odrolao'' na iznimno karizmatičan način.

"Jako mi je drago što sam dio ove divne predstave, a Osijek me je inspirirao da dorastem zadatku igrati Krležu", kaže Bogdanović i dodaje da je osječko kazalište šesta kazališna kuća u kojoj radi, ali i jedan od najboljih poteza u životu.

Tople tragove u duši gledatelja ostavio je bravurozni Davor Panić, koji osvaja dobrotom plišanoga mede (čiju masku i nosi za vrijeme cijele predstave), a kad ju skine na kraju i izgovori svoj monolog, prostorom se počinje širiti dugopamtljivi osjećaj ugode. Baš kao i onaj kad su u osječkom "hramu kulture'' doznali da su njihovi djelatnici osvojili nagrade hrvatskog glumišta. Sandra Lončarić-Tankosić za najbolju glavnu žensku ulogu kao Vera u predstavi "Paralelni svjetovi", Mire Gavrana, Robert Raponja za režiju iste predstave, te Ljiljana Čokljat kao Nina Filipovna i Davor Radić kao Griša u mjuziklu "Jalta, Jalta". S Ledom su trasirali put kojim će ostati na putu hitoidnih, publici dragih predstava.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Moj dom

Kuglice, lampice, anđeli, zvjezdice i sve to u trendi bojama. Božić je gotovo nezamisliv bez okićenog bora.

Budi fit

Neke vježbe izgledaju toliko jednostavno da pomislite zašto bismo ih uopće trebali raditi. Jedna od njih je svakako i plank.

Budi fit

Korisnim savjetima i malim koracima do sklada.

Budi fit

Za bolove u leđima nisu krivi samo manjak kretanja ili težak posao.

Advertisement