Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Je li moguće imati kvalitetan seksualni život tijekom menopauze?

Iako se radi o sasvim normalnoj fazi života, menopauza je još uvijek tabu tema koja dovodi do mnogih zabluda i stvara osjećaj straha kod većine žena.

Iako se radi o sasvim normalnoj fazi života, menopauza je još uvijek tabu tema koja dovodi do mnogih zabluda i stvara osjećaj straha kod većine žena. Do 2025. godine više od milijardu žena će doživjeti menopauzu, no toliko je toga o ovoj temi nepoznato, a negativne kulturološke konotacije oko menopauze još više otežavaju otvoreni razgovor.

Jedno od pitanja s kojima se suočavaju mnoge žene je i je li moguće imati kvalitetan seksualni život tijekom menopauze. Odgovor je – da, samo trebate vježbati mišiće zdjeličnog dna.

Kako starimo, prirodno je da se naš seksualni nagon s vremenom mijenja. Osim toga, na naš libido mogu utjecati i čimbenici poput stresa i lijekova. Menopauza dodatno pridonosi smanjenu libida, jer se spolni hormoni poput estrogena i testosterona proizvode u mnogo manjim količinama.

Gubitak mišićne snage prirodni je dio starenja, a naši mišići dna zdjelice nisu na to imuni. No, dok prolazite kroz menopauzu, možda ćete dodatno izgubiti mišićnu snagu, pa je ključno da budete aktivni i redovito vježbate,. Također možete primijetiti promjenu urinarne funkcije, s epizodama inkontinencije i prolapsa stijenke rodnice, što može dovesti do osjećaja težine u rodnici. Zato je važno održavati mišiće zdjeličnog dna.

“Mišići zdjeličnog dna nevjerojatno su važni tijekom seksa. Redovite vježbe mišića zdjeličnog dna mogu ojačati njihov tonus i povećati prokrvljenost tog područja, što može povećati zadovoljstvo koje osjećate tijekom seksa i orgazma. Također, može smanjiti bilo kakvu bol koju možda osjećate tijekom seksualnog odnosa. Redovite vježbe mišića zdjeličnog dna s fizioterapeutom mogu vam pomoći u prepoznavanju točno onih mišića na koje se trebate usredotočiti. Vježbanje podrazumijeva stiskanje i opuštanje mišića zdjeličnog dna, a pametni uređaji poput uređaja KegelSmart mogu vam pomoći da ih radite učinkovitije i pravilnije. Ne zaboravite da ove mišiće treba održavati dugoročno kako biste održali njihovu snagu”, kaže ginekologinja dr. Shree Datta

Doktorica Rachel Gelman, fizioterapeutkinja zdjeličnog dna, objašnjava: “Tjelovježba je općenito bitna za cjelokupno zdravlje, uključujući i spolno zdravlje. A mišići zdjeličnog dna angažiraju se kod većine oblika vježbanja. Izvođenje posebnih vježbi za zdjelično dno može biti korisno za neke ljude. No, kod seksualnih disfunkcija, trebalo bi se obratiti liječniku prije početka bilo kakvih vježbi mišića zdjeličnog dna, kako bi se utvrdilo koje su vježbe prikladne.

Nešto što može pomoći u održavanju zdravlja zdjeličnog dna je bolji rad crijeva. Stiskanje i naprezanje kod obavljanja nužde vrši veliki pritisak na zdjelično dno i može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući seksualnu disfunkciju. Stajanje na povišenom tijekom pražnjenja crijeva dovodi osobu u položaj nalik na čučanj, što je najbolji položaj i može biti od pomoći za zdjelično dno. “

Više

Seks i osjećaji

Osobe koje imaju stresan život ponekad dožive da se njihovi svakodnevni problemi preliju u krevet i unište seksualnu želju.

Beauty report

Švedski beauty-tech brend upravo je predstavio novi FOREO IRIS 2, najmoderniji masažer za okoloočno područje, koji smanjuje bore i podočnjake te osigurava mladenački i...

Život u dvoje

Zanimljivo istraživanje možda je i potvrdilo ono u što smo svi sumnjali.

Zanimljivosti

Na samoj večeri, koja je jako dobro posjećena tematiziraju se razna životna područja, ali na zabavan i opušten način, uz interakciju publike koja gostima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.