Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
jeddah
jeddah

Lifestyle

Jeddah – biser na obali Crvenog mora

Želite izbjeći zimu? Zašto ne uputiti se negdje u toplije krajeve…

Džeda odnosno Jeddah, drugi je po veličini grad i najveća luka Saudijske Arabije. Nalazi se nedaleko glavnog islamskog svetog mjesta Meke i prvenstveno služi kao luka za potrebe Meke, a razvila se i kao luka za prihvat hodočasnika. U gradu je sjedište Organizacije islamske konferencije. Nalazi se na zapadu Saudijske Arabije, na istočnoj obali Crvenog mora, a temperature su visoke tokom cijele godine.

Ono što Džedu čini prekrasnom i posebnom njena je arhitektura. Ima brojne džamije i ostale građevine tradicionalne arapske arhitekture, a većina je smještena u povijesnom starom gradu Al-Baladu. Dvojna uloga grada kao trgovačke luke i postaje za hodočasnike dovela je do njegova razvoja kao multikulturnog središta raskošne i originalne arhitekture. Zbog toga je povijesno središte Džede 2014. god. upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Najznačajnija znamenitost je fontana kralja Fahda, službeno fontana s najvišim mlazom vode na svijetu koji doseže 312 m visine. Toranj Nacionalne komercijalne banke najviša je zgrada u Saudijskoj Arabiji, a 40 km od grada je izgrađeno turističko naselje Durrat Al-Arus.

jeddah 144220463 146728568

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Događanja

U Ekvadoru abortus dopušten samo ako ste ‘idiot’

Zdravlje

Žene u Saudijskoj Arabiji bore se za pravo vožnje

Beauty report

Omar Borkan Al Gala protjeran iz Saudijske Arabije

Knjige i glazba

Poklanjamo knjigu koja otkriva tajne iza vela istočnjačke kulture.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.