Jedne zimske noći – roman koji će vas očarati

Temeljen na istinitoj priči i stvarnim svjedocima tog događaja, ‘Jedne zimske noći’ dirljivi je roman o strasti, intrigama i izdaji vodi vas u Rusiju 1940-ih s takvom uzbudljivom autentičnošću da odmah znate kako ste u rukama vrhunskog pripovjedača.

Simon Sebag Montefiore (1965.) ugledni je britanski autor, povjesničar i romanopisac. Činjenica da su mu preci na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće kao izbjeglice napustili ruski imperij utjecala je na to da Simon Sebag Montefiore cijeli svoj život posveti zanimanju za Rusiju. Kao dopisnik je početkom 1990-ih izvještavao o ratovima i previranjima uzrokovanim padom Sovjetskog Saveza – od Gruzije i Čečenije do Moskve i Sankt Peterburga.

Montefiore je hrvatskoj publici dobro poznat kao autor višestruko nagrađivanih povijesnih studija Staljin – na dvoru crvenog cara i Mladog Staljina. Nastale su nakon neumornog, desetgodišnjeg proučavanja ruskih i gruzijskih arhiva, u kojima je otkrio i nepoznata sjećanja Staljinove majke. Istraživački rad zaslužan je i za stvaranje Sašenjke, fascinantne romaneskne panorame Rusije, a bio mu je i neposredna inspiracija.

Njegove povijesne knjige proglašene su bestselerima na više od četrdeset jezika. Knjiga Staljin: na dvoru crvenog cara (Stalin: The Court of the Red Tsar) osvojila je 2004. nagradu British Book Award za najbolju povijesnu knjigu godine, a Mladi Staljin (Young Stalin) nagradu Costa Biography Award (Velika Britanija), potom LA Times Book (SAD) u kategoriji biografija, nagradu Bruno Kreisky (Austrija) za najbolju političku knjigu godine te Le Grand Prix de la Biographie Politique (Francuska), a prodana su i filmska prava.

jedne zimske noci knjigeSadržaj:

Dok Staljin i njegovi najbliži suradnici slave konačnu pobjedu nad Hitlerom, središtem Moskve začuju se pucnjevi.

Na kremaljskom mostu leže mrtvi mladić i djevojka, djeca ruske političke elite, koji su pohađali najekskluzivniju školu u Moskvi. Radi li se o ubojstvu? Planiranom samoubojstvu? Ili je to urota protiv Staljina i sovjetske države? Po nalogu samoga Staljina sva su školska djeca uhićena i prisiljena svjedočiti protiv svojih prijatelja i roditelja. Taj jezivi lov na vještice ubrzo razotkriva politički nepodobne ljubavne afere i obiteljske tajne u svijetu gdje se i najmanja pogreška kažnjavala smrću.

„Očaravajuće… blista poput leda Sankt Peterburga.“, Washington Post

„Roman pun strasti, urote, nade, ali i očaja, patnje i iskupljenja, i kao takav nadilazi granice žanra jer je istovremeno triler i politička drama, horor i ljubavni roman.“, NY Journal of Books

OSVOJITE KNJIGU

Znanje vam poklanja knjigu ‘Jedne zimske noći’ autora Simona Sebaga Montefiorea.

Ukoliko želite osvojiti ovu knjigu, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom RUSIJA te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

U kojem se razdoblju događa radnja romana?

Vaše prijave primamo do 17. veljače 2014., nakon čega ćemo objaviti ime dobitnika.

Dobitnica je Marija Ćorković. Čestitamo!

Rok podizanja nagrade je 18. ožujak 2014.