Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks i osjećaji

Jednom varalica, uvijek varalica? Znakovi koji pokazuju da mu vjernost nije jača strana

Prevara u ljubavnom odnosu jedna je od težih izdaja i treba vremena da čovjek nakon ovakvog neugodnog iskustva povrati povjerenje u ljude.

Kažu, kad se jednom opečemo, pušemo i na hladno i to je razumljivo. Nitko ne želi biti povrijeđen. Prevara u ljubavnom odnosu jedna je od težih izdaja i treba vremena da čovjek nakon ovakvog neugodnog iskustva povrati povjerenje u ljude. Ipak nam je nož u leđa zabio netko za koga smo vjerovali da nam je najbliži.

Ostati ili otići, odlučuje svatko za sebe, no trebalo bi imati na umu da se ljudi ne mijenjaju tek tako i nikada zbog drugoga, već isključivo zbog sebe. Bez obzira odlučite li ostati ili ne, dobro bi bilo naučiti prepoznati ponašanje karakteristično za osobe sklone prevari.

Bitno je prepoznati iza kojeg grma čuči zec

Vjerojatno ste i sami primijetili da uvijek birate slične partnere. To je u ljudskoj prirodi, no nije neka sreća ako birate muškarce koji nisu u stanju biti vjerni. Dok sa sobom ne raščistite u čemu griješite i zbog čega vas privlači loš “kadar”, barem naučite maknuti se na vrijeme – drugim riječima prije, no što ga zavolite.

Ovo je dobro znati i ako ste svom dragom oprostili nevjeru, u nadi da je naučio nešto iz pogreške i s vjerom da će se promijeniti. Ako u njemu prepoznate neke od karakteristika serijskih varalica koje su definirali psiholozi, a koje ćemo vam sada iznijeti – poput seksualnog narcizma ili opravdavanje tuđeg takvog ponašanja, zaista je vrijeme da dignete sidro. 

Samo bi mazohist ili netko ludo zaljubljen ignorirao “crvene zastavice” koje ukazuju na partnera koji ne zna što znači biti vjeran.  Mazohistu to odgovara, a ludo zaljubljenima sve je oprošteno.

Na sreću, zaljubljenost dolazi s rokom trajanja pa kad nas prestanu pucati dopamin i oksitocin pri samoj pomisli na objekt našeg obožavanja, pamet se vraća na svoje mjesto i opet smo sposobni racionalno rasuđivati. A sada da se vratimo na temu i navedemo karakteristike muškaraca sklonih nevjeri.

Varao je i prije

Prema studiji iz 2017. objavljenoj na portalu National Library of medicine, netko tko je već prevario, ima tri puta veću vjerojatnost da će to učiniti opet. Bilo da je riječ o istoj osobi koju je već prevario ili o novoj partnerici. Naravno, moguće je i da dok vas nije upoznao, nije našao onu pravu, no ipak budite na oprezu.

Jedan ili oba roditelja su isto činili

Vjerovali ili ne, postoje psihološke studije koje istražuju vezu između nevjere roditelja i obrazaca nevjere njihove djece, a jedna od njih objavljena je u časopisu Personal Relationships.

Rezultati pokazuju da će češće varati oni čiji su roditelji činili isto jer to smatraju prihvatljivim ponašanjem u vezi. No, to ne znači da će svi oni čiji su roditelji varali i sami varati. Bilo bi budalasto ostaviti nekoga tko vam se sviđa samo zbog toga što mu je majka varala oca ili obrnuto. Obratite pozornost na daljnje znakove.

Tolerira tuđu nevjeru

Znanstvenici Menelaos Apostolou i Maria Ioannidou 2021. su proveli studiju u kojoj su definirali čak 47 znakova koji ukazuju na partnerovu nevjeru, prenosi Psychology Today.

Jedan od suptilnijih znakova je stav prema tuđim aferama. Svi ćemo iskomentirati takvo što, no osoba koja trivijalizira nečiju prevaru, pokazuje empatiju i razumijevanje za osobu koja vara pa čak ju i brani, vrlo vjerojatno i sama smatra da nevjera nije ništa strašno te joj je sklona.

bolji ljudi
Seksualni je narcis

Seksualni narcizam odnosi se na nepoželjno ponašanje u spavaćoj sobi, seksualne apetite i stavove.

Seksualni narcis smatra da ima pravo na sva seksualna iskustva koja želi. Svog partnera/partnericu koristi  za vlastito seksualno zadovoljstvo, karakterizira ga manjak empatije te ga uopće nije briga za partnerove/partneričine potrebe i osjećaje u seksualnom smislu. Seksualni narcis ima nerealno visoko mišljenje o svojim vještinama u spavaćoj sobi, hvali se seksualnim podvizima i brojem partnera/partnerica.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Archives of Sexual Behavior pokazuje da što je netko više narcisoidan u seksualnom smislu, to je skloniji prevari.

Nema samokontrolu

Agresivnost, nestrpljivost, kompulzivno ponašanje karakteriziraju osobe koje nemaju samokontrolu.

Studija objavljena u časopisu Journal of Research & Health tvrdi da su impulzivno ponašanje i varanje usko povezani.

Ukratko, impulzivni pojedinci skloniji su varanju zbog toga što se ne mogu othrvati trenutačnom zadovoljstvu.

Budući da djeluju impulzivno, nemaju vremena za razmatranje dugoročnih posljedica svojih akutnih potreba.

I dok se agresivnost nikada ne bi smjela tolerirati, kao ni seksualna narcisoidnost jer nitko ne zaslužuje takvo ponašanje, obiteljsko nasljeđe, kao ni prethodna nevjera (ne znate koje su okolnosti dovele do nje), ne bi trebali biti razlog da nekoga ostavite.

Znate kako je Ernest Hemingway rekao? “Najbolji način da saznate možete li nekome vjerovati je da mu vjerujete”. No, ne budite pritom naivni.

Ne propustite

Obitelj

U modernom roditeljstvu često se raspravlja o tome kako najbolje zabaviti djecu i održati njihov interes.

Darivanje

Možda ste jednostavno negdje putem naučili žrtvovati sebe da bi vas drugi voljeli.

Život u dvoje

Važno je znati da partnerska terapija nije čarobni štapić. Ona zahtijeva puno rada i predanosti oba partnera.

Darivanje

Prvi naslov iz serijala Sestre Lyndon podsjeća nas zašto je Julia Quinn proglašena suvremenom Jane Austen.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.