O dobrim učincima po organizam i kvaliteti chia sjemenki već pjevaju i ptice na grani. Nebrojeno recepata je postavljeno na internet, u svim mogućim varijantama i zbilja možete birati po svojim afinitetima.
S chia sjemenkama prvi put sam se susrela prije kojih godinu dana i to na preporuku savjetnice za prehranu, moje drage Margo iz centra Motus Melior, te sam ih uvrstila u svoj program prehrane. I iskreno, ne znam kada me je zadnji put neka namirnica toliko oduševila!
Za sve vas koji ih još niste probali, chia sjemenke su blagog i neutralnog okusa i vrlo umirujuće djeluju na probavni trakt. O tome koliko su bogate vlaknima, proteinima i masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima možete pročitati na svakom koraku, što vam i preporučujem da uradite ako ih još uvijek niste otkrili ili ne znate puno o njima. Zbilja nije čudno da chiu nazivaju super hranom! Ja ih obično konzumiram uz doručak, pomiješane sa zobenim pahuljicama, sjemenkama sezama i lana, sušenim brusnicama i/ili suhim šljivama itd…
Međutim, ovog puta sam zamoljena od naše drage urednice i moje prijateljice Ljubice, koja ima problema sa štitnjačom, pa sukladno s tim i regulacijom i održavanjem tjelesne težine da napravim, ako ikako može, nešto fino i zdravo. Pretpostavljam da bi u mom slastičarskom svijetu to podrazumijevalo desert s čim manje šećera u sebi. Chia mi je prva pala na pamet. Krenula sam tražiti i gledati kako se sve koriste chia sjemenke u desertima i ajmeeeee… nema kraja!
Kao što sam mnogo puta do sada znala napisati, mašta je granica! Meni je osobito pažnju privukla kombinacija s mangom. Osim što je vizualno prekrasna kombinacija, možda ponajviše zato što ga sama još nisam toliko koristila u slasticama, a volim ga.
Dakle, može li neki desert… nešto zdravo i bez cukra? Ma naravno da može!
Sastojci
- 250 g kokosovog mlijeka
- 30 g chia sjemenki
- 150 g pirea od manga
- 3-4 suhe šljive
- 3-4 žlice ekstrakta vanilije
Postupak:
Kokosovo mlijeko, chia sjemenke i ekstrakt vanilije zakuhati i pustiti neka kuha par minuta, dok se ne počne zgušnjavati. Maknuti s vatre i pustiti da se hladi povremeno miješajući.
U međuvremenu, oguliti mango, narezati ga i pomoću štapnog miksera, blendera ili multipraktika napraviti pire te ga razdijeliti u 2 čaše.
Jedan dio prohlađenih chia sjemenki uliti u jednu čašu preko pirea od manga. U drugi dio ubaciti sitno narezane suhe šljive, dobro promiješati te preliti preko pirea u drugoj čaši. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i ukrasiti po želji.
Konzumirati s veseljem!
Napomene:
- Čisto informativno, ovo su čaše od cca 130 ml. Naravno da možete koristiti koje želite i koje vam najviše odgovaraju.
- Vodite računa da mango koji koristite bude zreo. Dakle, mora biti mekan. Nije da ga morate takvog kupiti, ali onda neka odstoji par dana u kući dok ne sazrije do kraja.
- Znam da se chia sjemenke često dodaju u hladno mlijeko i ostave da nabubre. S obzirom na to da se kokosovo mlijeko stišće i na temp. od 20°C meni je puno draža opcija ugrijati na vatri i pustiti da par minuta sve zajedno kuha – tako se i chia puno brže razmekša i nabubri.
- Naravno da umjesto manga možete koristiti bilo koje drugo voće.
- Ekstrakt vanilije dodajte po želji.
- Ako imate tvrđe suhe šljive, onda ih nasjeckajte i prokuhajte u kokosovom mlijeku skupa s chiom. Mekane nije potrebno.
- S obzirom na to da je mješavina chie gušća i teža od voćnog pirea, u čaše stavljajte žlicu po žlicu, da vam se ne bi dogodilo da u sredini napravite krater i onda nemate lijep i čist presjek.
- Umjesto kokosovog, može koristiti i bilo koje drugo mlijeko!
Dobar tek…
Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.