Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Jednostavni recepti za najdraži zimski napitak – vruću čokoladu s okusima

Na samu pomisao vruće čokolade s dodatnim twistom okusa poput karamele, kokosa odmah nam cure sline.

Zima i božićni blagdani mnoge asociraju na vruću čokoladu i razne varijacije okusa. Priznat ćemo vam, mi nismo ništa bolji, a na samu pomisao vruće čokolade s dodatnim twistom okusa poput karamele, kokosa odmah nam cure sline.

Upravo smo zbog toga odlučili pronaći jednostavne recepte koje može svatko napraviti i zasladiti si dan

Vruća čokolada

Sastojci:

  • 150 g čokolade (60% kakaa)
  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 mala žlica smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • po želji: malo cimeta ili sljezovi kolačići za dekoraciju

Priprema vruće čokolade:

Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće.

Mlijeko i vrhnje pomiješajte i stavite da se kuhaju na srednje jakoj vatri.

Kad smjesa zavrije, prelijte je preko čokolade i miješajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Ako se stvore grudice, nježno ih razbijte pomoću pjenjače.

Na kraju dodajte prstohvat soli i, po želji, malo cimeta za dodatni okus.

Savjet: Za neobičan twist, dodajte malo muškatnog oraščića, svježe naribanog đumbira ili čilija u prahu.

Vruća čokolada s okusom karamele

Sastojci za karamel:

  • 250 g šećera
  • 1 žlica čistog ekstrakta vanilije
  • 1 žličica fine morske soli (fleur de sel)

Smjesa za toplu čokoladu:

  • 50 g kakaa
  • 25 g škrobnog brašna (gustina)
  • 100 g smeđeg šećera
  • 180 g tamne čokolade
  • karamel prah (priprema niže)

Priprema karamela:

Na papiru za pečenje na plehu malo nauljite površinu.

U tavi na srednjoj vatri zagrijavajte šećer dok se potpuno ne otopi, povremeno lagano protresite.

Kad se šećer karamelizira, maknite tavu s vatre, pospite sol i dodajte ekstrakt vanilije (pažljivo jer postoji mogućnost da počne prskati).

Istresite karamel na pleh prekriven papirom za ppečenje i ostavite da se ohladi, a zatim ga sameljite u fini prah.

Priprema smjese za toplu čokoladu:

U multipraktiku pomiješajte karamel prah, kakao, škrobno brašno, šećer i čokoladu dok ne dobijete fini prah.

Pohranite smjesu u staklenke; može trajati do mjesec dana.

Priprema tople čokolade za 1 šalicu:

Zagrijte 100 ml mlijeka do vrenja.

Dodajte 3-4 žlice smjese, miješajte i kuhajte 3-5 minuta dok ne postigne željenu gustoću.

Ulijte u šalicu, dodajte tučeno vrhnje (po želji s malo karamel umaka), i uživajte!

Written By

Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.  

Gastronomija

Vrijeme da idemo korak dalje – pripremit ćemo nešto još slađe i čarobnije!

Zanimljivosti

Riječ je o službenoj replici posude nazvane “boca s dvije ručke”, dar Veleposlanstva Republike Ekvador iz Mađarske ovom zagrebačkom muzeju.

Život u dvoje

Krajnje je vrijeme da se malo opustite i svoju večer pretvorite u čarobnu priču!

Gastronomija

Biblijska mahunarka vraća se na velika vrata.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.