Zima i božićni blagdani mnoge asociraju na vruću čokoladu i razne varijacije okusa. Priznat ćemo vam, mi nismo ništa bolji, a na samu pomisao vruće čokolade s dodatnim twistom okusa poput karamele, kokosa odmah nam cure sline.
Upravo smo zbog toga odlučili pronaći jednostavne recepte koje može svatko napraviti i zasladiti si dan
Vruća čokolada
Sastojci:
- 150 g čokolade (60% kakaa)
- 200 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 mala žlica smeđeg šećera
- prstohvat soli
- po želji: malo cimeta ili sljezovi kolačići za dekoraciju
Priprema vruće čokolade:
Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće.
Mlijeko i vrhnje pomiješajte i stavite da se kuhaju na srednje jakoj vatri.
Kad smjesa zavrije, prelijte je preko čokolade i miješajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Ako se stvore grudice, nježno ih razbijte pomoću pjenjače.
Na kraju dodajte prstohvat soli i, po želji, malo cimeta za dodatni okus.
Savjet: Za neobičan twist, dodajte malo muškatnog oraščića, svježe naribanog đumbira ili čilija u prahu.
Vruća čokolada s okusom karamele
Sastojci za karamel:
- 250 g šećera
- 1 žlica čistog ekstrakta vanilije
- 1 žličica fine morske soli (fleur de sel)
Smjesa za toplu čokoladu:
- 50 g kakaa
- 25 g škrobnog brašna (gustina)
- 100 g smeđeg šećera
- 180 g tamne čokolade
- karamel prah (priprema niže)
Priprema karamela:
Na papiru za pečenje na plehu malo nauljite površinu.
U tavi na srednjoj vatri zagrijavajte šećer dok se potpuno ne otopi, povremeno lagano protresite.
Kad se šećer karamelizira, maknite tavu s vatre, pospite sol i dodajte ekstrakt vanilije (pažljivo jer postoji mogućnost da počne prskati).
Istresite karamel na pleh prekriven papirom za ppečenje i ostavite da se ohladi, a zatim ga sameljite u fini prah.
Priprema smjese za toplu čokoladu:
U multipraktiku pomiješajte karamel prah, kakao, škrobno brašno, šećer i čokoladu dok ne dobijete fini prah.
Pohranite smjesu u staklenke; može trajati do mjesec dana.
Priprema tople čokolade za 1 šalicu:
Zagrijte 100 ml mlijeka do vrenja.
Dodajte 3-4 žlice smjese, miješajte i kuhajte 3-5 minuta dok ne postigne željenu gustoću.
Ulijte u šalicu, dodajte tučeno vrhnje (po želji s malo karamel umaka), i uživajte!
Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.