Jesen za kreativce

Za ova mala umjetnička djela biti će vam potrebno samo ono što već sigurno imate u svom domu. Kolaž papir u jesenskim bojama, tempere, pastele ili drvene bojice, jabuke, razno lišće, divlji kesteni i žirovi, kartoni, uzice, škare i ljepilo…

Jesenji vijenci za vrata

Iz tvrđeg kartona izrežite kolut promjera cca 20 cm i širine obruča cca 4 cm. Vaš vijenac može biti i drugih oblika, npr. srcolik, ovalan i sl.Na vijenac možete lijepiti:

  • sve što ste našli u prirodi (koristeći neko jače ljepilo) kao npr. suho lišće, razne suhe bobice, žireve i kestene
  • oblike jabuka i krušaka koje ste izrezali iz kolaž papira
  • lišće raznih oblika i boja koje ste izrezali iz kolaž papira ili filca
  • efektan jesenski vijenac dobiti ćete tako da na kolaž papiru olovkom uokvirite dječje ručice, izrežete u raznim bojama i zalijepite

Na vrh gotovog vijenca zalijepite mašnu od rafije i uzicu kako bi ovo umjetničko djelo mogli objesiti na vrata. Ukras za vrata možete napraviti i tako da na lijepu grančicu koju ste pronašli u parku učvrstite 2 ili 3 niza najlona na koji ćete s obje strane zalijepiti lišće raznih oblika, boja i materijala.

Okviri za fotografije

Na isti način možete napraviti i okvire za fotografije koje ćete pokloniti djedovima i bakama. U komadu valovitog kartona izrežite utore u koje ćete umetnuti fotografiju, a sami okvir ukrasite otiscima lišća, jabuka i krušaka, suhim plodovima jeseni i sl.

Malih ruku djela

Manja djeca svijet istražuju rukama i prstima. Pomozite im da naprave jesenje drvo sa svojim rukama.

  • Nacrtajte deblo stabla.
  • Zatim obojite dječje dlanove temperom i pritisnite na papir kako bi otisak stvorio grane stabla. Poslije ovog koraka odmah djeci operite ruke
  • Na paletu istisnite tempere raznih boja, a djeca će umakati prstiće i na granama otiskivati listiće i plodove.
  • Na grane možete otisnuti i uzorke jabuka. Jabuke prerežite na pola, polovice obojite temperom i čvrsto pritisnite na papir.
  • Na ovaj način možete otisnuti i razno lišće. Svaki list (svježi, ne suh) obojite temperom i otisnite. Ako se bojite tempera, koristite drvene bojice i pastele. List stavite na ravnu podlogu, prekrijte ga papirom i prelazite pastelama preko papira. Na papiru će ostati otisnut detaljni uzorak pravog lista.

Dom za 5