Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Jesenski recepti s bundevom

Četiri fina i ukusna obroka.

Isprobajte ove cool, fine i zanimljive recepte te uživajte u pravom okusu jeseni.

Ukiseljene bundeve


Vrijeme: 25 min
Kuhanje: 20 min
Sastojci: 1 limun, 5 šalica šećera, 3 šalice jabučnog octa, 1/4 šalice narezanog, oguljenog đumbira, 2 štapića cimeta, 20 bobica crnog papra, žličica soli, 1 slatka bundeva (oko 2 kg), očišćena, oguljena i narezana na prutiće
Priprema: naribajte koricu limuna. U velikoj posudi pomiješajte limunovu koricu, šećer, ocat, đumbir, cimet, papar i sol. Na laganoj vatri lagano miješajte dok se šećer ne rastopi i sastojci povežu. Dodajte bundevu. Uz miješanje kuhajte oko 15 minuta dok bundeva lagano ne omekša. Pazite da ne raskuhate povrće. Pomoću grabilice smjestite prutiće bundeve u steriliziranu staklenku. Dodajte preostalu smjesu. Dobro zatvorite, te kad se ohladi čuvajte u hladnjaku. Preporučuje se konzumirati unutar tjedan dana.

Tortelini s bundevom i ricottom

Vrijeme: 15 min
Kuhanje: 30 min
Sastojci: žlica maslinovog ulja, 1 luk srednje veličine, 1 bundeva (oko 2 kg), pola šalica pilećeg ili temeljca od povrća, 1 list kadulje, sol, crni papar, tortelini od sira, 1/2 šalice sira ricotte, 1/3 šalice tvrdog sira po izboru, peršin
Priprema: u posudi na laganoj vatri zagrijete ulje. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne požuti, oko 10 minuta. Dodajte bundevu, temeljac, smrvljeni list kadulje, sol i papar. Poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje dok bundeva ne omekša, oko 20 minuta. U međuvremenu skuhajte torteline, ocijedite te pomiješajte s ricottom. Dodajte bundevu, tvrdi sir i peršin tortelinima, te lagano pomiješajte kako bi se sastojci povezali. Poslužite toplo.



Gratinirana bundeva s krumpirom

Vrijeme: 45 min.
Kuhanje: 35 min.
Sastojci: 1/2 kg krumpira, bundeva srednje veličine, 1/2 šalice jabučnog octa, temeljac od povrća, ružmarin, 1 veliki crveni luk, 3 velike rajčice, origano, 12 šalica parmezana, 1 šalica krušnih mrvica, sol, papar
Priprema: zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U posudi srednje veličine dodajte rajčice i vodu. Kuhajte oko 15 do 20 minuta dok rajčica ne omekša, te ju ocijedite. U drugoj posudi pomiješajte kockice bundeve, ocat i temeljac. Dodajte ružmarin, te kuhajte oko 15 minuta lagano miješajući. Dodajte luk i nastavite kuhati još 10 minuta dok bundeva ne omekša. Uklonite ružmarin te dodajte sol i papar. Prokuhanu rajčicu ogulite te narežite na kriške, a trećinom povrća prekrijte dno posude za pečenje. Preko njih složite polovice krumpira, te ih prekrijte drugom trećinom rajčica. Pospite origanom i parmezanom. Dodajte sloj kuhane bundeve i zalijte tekućinom u kojoj se kuhala. Gornji sloj završite s ostatkom polovica krumpira, rajčica i origana. Pomiješajte ostatak parmezana s krušnim mrvicama i pospite preko povrća. Pecite u pećnici oko 35 do 40 minuta dok ne požuti. Poslužite toplo.



Rižoto od bundeve i kukuruza

Vrijeme: 15 min
Kuhanje: 30 min
Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja, 1 luk, 1 režanj češnjaka, 200 g riže, 1 mala bundeva, 2 lista kadulje, 1 žličica šafrana, 3 šalice temeljca od povrća, 150 g kukuruza, 100 g sira mozzarella, 50 g bučinih sjemenki
Priprema: na laganoj vatri zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk i češnjak, te pirjajte  4 do 5 minuta dok luk ne omekša. Dodajte rižu, bundevu nasjeckanu na kockice, te listove kadulje i kuhajte još 2 minute. U temeljac dodajte nasjeckani šafran, te oko 1/4 temeljca dodajte riži i bundevama. Miješajte dok smjesa ne postane gusta. Nastavite dodavati temeljac, i kuhati sve dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte kukuruz i bučine sjemenke. Jednom kada riža omekša (oko 20 minuta kuhanja) i sav temeljac se poveže u smjesu, dodajte sir mozzarella i promiješajte. Pustite da odstoji oko 5 minuta i poslužite toplo.

Metro-portal.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Jeste li vi od onih koji imaju dvojbu oko toga trebaju li koristiti krumpir ili se prebaciti na batat, odnosno slatki krumpir?

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Gastronomija

Ako ste jedni od onih koji prate posljednje TikTok trendove u kuhanju i isprobavate nove recepte, jeste li već isprobali novi recept krumpir salate?

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.