Kruh s pirovim, heljdinim i konopljinim brašnom uz magični dodatak Letificovog orahovog ulja donose nam vrijedne ruke Dubravke Bojić s bloga @dudabojic u suradnji s brendom Letifico.
Ovaj kruh je poželjan dodatak svakog jela… Možete jesti samostalno, ma možete ga i umakati u orahovom ulju, zašto da ne?
Osim Letificovih tajnih sastojaka, tajna je u domaćem starteru od raženog i pirovog brašna.
Evo kako napraviti startno tijesto:
- 20 g raženog startera ili
- 1 vrećica instant kvasca (u tom slučaju neka startno tijesto stoji oko 30 min na sobnoj temperaturi)
- 40 g vode
- 40 g pirovog brašna
Pripremiti startno tijesto i pustiti da se diže 6 sati na sobnoj temperaturi.
Zatim pripremiti tekuće i suhe sastojke za ostatak smjese.
Tekući sastojci:
- 4 dl vode
- 2 žlice LETIFICO orah ulja
Suhi sastojci:
- 200 g pirovog bijelog brašna
- 250 g LETIFICO heljdinog brašna
- 0 g LETIFICO konopljinog brašna
8 g soli - orah, sezam, chia,
- bućine sjemenke
Pomiješati tekuće sastojke sa suhima i pustiti da odstoje 2 sata.
Zatim pomiješati startno tijesto sa smjesom tekućih i suhih sastojaka te zamijesiti u tijesto.
Ostaviti da se pod poklopcem ili folijom diže do jutra odnosno oko 8 sati na sobnoj temperaturi. Ujutro ga preklopiti kao pismo, oblikovati u štrucu te staviti u pobrašnjenu košaru.
Nakon dva sata dizanja u košari na sobnoj temperaturi pečemo ga u vrućem pekaču na 250 stupnjeva pod poklopcem. Zatim poklopac sklonimo, smanjimo temperaturu na 220 te pečemo još 20 minuta. Ohladimo na rešetki bez pokrivanja krpom i uživamo!
Iako se postupak sastoji od nekoliko faza i određenog vremena dizanja, vjerujte nam, svaki trud se isplati. A što je još bolje, ovako napravljen domaći kruh danima će trajati svjež.
Ako poželite i vi napraviti svoju verziju, sastojke potražite na Letificovom web shopu (www.letifico.hr).
Uživajte!