Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Juha od krumpira vratit će vas u život

Topla okrijepa s namirnicom koja će opet spasiti svijet od gladi

Iako slovi za namirnicu koja deblja i u mnogim je dijetama, uz tjesteninu, strogo zabranjen, krumpir je u povijesti nekoliko puta spasio svijet od gladi zahvaljujući svojim hranjivim svojstvima.

Zbog velike količine vitamina C i fenolnih spojeva krumpir se može natjecati s brokulom, špinatom i keljem pupčarem. Flavonoidi koje sadrži štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka, a kukoamin u njemu štiti od visokog tlaka.

Ova dragocjena biljka iz Južne Amerike, odnosno Perua gdje se uzgaja više od četiri tisuće godina, u Europu je stigla krajem 16. stoljeća, a danas se na našem kontinentu konzumira dvostruko više nego u Americi.

Namirnica koja će opet spasiti svijet od gladi

Uzgaja se diljem svijeta, nakon pšenice, kukuruza i riže, četvrta je najviše uzgajana kultura u svijetu jer je njezin uzgoj jeftin, a raste čak i u lošim klimatskim uvjetima što pogoduje siromašnim zemljama. Jeste li znali da je krumpir prva biljka koja je uspješno uzgojena čak i u svemiru?

Namirnica koja bi, po nekima, trebala opet suzbiti glad u svijetu nezdrava je samo u prženom obliku, stoga vam danas donosimo kuhano jelo u kojemu krumpir ‘igra glavnu ulogu’ – savršenu juhu od krumpira koja će vas okrijepiti i vratiti u život.

juha od krumpira1RECEPT – SAVRŠENA JUHA OD KRUMPIRA

Sastojci:

  • 6 manjih krumpira
  • 6 šnita pancete ili špeka
  • 3 mrkve
  • 1 crveni luk srednje veličine
  • 2 češnja češnjaka
  • manji komad celera
  • pileći temeljac (8 šalica)
  • peršin
  • vrhnje za kuhanje
  • sir po želji
  • sol, papar

Narežite pancetu na trakice i propržite ih u loncu dok ne postanu hrskave i puste masnoću. Pancetu izvadite sa strane, a višak masnoće možete odvojiti. Na ostatak bacite mrkvu, celer i luk narezane na sitnije komadiće te im dodajte češnjak u komadu. Dobro promiješajte te po potrebi povrće zalijte s malo pilećeg temeljca. Krumpire narežite na sitnije komadiće i dodajte povrću te sve zalijte s ostatkom temeljca. Posolite i popaprite po želji.

juha od krumpira2Kada krumpir omekša, pola juhe odvojite, propasirajte je u blenderu te vratite ostatku. Zatim dodajte vrhnje i usitnjeni peršin. Kuhajte još oko 2 minute, a potom poslužite ovu hranjivu i ukusnu juhu uz nekoliko hrskavih komadića pancete i naribanog omiljenog sira na vrhu. Dobar tek!

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Istaknuto

Jeste li vi od onih koji imaju dvojbu oko toga trebaju li koristiti krumpir ili se prebaciti na batat, odnosno slatki krumpir?

Gastronomija

Top 10 namirnica koje vas čuvaju u svakodnevnom životu.

Kultura

Tko smo mi? Rvati! Što imamo? Putra na glavi.

Gastronomija

Marčelo Petan, voditelj hrane i pića Hotela Rogaška & ROI Spa i restorana Kaiser, podijelio je s nama recept za juhu od krumpira s...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.