Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Horoskop

Kad anđeo i vrag zasjednu na ramena

Borba dobro vs zlo je zauzela naš dom.

D., ne tuci sestru! L., ne penji se po stolu! ++++++++čpkm

Ne diraj mamin kompjuter! Pet minuta, daj mi samo pet minuta…

Slobodna volja je neprijatelj svakog roditelja male djece ili adolescenata. Filozofski pojam, usko povezan s moralnom odgovornosti, pitanjem dobra i zla, i posljedicama koje donosi svaka čovjekova akcija. U našem slučaju, to bi bio – odgoj.

Borba stara koliko je svijeta i vijeka – dobro vs. zla, zauzela je i naš dom.

A svako putovanje počinje jednim korakom, pa tako i naše. U duhu kršćanstva „ljubi bližnjeg svoga“ postaje „ne tuci seku“, a „ne kradi“ za sada se odnosi na dude i igračke.

Nadalje, „poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji“ ostalo je nepromijenjeno i uzelo oblike prve zapovjedi „ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene“ gdje se Gospodin sinonimno mijenja s riječju Majka.

Slično je i s narednom zapovijedi “ ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud“ koja itekako postaje značajna u fazi „mamanja“.

Da. Moja djeca polako spoznaju grijeh, koncept s kojim su se, po teoriji Istočnog grijeha, rodile. Ipak, na stranu moralke, u pitanju su zasada još grijehovi „opasnosti“, pa naših sedam smrtnih postaje: ne penji se jer ćeš pasti, ne diraj žarulju, ne guraj prste u šteker, ne diži se dok si u kolicima ili hranilici, ne stavljaj sve u usta, ne diraj psa i ne diraj mamino računalo!

I dok se etički kriteriji modificiraju tijekom života, temelji se grade u nasljeđu braće Grimma, Andersena , Walt Disneya…

Ali, da je barem svijet tako crno-bijel kao u bajkama! Deset božjih zapovjedi i nekolkio stereotipa nije ni približno dosta za čistu savjest suvremenog svijeta.

Zlo je oduvijek uzimalo različite oblike, a prepoznati ih postalo je ključem, bilo da se klonimo opasnosti ili u cilju čednosti. Stvarni svijet ne poznaje vile, a čarobni štapići egzistiraju još samo u svijetu Hogwartsa.

Na nama je da ih pod krinkom vilinske prašine učimo najbolje, no magija roditeljstva leži u tome da svoje male čarobnjake naučimo da misle svojim glavicama, osposobljavajući ih za hrabre ratnike u najstarijoj borbi – onoj protiv Znate-Već-Koga ili Onoga-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Obitelj

Roditeljstvo je područje u kojem moramo opstati fizički i psihički kako bismo bili uspješni.

Horoskop

Šuma kao skladište frustracija klinaca.

Horoskop

Što smo sve davno rekli da si nikada nećemo dopustiti, a kako je - danas?

Horoskop

Arbeit macht frei, poznati je natpis na još poznatijem konc-logoru.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.