Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Kad djevojčice postanu mame

Pri prvim spolnim odnosima mnoge malodobne djevojke ne koriste zaštitu.

Kada ostanu trudne nastaju problemi i često nemaju potporu ni partnera, niti obitelji. Zatečeni roditelji srame se novonastale situacije, a partner ih počinje izbjegavati.

Materinski Dom u Nazorovoj jedina je ustanova u Hrvatskoj koja im pruža privremeni smještaj nakon što se prethodno jave u centar za socijalnu skrb. Prava na smještaj imaju sve trudnice koje nemaju sredstava za život i mjesto stanovanja.

U dom mogu doći 45 dana prije poroda te u njemu boraviti za vrijeme dojenja, odnosno dok dijete ne navrši prvu godinu. Tu imaju socijalnu i psihološku pomoć, ali se i praktičnim savjetima pripremaju na brigu o djetetu i majčinske obveze.

Najmlađa je imala 12 godina

Svaka deseta malodobna djevojka koja zbog trudnoće dolazi u različite neprilike, potraži utočište u Domu. Pomoć traže i starije punoljetne mlade žene, jer često, bez obzira na nedaće, ne žele odustati od materinstva.

Nakon poroda, nisu rijetki primjeri da dijete ostaje u domu, dok se majka školuje.

„Korak po korak“ savjetuje i telefonom

Neke od mladih mama daju bebe na posvajanje. Druge, koje uspiju svoj život kvalitetno postaviti na noge, vrate se po dijete.

Bez predrasuda i s puno razumijevanja trudnim djevojkama pomaže i udruga "Korak po korak". Psiholozi koji se javljaju na njihov dežurni telefon poštedjeli su mnoge suza. Anonimnim sugovornicama telefonom pružaju psihološku pomoć i znaju sve o pravima mladih mama te kako i gdje ih ostvariti. Također, udruga organizira grupe za edukaciju i podršku.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Horoskop

Jesu li se vaši roditelji ponašali onako kako astrološki stručnjaci opisuju ovih 12 znakova Zodijaka?

Savjeti stručnjaka

U društvu u kojem milijuni ljudi imaju želju postati roditelji, razumijevanje i rješavanje problema neplodnosti postalo je ključno.

Savjeti stručnjaka

Važnost IVF liječenja je neprocjenjiva ako znamo da je učestalost neplodnosti u neprestanom porastu; danas je 15 do 17 % parova neplodno, a predviđa...

Zanimljivosti

Pravo je vrijeme da se prijavite na besplatnu konferenciju „Zdrava mama, sretna beba“ koja se održava 3. lipnja 2023. u Rijeci.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.