Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Kad šefovi postaju šljakeri

Dan zamjenjenih uloga u hrvatskim tvrtkama još nije naišao na plodno tlo.

Riječ je o zamjeni uloga u trvrtki kad nadređeni i djelatnici mijenjaju nivoe pa tako, primjerice, tajnica postaje šefica, menadžer je na jedan dan administrator, a rukovoditelj banke sjedi za šalterom ne bi li se bolje upoznao s njegovim načinom funkcioniranja. Cilj inicijative je poboljšanje komunikacije u tvrtkama na različitim nivoima, rušenje hijerarhijskih barijera, jačanje zajedništva, odnosno timskoga rada.

Inicijativa koja se najprije pojavila u anglosaksonskim tvrtkama, a potom proširila Europom izazvala je mnoge polemike među stručnjacima. U Italiji je provedena anketa između 319 rukovoditelja u poduzećima i gotovo 50 posto njih inicijativu smatra izvrsnom idejom, dok je 24 posto smatra zanimljivom. Ostalima se nimalo ne sviđa.

Bankarka ne bi mijenjala ulogu

– Kod nas u banci hijerarhija je prilično razgranata tako da na svakoj razini postoji spektar poslova i određena odgovornost. Mislim da u praksi možda ne bi bilo zgodno da npr. na mjesto blagajnika dođe rukovoditelj koji nije radio blagajničke poslove. S jedne strane ne poznaje dovoljno aplikaciju, a s druge su građani koji nestrpljivo čekaju na šalteru. Slično je i staviti blagajnika na mjesto voditelja, toga dana vjerojatno neke stvari ne bi bile odrađene, – uvjerena je Vlasta S. (43), voditeljica sektora operativnih poslova u poslovnici Zagrebačke banke.

Dan zamjene uloga mogao bi se provesti u sredinama gdje nema izravnog kontakta s klijentima ili gdje se ne barata s novcem, smatra naša sugovornica.

Dan osnivača u McDonald’s-u

U McDonald’s-u imaju sličan poslovni trend, a zove se Dan osnivača (Founder’s Day) kada direktori, predsjednici i djelatnici iz ureda silaze u restorane i zajedno s trgovcima prodaju hamburgere i drugu hranu. Tako imaju neposredan kontakt s kupcima, a vide i ono što ne bi mogli u uredu. Očekuje se da zbog toga bolje shvate probleme potrošača i njihove zahtjeve te poboljšaju uslugu.

Kod onih koji su ga isprobali, eksperiment se pokazao vrlo korisnim u poboljšanju rada i međuljudskih odnosa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Virtualni asistent je zanimanje budućnosti koje posljednjih godina postaje sve popularnije i u Hrvatskoj.

Dobar posao

Nitko ne želi da mu se pregovori pretvore u krugove prijetnji, zahtjeva i ucjena.

Top menadžerica

Ako pričamo o LinkedInu kao jedinoj poslovnoj mreži, u zadnje vrijeme viđamo različite pristupe i nastupe.

Dobar posao

Novost koju uvodimo u vaš život je da se sukobe može uspješno riješiti, bez da je jedna strana gubitnička, a druga pobjednička.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.