Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Kada bi Virginija Wolf vladala

Pisma slavne književnice prijateljici Viti objedinjena u knjizi, nesvakidašnji je izdavački pothvat kakav nemaju ni Britanci.

Knjiga "Pisma Viti" objavljena je u biblioteci Virginia Wolf Centra za ženske studije u Zagrebu. Zanimljivija je tim više što u obliku knjige nije postojala na engleskom jeziku,  nego su pisma između slavne književnice i njene prijateljice Vite prikupile su, prevele i objedinile domaće aktivistice. Velika engleska spisateljica odavno je ikona međunarodnog feminizma i to ne samo u književnosti.

Na predstavljanju knjige, odlomke iz pisama čitala je glumica Sanja Vejnović.

– Virginia Wolf je vrlo intrigantna i slojevita žena. Dugo već čitam i dobro poznajem njene romane, pripovijetke. Mislim da je bila nesretno biće. U ovoj knjizi sam posebno uživala, pogotovo u komentarima prevoditeljice koja mi je dočarala stanje u umjetnosti, kulturi, društvenom statusu žena i sliku cijelog razdoblja. S Virginiom se sve možemo usporediti pogotovo u emocionalnim usponima i padovima, no od nje smo danas u prednosti, jer se zbog veće slobode izražavanja lakše nositi s negativnim emocijama  i svojim tajnama,- kazala je za She.hr Sanja Vejnović koja surađuje sa ženskim organizacijama više od 15 godina i uvijek se rado odaziva na pozive Centra za ženske studije.

Alternativni studij i radionice

Nevladina organizacija Centar za ženske studije u Zagrebu više desetljeća bavi se istraživanjem ženskih i rodnih studija, kao i društvenim i političkim aktivizmom. Cilj mu je ostvarivanje ženskih ljudskih prava i participacije ženskog pogleda u našem društvu. Više od deset godina ima i svoj obrazovni program – alternativni studij, a neki od kolegija priznaju se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Centar surađuje i s vladinim institucijama kada je riječ o problematici ravnopravnosti spolova.

– Aktivizam također znači širenje svijesti putem organiziranja radionica, na primjer organizirali smo radionicu za hrvatske političarke iz svih stranaka. Osvještavanje političarki o ženskim temama i položaju unutar njihovih stranaka i političkog života Hrvatske. Također smo radili radionice na sličnu temu s učiteljicama i nastavnicama. Željeli smo ukazati na odsutnost ženskih likova i tema iz književnosti, umjetnosti i povijesti,- o akcijama Centra za ženske studije rekla je predsjednica Iva Grgić.


Da žene vladaju svijetom bi li bilo ratova?

– Žene ne vladaju svijetom. Velika je podvala kad se kaže da muškarci vladaju svijetom, a da su to zapravo žene. To još uvijek nije tako. Međutim, da Virginia Wolf vlada svijetom ratova sigurno ne bi bilo. Njezina knjiga "Tri gvineje" je između ostalog pamflet protiv svake vrste ratne akcije. Osobno mislim da ženski pogled vlada svijetom ratova ne bi bilo, no neke su žene nažalost poprimile muški natjecateljski ratnički duh. Da ženski princip vlada, svijet bi bio fluidniji, s manje oštrih podjela i struktura, puno bi se lakše prelazilo iz jednog načina života u drugi, iz jedne druge uloge u drugu,- objašnjava Iva Grgić.

Kakva su prava žena u Hrvatskoj?

– Stanje prava žena u Hrvatskoj je na papiru dobro. Međutim, ono što je zabrinjavajuće u posljednje vrijeme je prijetnja da se ta prava mogu izgubiti. To je ono čega mi nismo bile svjesne. S obzirom da smo žrtve mitova o progresu pa mislimo da kad jednom steknemo zakonsko pravo, ne možemo ga izgubiti. Sad traže da se o pravu na pobačaj ponovno raspravlja. Idemo li toliko unatrag, ponovno ćemo raspravljati o pravu na razvod ili pravu na glasovanje.

Žene su često samo objekti…

– Globalna je pojava da se žene ne mogu promatrati dalje od svoje seksualnosti i fizičkog izgleda, a što mene još najviše boli kad žene same sebe promoviraju kao prvenstveno i isključivo seksualne simbole. Naravno, da je ženska ljepota prekrasna stvar, no žalosno je kad se ne gleda čak je li žena ružna ili lijepa, već kad ta ljepota mora biti u skladu s trenutačnim idealu ljepote tj. ljepote seksualnog objekta. Moramo postati vlasnice vlastitog tijela, ne se promatrati kao objekt kojeg netko gleda sa strane. Peh nam se dogodio što se na naše patrijarhalno tradicionalno društvo nadovezao kapitalistički konzumerizam koji samo traži artikle za prodaju,- zaključila je profesorica Grgić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Darivanje

Weywardice – roman o ženskoj snazi u kojem se prate sudbine triju izuzetnih žena iz različitih stoljeća – zadivljujući su prvijenac australsko-britanske autorice Emilije...

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Duh i tijelo

Radionica je osmišljena na temelju postavki teorije izbora i realitetne terapije, ali i iskustva Mirjane Belavić koja je majka troje djece.

SheRULES

Arty party u galeriji je interaktivna, iskustvena, prodajna izložba umjetnina; slika, stakla, keramike i dr., ali za razliku od klasične izložbe s malim iznenađenjem.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.