Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks

Kada i zašto na pregled ginekologu

Redoviti ginekološki pregledi presudni su za intimno zdravlje žene.

Iako je ženama ponekada muka na samu pomisao odlaska kod ginekologa, to je nešto što se mora obavljati minimalno jednom godišnje i to bez odgode!

U ginekološkoj ordinaciji pregled započinje razgovorom s ginekologom, gdje liječnik saznaje potrebne podatke o pacijentici. Ovdje je važno napomenuti da si prije no što posjetite ginekologa, zapišete datum zadnje menstruacije, jer to je jedno od prvih pitanja koje će vam postaviti. Nakon razgovora slijedi pregled koji može biti malo neugodan, ali ne i bolan, uzimanje brisa za Papa test, ultrazvučni pregled, a po potrebi ginekolog će se odlučiti i na dodatnu dijagnostičku obradu. Sve ovo je potpuno bezbolno i za život važno jer rana dijagnoza je presudna za uspješno liječenje.

Ginekološkim pregledom, ultrazvukom i Papa testom mogu se uočiti promjene na spolnim organima, otkriti infekcije, prekancerozne promjene, karcinomi ili druge abnormalnosti, odnosno stanja koja je potrebno liječiti.

Prvi ginekološki pregled – prije stupanja u spolne odnose


Prvi put ginekološki pregled treba učiniti prije stupanja u spolni odnos. Zdravoj ženi s urednim ginekološkim nalazom preporučuje se pregled jednom godišnje, a ukoliko postoje smetnje ili to preporuči ginekolog i češće.

Dovoljno rani prvi ginekološki pregled i potom redoviti preventivni pregledi od izuzetne su važnosti, kako za dobivanje informacija o zaštiti od spolnih bolesti, zaštiti od neželjene trudnoće, tako i radi otkrivanja genitalnih infekcija i njihova pravilna liječenja, te posebice radi rane dijagnostike karcinoma genitalnog trakta, dakle njihovo otkrivanje u fazi kada ih je moguće liječiti i izliječiti.

Najčešći problem žena je uništena vaginalna flora, stoga im ginekolozi nerijetko propisuju korištenje probiotika koji povoljno utječu na njenu obnovu. Jedan od takvih proizvoda je probiotik Lactogyn, koji je ujedno i jedini oralni probiotik za zaštitu zdravlja vaginalne flore, a proizvodi ga Jadran Galenski Laboratorij.

Poznato je da je vaginalna flora prirodna obrana ženina organizma od gljivičnih infekcija, stoga posebnu pažnju trebamo usmjeriti njenom održavanju. Redoviti pregledi kod ginekologa smanjit će mogućnost razvoja genitalnih infekcija, među njima i HPV infekcije, koje, ukoliko se ne liječe, mogu biti podloga za razvoj raka grlića maternice.

Neki od razloga posjeta ginekologu:

• prije prvog spolnog iskustva;
• ako imate 18 godina i više, a nikada niste bili na pregledu;
• ako imate 16 godina a niste dobili prvu mjesečnicu;
• radi poremećaja i neredovitog menstruacijskog ciklusa;
• zbog obilnih i bolnih mjesečnica;
• zbog izostanka mjesečnice;
• pri pojavi jakih bolova u donjem dijelu trbuha koji nisu povezani s mjesečnicom;
• zbog neuobičajenog i pojačanog iscjetka iz rodnice;
• kod pojave ranica, mjehurića, bradavica ili izraslina na vanjskom spolovilu;
• ako se javi osjetljivost, žarenje i/ili svrbež u području vanjskog spolovila;
• ako se jave bolovi i/ili pečenje pri mokrenju;
• ako se jave bolovi, osjetljivost ili krvarenje pri spolnom odnosu;
• po pojavi kvržice u dojci;
• odmah poslije prisilnog spolnog odnosa, bez obzira radi li se o osobi koju poznate ili o nepoznatoj osobi;
• radi dogovora o primjeni kontracepcije;
• ako sumnjate da ste trudni;
• redovito tijekom trudnoće;
• radi tegoba poput znojenja, valova vrućina… koje se mogu pojaviti u menopauzi;
• radi informiranja o svim pitanjima vezanima uz spolno zdravlje.

LACTOGYN SAVJETUJE

Želite li saznati još nešto o Lactogynu, porazgovarati o Vašem problemu ili zatražiti savjet možete nazvati savjetovalište "JADRAN" – Galenskog laboratorija na 01/ 3010-946, ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 15 – 19 sati ili pišite njihovoj stručnoj savjetnici na e-mail [email protected].
Dežurna liječnica rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Vaše odgovore objaviti ćemo u posebnoj podrubrici na She.hr-u:
LACTOGYN SAVJETUJE

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Seks

Ako ste u životu imali seksualni odnos i sad ga više nemate, onda ste podložniji razočarenju i padu u depresiju, od osoba koje ga...

Beauty report

Vaginalna flora vrlo je bitna za intimno zdravlje žene, a njena obnova zauzima važno mjesto u prevenciji genitalnih infekcija i njihovih posljedica kao što...

Savjeti stručnjaka

Cervikalni bris, koji se često naziva papa test, je test osmišljen kako bi se otkrilo postoji li kod osobe veći rizik od razvoja raka...

Savjeti stručnjaka

Hormonalne promjene mogu biti stresno razdoblje za djevojčice i dječake koji ulaze u pubertet jer se njihova tijela mijenjaju, a osobnosti razvijaju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.