Kada je najbolje vrijeme za trudnoću

Čak i ako žena pobaci, nema nikakvog straha da nakon iduće trudnoće ne bi mogla roditi zdravo dijete.

Kako ustanoviti spol djeteta prije poroda?

Nekad se to radilo tako da se uzimao uzorak amnijske tekućine koja okružuje dijete u maternici i sadržava nešto odbačenih plodova tih stanica, što znači da se pregledom kromosoma stanica moglo ustanoviti spol u devedeset posto slučajeva. Uzorak tekućine doktor je dobio tako što je iglom prošao kroz trbuh za što je bila potrebna lokalna anestezija. Obično doktori to nisu radili, osim kada se radilo o medicinskim potrebama (npr. ako je postojala sumnja na neku naslijeđenu bolest). Naravno, spol djeteta u maternici nije se mogao odrediti rentgenom, jer zrake pokazuju samo kosti i položaj fetusa.

Spol se mogao odrediti ultrazvukom, no i to se najčešće radilo samo ako je postojao opravdani razlog. U novijim vremenima spol embrija ustanovljava se za tren oka tzv. morfologijom koju doktor gotovo obvezno napravi, što znači da roditelji mogu odlučiti žele li saznati spol djeteta prije rođenja ili se žele iznenaditi pri samom porodu.

Kolika je vjerojatnost da žena izgubi drugo dijete nakon što je imala pobačaj tijekom prve trudnoće?

Ovo je strah mnogih žena koje su doživjele pobačaj tijekom prve trudnoće. Vjerojatnost da će idući put biti sve u redu te da će roditi zdravo dijete je onolika kakva bi bila i da nikad nisu imale pobačaj. Pobačaj je konačan ishod oko petnaest posto svih trudnoća, a kod većine žena koje jednom pobace to se više nikad ne ponovi. Dakako, pobačaj je žalostan događaj do kojeg obično dođe jer s embrijom nešto nije u redu i jer se ne razvija normalno. Ako je žena doživjela tri ili više pobačaja, doktori joj obično preporučaju opširnije pretrage koje će pokušati ustanoviti uzrok brojnih pobačaja. No, i nakon dva ili tri pobačaja i dalje postoji velika mogućnost da će žena roditi zdravo dijete.

Koliko vremena nakon pobačaja treba čekati prije novog začeća?

Mnogi doktori preporučaju da žena nakon pobačaja pričeka barem pola godine prije nove trudnoće. Za takvu odluku nema medicinskih razloga, ako je žena zdrava i želi zatrudnjeti. Najčešći razlog zbog kojeg se preporuča čekanje jest depresija kao posljedica pobačaja. Neke žene nakon tog traumatičnog događaja izgube interes za spolnost ili je se čak počnu i bojati. Takva je reakcija posve razumljiva i u takvom slučaju treba pričekati da vrijeme zaliječi rane. Ženi može biti od velike pomoći razgovor s partnerom i prijateljima. Ako tjeskoba i otpor prema seksu predugo traju potrebno je potražiti pomoć stručnjaka.Prvo je dijete najsigurnije roditi do dvadeset i pete godine života

Istraživanja u različitim krajevima svijeta su pokazala da žena ima najviše mogućnosti da rodi zdravo i normalno dijete te da joj trudnoća ima nesmetan tijek između osamnaeste i dvadeset i pete godine života. Kod mlađih i starijih žena rizik različitih zapleta tijekom trudnoće nešto je veći i zato bi trebale redovitije odlaziti ginekologu. Pa ipak, tijek svake trudnoće ovisi i o mnogim drugim okolnostima i zato ne možemo tvrditi da je ova ili ona dob posebno sigurna ili primjerena za trudnoću. Svaku trudnoću moramo pratiti individualno.

Je li istina da žena nakon tridesete teže zatrudni?

Kako kod muškaraca tako i kod žena plodnost starenjem opada, ali sve do četrdesete godine, kada žena počinje sve neredovitije ovulirati, postoji velika mogućnost da partneri dobiju djecu ako su zdravi i dovoljno često imaju spolne odnose.

Intimatemedicine.com.hr