Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Kada na rodiljni dopust

Počinje najkasnije 28 dana prije poroda, a može završiti samo 42 dana nakon poroda.

Rodiljni dopust je zakonom regulirano vrijeme, koje zaposlena majka ima pravo provesti izvan posla, a podrazumijeva vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta. Možete ga početi koristiti najranije 45 dana prije očekivanog termina poroda. Zakon određuje trajanje dopusta do navršene godine dana života djeteta, dok za blizance, treće i svako sljedeće dijete dodatni rodiljni dopust traje do navršene treće godine djetetova života.

Obvezni rodiljni dopust majka koristi u razdoblju od 28 dana prije poroda, pa do navršenih šest mjeseci djetetova života. Riječ je o dopustu koji se koristi u neprekinutom trajanju.

Iznimno, na vlastiti zahtjev, žena može početi raditi i prije nego što dijete navrši šest mjeseci, ali mora proći 42 dana od poroda.

Neplaćeni dopust je onaj koji koji poslodavac može dati majci na njezin zahtjev. Za vrijeme takvog dopusta majka ne dobiva plaću, a osigurana može biti preko bračnog ili izvanbračnog partnera. Neplaćeni dopust poslodavac može, a i ne mora odobriti, korištenje i trajanje se određuje kolektivnim ugovorom.

Želite li se prije vratiti u poslovno okružje, možete se dogovoriti s djetetovim ocem da ode na rodiljni dopust, recimo drugih šest mjeseci. Otac ima sva prava kao i majka, što znači da za vrijeme dopusta prima novčanu naknadu, ne može dobiti otkaz i zadržava sva ostala prava.

Nezaposlene majke i rodiljski dopust

Ako ste nezaposlena majka, vaša prava su također regulirana Zakonom o rodiljnom dopustu. Nezaposlena majka ima pravo ostati s djetetom do navršene godine dana. Za blizance ili više djece majka ima pravo na naknadu do treće godine djetetova života.

Nezaposlene majke moraju ispunjavati sljedeće uvjete:
  • hrvatsko državljanstvo,
  • neprekidno prebivalište u RH najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva,
  • zdravstveno osiguranje u zavodu,
  • evidencija u zavodu za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci prije poroda,
  • radni odnos nije prestao zbog majčinog otkazivanja ugovora o radu.
Nezaposlena majka ima pravo na priznavanje radnog staža u prvoj godini djetetova života i to bez obzira prima li naknadu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Darivanje

Weywardice – roman o ženskoj snazi u kojem se prate sudbine triju izuzetnih žena iz različitih stoljeća – zadivljujući su prvijenac australsko-britanske autorice Emilije...

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Duh i tijelo

Radionica je osmišljena na temelju postavki teorije izbora i realitetne terapije, ali i iskustva Mirjane Belavić koja je majka troje djece.

SheRULES

Arty party u galeriji je interaktivna, iskustvena, prodajna izložba umjetnina; slika, stakla, keramike i dr., ali za razliku od klasične izložbe s malim iznenađenjem.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.