Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Kada vas dvorci zarobe

U Hrvatskoj je široka paleta dvoraca koji uopće nisu manje zanimljivi od onih „razvikanijih“. Uživite se u prošle dane i „uđite u njihov život“.

Ako promislite malo bolje koje se sve blagodati nalaze u blizini vašeg stanovanja, a koje još možda nikada niste posjetili, možda je baš ovaj vikend vrijeme kada biste mogli provesti nekoliko sati u jednom od njih ili napraviti turu za razgledavanje obližnjih starih kurija i dvoraca.

U Hrvatskoj je široka paleta dvoraca koji uopće nisu manje zanimljivi od onih „razvikanijih“. Uživite se u prošle dane i „uđite u njihov život“.

Hrvatsko zagorje i Međimurje

Najpoznatiji i najljepši dvorci u Zagorju i Međimurju su Trakošćan i Veliki Tabor, no pretpostavit ćemo da ste njih već posjetili, a ako niste svakako ih uvrstite u svoju „mora se vidjeti“ listu.

Jedan od dvoraca u Zagorju je Miljana koja se trenutno nalazi u vlasništvu obitelji Kajfež. To je barokni dvorac čiji je prvi vlasnik bila ugledna obitelj Ratkay. Nalazi se u blizini Velikog Tabora.

Dvorac Veliki Tabor prije obnove, izvor https://www.veliki-tabor.hr/fotogalerije/pregled/dvor-veliki-tabor-prije-obnove

Dvorac Hellenbach nalazi se kraj Marije Bistrice u privatnom vlasništvu. Na zidovima su sačuvane štukature u vidu pilastara, vijenaca i dekorativnih amblema. Ulazno predvorje kružnog je oblika. U njemu je sniman poznati hrvatski film Vila Orhideja.

Dvorac Hellenbach, izvor https://www.tz-marija-bistrica.hr/o-nama#fotogalerija

Mali Tabor je dvorac smješten tri kilometra zapadno od Huma na Sutli, na samoj granici s Republikom Slovenijom. Dvorac je u renesansno i ranobaroknom stilu, ali na žalost je danas zapušten.

Slavonija

U Slavoniji je obitelj Adamović imala u svojem posjedu razne dvorce i kurije. Obitelj Adamović-Cseh u Erdutu je kuriju u historicističkom stilu. To je prizemno zdanje koje ima jednokatno krilo te poligonalnu kulu s tornjićem. Tamo je 1995. godine potpisan Erdutski sporazum.

Dvorac Esterhazy u Dardi podignut je u drugoj polovici 18. stoljeća. U kompleks dvorca i perivoja ulazi se kroz secesijska vrata – ručni rad nepoznatog majstora. Dvorac nije u najboljem stanju, ali ga svakako valja pogledati i posjetiti.

Dvorac Esterhazy, Autor Biljanabekic – Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6057476

Tvrđava Brod barokna je tvrđa na rijeci Savi, a čini jezgru grada Slavonskog Broda tako da uz to što ćete vidjeti lijepu građevinu možete posjetiti ovaj grad, ako to još niste. Spomenik je nulte kategorije.

Filip Beusan, izvor HTZ_Brodska Tvrdjava

Karlovačka županija

Dvorac Bosiljevo jedan je od vrijednih spomena u Županiji karlovačkoj. Prvi vlasnici dvorca bili krčki knezovi, a kasnije i Frankopani. Ulaz u sam dvorac već neko vrijeme nije moguć, ali ga zato okružuje prekrasna priroda. Mnogi ste ga već vjerojatno vidjeli sa autoceste. Riječ je o ruševina staroga grada u blizini mosta preko Dobre. To su ostaci Frankopanskoga grada koji je poslije urote opljačkan.

Dvorac Bosiljevo, izvor: https://bosiljevo.hr/dvorac-bosiljevo/

S druge strane rijeke Dobre nalazi se staro Crkveno selo, danas Novigrad na Dobri.

Dvorac Ozalj nalazi se u Ozlju, a smješten na klisuri iznad rijeke Kupe. U grad se ulazi preko mosta. Zbog mnogih pregradnja očuvan je tek manji dio starijega kompleksa u kojem se ističu kula četverokutne osnove. U dvorcu je smješten Zavičajni muzej koji je osnovan 1971. godine.

Dvorac Ozalje, izvor: https://ozalj.hr/grad/o-gradu/

Tvrđava Cetin nalazi se 5 kilometra južno od Cetingrada iznad naselja Podcetin. Krajem 19. stoljeća poslije okupacije Bosne sva administrativna i upravna vlast iz Cetina preseljena je u novo naselje Vališselo, današnji Cetingrad, a cetinska tvrđava ostala je napuštena i zaboravljena. Ostaci zidina i gomila kamenja.

Izvor: https://www.cetingrad.hr/cetingrad-danas/

Svaki vikend tako možete otputovati u neku od hrvatskih županija i posjetiti njihove ljepote, jer one su zaista raznolike i zanimljive.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Trendovi

Od luksuza za vrijeme rata do simbola ženstvenosti.

Putovanja

Glavni grad Poljske omiljena je turistička destinacija koja svojim posjetiteljima nudi obilje aktivnosti bez obzira na doba godine.

Putovanja

Od futurističkog odmarališta u džungli do jedinstvenih vila s pogledom na tirkizne vode Karipskog mora, ovi boravci izvan ovog svijeta zarobit će maštu ljubitelja...

Putovanja

S obzirom na stalne ekonomske i društvene promjene u svijetu, budžeti za putovanja će u 2023. godini biti ključni.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.