Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Kada vas dvorci zarobe

U Hrvatskoj je široka paleta dvoraca koji uopće nisu manje zanimljivi od onih „razvikanijih“. Uživite se u prošle dane i „uđite u njihov život“.

Ako promislite malo bolje koje se sve blagodati nalaze u blizini vašeg stanovanja, a koje još možda nikada niste posjetili, možda je baš ovaj vikend vrijeme kada biste mogli provesti nekoliko sati u jednom od njih ili napraviti turu za razgledavanje obližnjih starih kurija i dvoraca.

U Hrvatskoj je široka paleta dvoraca koji uopće nisu manje zanimljivi od onih „razvikanijih“. Uživite se u prošle dane i „uđite u njihov život“.

Hrvatsko zagorje i Međimurje

Najpoznatiji i najljepši dvorci u Zagorju i Međimurju su Trakošćan i Veliki Tabor, no pretpostavit ćemo da ste njih već posjetili, a ako niste svakako ih uvrstite u svoju „mora se vidjeti“ listu.

Jedan od dvoraca u Zagorju je Miljana koja se trenutno nalazi u vlasništvu obitelji Kajfež. To je barokni dvorac čiji je prvi vlasnik bila ugledna obitelj Ratkay. Nalazi se u blizini Velikog Tabora.

Dvorac Veliki Tabor prije obnove, izvor https://www.veliki-tabor.hr/fotogalerije/pregled/dvor-veliki-tabor-prije-obnove

Dvorac Hellenbach nalazi se kraj Marije Bistrice u privatnom vlasništvu. Na zidovima su sačuvane štukature u vidu pilastara, vijenaca i dekorativnih amblema. Ulazno predvorje kružnog je oblika. U njemu je sniman poznati hrvatski film Vila Orhideja.

Dvorac Hellenbach, izvor https://www.tz-marija-bistrica.hr/o-nama#fotogalerija

Mali Tabor je dvorac smješten tri kilometra zapadno od Huma na Sutli, na samoj granici s Republikom Slovenijom. Dvorac je u renesansno i ranobaroknom stilu, ali na žalost je danas zapušten.

Slavonija

U Slavoniji je obitelj Adamović imala u svojem posjedu razne dvorce i kurije. Obitelj Adamović-Cseh u Erdutu je kuriju u historicističkom stilu. To je prizemno zdanje koje ima jednokatno krilo te poligonalnu kulu s tornjićem. Tamo je 1995. godine potpisan Erdutski sporazum.

Dvorac Esterhazy u Dardi podignut je u drugoj polovici 18. stoljeća. U kompleks dvorca i perivoja ulazi se kroz secesijska vrata – ručni rad nepoznatog majstora. Dvorac nije u najboljem stanju, ali ga svakako valja pogledati i posjetiti.

Dvorac Esterhazy, Autor Biljanabekic – Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6057476

Tvrđava Brod barokna je tvrđa na rijeci Savi, a čini jezgru grada Slavonskog Broda tako da uz to što ćete vidjeti lijepu građevinu možete posjetiti ovaj grad, ako to još niste. Spomenik je nulte kategorije.

Filip Beusan, izvor HTZ_Brodska Tvrdjava

Karlovačka županija

Dvorac Bosiljevo jedan je od vrijednih spomena u Županiji karlovačkoj. Prvi vlasnici dvorca bili krčki knezovi, a kasnije i Frankopani. Ulaz u sam dvorac već neko vrijeme nije moguć, ali ga zato okružuje prekrasna priroda. Mnogi ste ga već vjerojatno vidjeli sa autoceste. Riječ je o ruševina staroga grada u blizini mosta preko Dobre. To su ostaci Frankopanskoga grada koji je poslije urote opljačkan.

Dvorac Bosiljevo, izvor: https://bosiljevo.hr/dvorac-bosiljevo/

S druge strane rijeke Dobre nalazi se staro Crkveno selo, danas Novigrad na Dobri.

Dvorac Ozalj nalazi se u Ozlju, a smješten na klisuri iznad rijeke Kupe. U grad se ulazi preko mosta. Zbog mnogih pregradnja očuvan je tek manji dio starijega kompleksa u kojem se ističu kula četverokutne osnove. U dvorcu je smješten Zavičajni muzej koji je osnovan 1971. godine.

Dvorac Ozalje, izvor: https://ozalj.hr/grad/o-gradu/

Tvrđava Cetin nalazi se 5 kilometra južno od Cetingrada iznad naselja Podcetin. Krajem 19. stoljeća poslije okupacije Bosne sva administrativna i upravna vlast iz Cetina preseljena je u novo naselje Vališselo, današnji Cetingrad, a cetinska tvrđava ostala je napuštena i zaboravljena. Ostaci zidina i gomila kamenja.

Izvor: https://www.cetingrad.hr/cetingrad-danas/

Svaki vikend tako možete otputovati u neku od hrvatskih županija i posjetiti njihove ljepote, jer one su zaista raznolike i zanimljive.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Svi koji su ljubitelji prirode i traže bijeg od svakodnevne rutine trebaju ovog ljeta samo zaviriti u INSIDE Magazin koji nudi inspiracije za nezaboravne...

Putovanja

Vojvodina spada među najravnije dijelove Srbije. Upravo zbog prostrane Panonske nizine, njeni stanovnici njeguju opuštenost u druženju, boravke u prirodi i zelenilu, uz rijeke...

Putovanja

Svaki peti Hrvat boji se i krađe podataka o kartici, kao i krađe sredstava s računa.

Putovanja

Otkrijte čari Obonjana, otoka u šibenskom arhipelagu, gdje povijest i netaknuta priroda stvaraju savršenu oazu bijega i nezaboravnog odmora

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.