Kada započeti vlastiti projekt?

kada započeti

Za kretanje u poduzetništvo nije važno doba godine niti savjet bliskih osoba. U poduzetništvo trebamo krenuti kada smo spremni raditi i više od 12 sati dnevno, kada imamo dovoljno energije i volje da posao „guramo“ dok ne počne normalno funkcionirati, kad smo usvojili odgovarajuća znanja i vještine te kad znamo da imamo sve ostale potrebne resurse.

Nije realno očekivati da ćemo u prve dvije godine poslovanja ostvarivati značajnije prihode, stoga je važno biti sigurni da nas nedostatak nekog od važnih resursa neće natjerati da u početku izgubimo volju. Bilo bi dobro da u poduzetništvo ne krećemo odmah nakon završene srednje škole ili fakulteta, jer iskustvo u drugim tvrtkama uvijek dobro dođe. Što imate više iskustva u različitim poslovnim situacijama i različitim djelatnostima, to ćete biti fleksibilniji i snalažljiviji u vlastitom poslu. Za uspješan posao važni su priprema i dobar plan, stoga pažljivo planirajte, skicirajte, računajte i analizirajte strategiju. Dakle, pravo vrijeme za krenuti je kada smo pripremljeni i spremni!

Istraživanja su pokazala da su uspješniji oni poduzetnici koji su sličan posao radili kod bivših poslodavaca, jer su tako imali priliku steći potrebno iskustvo. Tijekom vremena tako mogu uočiti zakonitosti nekog posla i u svom projektu ponuditi vrhunske proizvode ili usluge prilagođene specifičnim potrebama kupaca ili klijenata.

Emocije za početak ostavite po strani

Objektivno sagledavanje situacije u kojoj se nalazimo spriječit će nas da u poduzetnički projekt uđemo radi ogromne želje ili strasti. Iako su takve emocije zaista potrebne u poslu, nažalost mogu biti i opasne ako ih ne podržavaju odgovarajući resursi i spremnost poduzetnika na dosljedan rad. Emocije su promjenjive i nakon prve faze velikog entuzijazma i oduševljenja može nastupiti faza razočaranja i bezvoljnosti, nakon čega veliki broj osoba odustane od prve zamisli i volje za nastavkom poslovanja.

U poduzetništvu su prisutni usponi i padovi, smjenjuju se faze uzleta, stagnacije i lošeg poslovanja. Svi oni koji nisu spremni na uzbudljivo putovanje puno oluja, ali i sunčanih razdoblja, bolje je da odaberu sigurniji posao, ako takav danas negdje postoji…

Autor: mr. sc. Elvira Mlivić Budeš, konzultantica za razvoj poslovnih vještina u Filaksu, [email protected]

 

Sve koji žele više saznati o poduzetništvu i različitim fazama s kojima se susrećemo u samostalnom poslovanju, pozivamo da se pridruže radionici „Kao započeti i uspješno voditi posao“ u Vedroj kući znanja.