Kada žena prosi muškarca

Prijestupna godina tradicionalno je poznata kao vrijeme kada je dopušteno da žene zaprosemuškarca. U današnje vrijeme i emancipacije žena u mnogim kulturama je normalno da djevojka prva pozove dečka van. No, u davna vremena kada su pravila oko ljubavnih veza i prosidbe bila puno stroža, samo 29. veljače bilo je dopušteno da žena zaprosi muškarca kojeg voli.

Vjeruje se da je ova tradicija počela u 5. stoljeću u Irskoj kada se Sveta Brigita požalila Svetom Patriku da žene moraju predugo čekati da ih muškarac zaprosi. Prema legendi, Sveti Patrik je rekao da žene mogu postaviti to sudbonosno pitanje u prijestupnoj godini, 29. veljače. Zakon je prvi put bio dokumentiran 1288. godine u Škotskoj, a tradicija kaže da je bila propisana i kazna za muškarce koji odbiju takvu prosidbu. Kazne su bile različite, od poljupca do svilene haljine.

Iako su se danas promijenila mnoga pravila i običaji u muško-ženskim odnosima, ipak mnogi muškarci smatraju da je prosidba isključivo posao muškaraca. Mnogi muškarci tvrde da bi se osjećali nesigurno i poniženo kada bi njihova djevojka smatrala da ona mora postaviti to pitanje.

Žene se često boje da će ga taj čin preplašiti i da će ispasti previše očajne da se udaju. Također, strah od odbijanja i mogućnost upropaštavanja cijele veze koči žene da ikad pomisle na ovakvu odluku. S druge strane, mnoge starije žene smatraju da je prosidba normalna i za žene jer čekanje da on napravi taj korak vodi do nepotrebnih frustracija.

Svaka osoba je drugačija, kao i svaka veza, ali činjenica je da ukoliko razmišljate o prosidbi svog dečka, morate biti sigurne da znate kako će on reagirati. Postaviti ovo pitanje nije lako ni muškarcima, a ni ženama, i onaj tko se odvaži na ovaj korak, ne želi biti odbijen.

Prosidba nikad ne bi smjela biti iznenadno i neočekivano pitanje. U savršenom slučaju, ona je rezultat dobrog međusobnog poznavanja i razgovora o tome što brak znači za svakog od partnera, kao i je li oboje spremno za taj korak.

Ukoliko ste žena koja razmišlja o prosidbi i smatra da to nije čin osiguran samo za muškarce, drugi će vas doživjeti kao nepredvidivu i spontanu osobu koja prkosi tradiciji. A vaš dečko je zavolio upravo takvu djevojku i ne bi mu trebalo biti neugodno iznenađenje kada ga zaprosite.

Uostalom, Monica je zaprosila Chandlera u televizijskoj seriji Prijatelji, kao i Miranda svog dečka Stevea u Seks i grad, stoga zašto ne biste i vi zaprosile svog dragog?