Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Beauty report

Kako do lijepe kose?

Što napraviti kako bi naša kosa dugo bila zdrava.

Svatko je već jednom doživio "loš dan" svoje kose – kada se neukrotivi pramenovi nikako ne daju oblikovati u željenu frizuru ili kada je kosa jednostavno bez sjaja. S druge strane, znamo kako kosa ima čudesnu moć i utječe na naše raspoloženje, budući se sigurnije i znatno samouvjerenije osjećamo s lijepom, urednom i njegovanom kosom. Sve ovo, međutim, i nije tako strašno dok se ne pojave ozbiljniji problemi s kosom.

Iako je kosa zapravo nakupina mrtvih stanica i kao takva jedva da ima nešto važniju funkciju od uokvirivanja lica, ona može dosta reći o našem zdravstvenom stanju. Osim toga, nije zanemariva ni činjenica kako nezdrava kosa ima prilično utjecaja na našu samosvijest.

Prema istraživanju društva Hairline International za 2008. godinu, a kojim su obuhvaćene osobe s problemima kose i vlasišta, čak tri četvrtine žena kojima je intenzivno ispadala kosa osjećale su se manje ženstveno zbog te činjenice, dok je dvije trećine zbog toga imalo problema na poslu ili s partnerom.

Kako živimo u klimatski sve zagađenijem okruženju koje se nužno odražava i na izgled naše kose, potrebno je što prije razmisliti o tome što uopće možemo napraviti kako bi naša kosa još dugo bila lijepa, i prije svega zdrava.

Hrana za kosu

Kod prehrane su za kosu najvažniji proteini, iako važnu ulogu imaju i cink, željezo i biotin, odnosno vitamin B. Najvažnije hranjive tvari za kosu su željezo i jod. Nedostatak željeza uzrokuje stanjivanje vlasi i općenito probleme s rastom kose, a nedostatak joda može biti povezan s ispadanjem kose zbog nepravilnog rada štitnjače.

Naime, na kosu jako utječe tiroksin, hormon štitnjače, čije je izlučivanje uvjetovano jodom. Nutricionisti preporučuju raznolikost kao najvažniji princip zdravog prehrane, a pritom se treba usredotočiti naročito na uzimanje proteina, točnije ne na njihovu količinu, već na raznovrsnost njihova izvora.

Ako je vaša prehrana uravnotežena i zdrava, i pri tom uzimate dovoljnu količinu esencijalnih masnih kiselina, vaša bi kosa trebala dugo ostati zdrava i sjajna.

Najčešći problemi s kosom

Prhut

Svakog se dana s vlasišta oljušte odumrle stanice kože, budući se ona neprestano obnavlja. Kod nekih je ljudi ljuštenje intenzivnije, a posljedice te pojave vidljive su kao prhut. Kod pojave blage prhuti djelotvorno je pranje kose dvaput tjedno šamponima namijenjenima čestom pranju suhe kose.

Pri većoj količini prhuti potreban će vam biti specijalni šampon koji će usporiti ljuštenje stanica, a koji obično u svojem sastavu sadrži cink, parafin ili selenov sulfid.

Upala vlasišta


Vlasište koje se ljušti, odnosno seboreični dermatitis, tvrdokorniji je problem od prhuti. Vlasište je prekriveno lojnicama, i kada se nagomilane odumrle stanice pomiješaju s masnoćom, nastanu debele naslage na vlasištu.

Kod ovakvih upala gornjih slojeva kože na vlasištu, prvenstveno se potrebno obratiti liječniku koji će propisati kortikosteroidne masti ili neke od prirodnih sredstava, primjerice ona na bazi eukaliptusa, koja će ukloniti nakupine ljuskica na koži.

Ispadanje kose


Ako ste primijetili da vam kosa ispada, uzrok tomu može biti stres, uzimanje različitih vrsta lijekova, nedostatak željeza ili pak poremećen rad štitnjače. Ispadanje kose, isto tako, može biti nasljedno, ili nastalo kao posljedica starenja. Prije nego što vas zbog ispadanja kose uhvati panika, napravite mali test o količini izgubljenih vlasi. Mali pramen kose koji uhvatite palcem i kažiprstom, polako i snažno potegnite. Ako ispadne više od šest vlasi, stanje vaše kose je problematično.

Kod žena se često javlja raspršeno ispadanje kose. Potrebno je prvenstveno popraviti razinu željeza u organizmu, jer nadomjesci željeza u prehrani vrlo često pomažu rješavanju ovog problema. Pri traženju uzročnika ispadanju kose nemojte zaboraviti da je stanje vaše kose otprilike tri do četiri mjeseca iza stanja u kojem je vaše tijelo.

Ako ste na primjer preboljeli upalu pluća ili bili u općoj anesteziji, posljedice na kosi pojavit će se tek nakon par mjeseci. Žene koje su neposredno rodile često su zabrinute zbog ispadanja kose. Ispadanje kose nakon poroda uistinu jest obilnije, ali isto tako vrijedi spomenuti kako, između trećeg i devetog mjeseca trudnoće, a zbog viška razine ženskih hormona, ispada znatno manje kose nego inače.

Žene navikle na bujnost kose u trudnoći, smanjivanje njenog volumena, stoga, ne bi trebale shvatiti kao razlog za brigu. Sve što povećava razinu ženskih hormona općenito je blagotvorno za našu kosu.

Činjenice o kosi:

– Sasvim je uobičajeno da svaki dan ispadne 50 do 100 vlasi.
– Svaka vlas na glavi raste otprilike pet godina prije nego što sama ispadne.
– Vlasi svaki dan narastu oko jedan milimetar.
– Dlake na obrvama rastu otprilike samo deset tjedana prije nego što ispadnu.
– Svaki čovjek na glavi ima oko 100.000 vlasi.

Što možemo saznati iz analiza kose?

Poznata je činjenica kako je iz pramena kose moguće utvrditi kada je neka osoba, na primjer, uzela drogu ili lijek. Shodno tome, je li onda moguće testiranjem kose ocijeniti i opće zdravstveno stanje?

Stručnjaci britanskog instituta Mineral Check, na malom uzorku kose određuju razinu pojedinačnih minerala kao što su kalcij, magnezij i željezo. Najvažnije je, pokazala su njihova istraživanja, da se potraži odnos između njih budući da minerali djeluju sinergijski. Na osnovi testova se potom predlažu promjene u načinu života, propisuju dijete ili predlaže uzimanje nadomjestaka u prehrani.

Analizom kose također se mogu izvršiti mjerenja otrovnih tvari pohranjenih u organizmu, kao što su arsen, aluminij, živa ili olovo. Ako je u organizmu, primjerice, previše aluminija, to može uzrokovati slabiju iskoristivost željeza u tijelu.

Pouzdanost i točnost analize minerala u kosi, spomenimo, opovrgavaju mnogi nutricionisti, liječnici i stručnjaci za kosu smatrajući da ona nema nikakve uporabne vrijednosti pri određivanju općeg zdravstvenog stanja. Dio nutricionista, ipak, uz pomoć ove analize pacijentima točno određuju vrstu metabolizma prema kojoj i vrstu prehrambene dijete u skladu s kemijskim sastavom njihova tijela.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Darivanje

Kombinacija sunca, mora, soli, vjetra i klora, kojima je kosa intenzivno izložena preko ljeta, utječu na blijeđenje boje kose te “izvlače” vlagu iz nje...

Beauty report

Najbolji pripravci za problem suhoće, masnoće i perutanja.

Savjeti i preporuke

Pod okriljem L'Oréal Professionnela nastali su Salon Expert saloni, koji s brandom dijele viziju, potrebu za stalnim usavršavanjem i težnju za postizanjem najboljih rezultata te...

Savjeti i preporuke

Klorane, vodeći europski ljekarnički brend za njegu kose poznat po posvećenosti očuvanju okoliša te botaničkom naslijeđu predstavlja novu liniju proizvoda s organskim Tamanu i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.