Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
rak
rak

Savjeti stručnjaka

Kako hrana može utjecati na razvoj ili prevenciju raka? Evo što otkrivaju istraživanja

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka. S iznimkom studija u laboratorijskim uvjetima te na životinjskim modelima, malo je nutritivnih sastojaka za koje su studije na ljudima pokazale povezanost s rakom.

Ispravan način za dokazivanje uzročno-posljedične povezanosti je provođenje randomizirane studije, no problem je što nije etički provoditi studiju davajući jednoj skupini ispitanika suspstancu za koju se sumnja da povećava rizik nastanka raka.

Akrilamid

Akrilamid je kemikalija koja se nalazi u duhanskom dimu i nekoj hrani. Može nastati kada se neke vrste povrća, poput krumpira zagrijavaju na visoke temperature (pomfrit). Studije na životinjskim modelima pokazale su da izlaganje akrilamidu povećava rizik za više tipova raka, no nema pouzdanih rezultata istraživanja na ljudima.

Alkohol

Iako neki tvrde kako crno vino smanjuje rizik od raka, nema znanstvene podloge za tu tvrdnju. Također, alkohol je poznati uzročnik raka. Poznato je kako pretjerana konzumacija alkohola povećava rizik razvoja raka usne šupljine, ždrijela, grkljana, jednjaka, jetre, dojke i debelog crijeva. Što osoba više pije, rizik raste.

​Antioksidansi

Antioksidansi su kemikalije koje blokiraju aktivnost slobodnih radikala, kemikalija koje mogu oštetiti stanicu. Laboratorijski i životinjski modeli pokazali su da se umjetnim dodavanjem antioksidansa može prevenirati utjecaj slobodnih radikala povezanih s razvojem raka, no nema pouzdanih podataka kod ljudi.

Dapače, dio studija pokazao je povećan rizik za razvoj raka kod ljudi koji su koristili antioksidanse.

Umjetna sladila

Studije su istraživale različita umjetna sladila, uključujući saharin, aspartam, sukralozu i mnoge druge. Nema jasnih dokaza da je neko od komercijalno dostupnih sladila povezano s povišenim rizikom razvoja raka u ljudi.

Kalcij

Kalcij je esencijalni mineral koji normalno dobivamo iz hrane. Većina provedenih istraživanja pokazuje da povećani unos kalcija smanjuje rizik razvoja raka debelog crijeva, no rezultati nisu konzistentni. Za druge tipove raka rezultati su nejasni, a dio istraživanja upućuje čak na povećan rizik raka prostate u osoba s povećanim unosom kalcija.

Pečeno meso

Tijekom pečenja mesa na visokim temperaturama nastaje više vrsta kemikalija poput HCA i PAH, za koje je pokazano da u životinja mogu uzrokovati rak. Međutim, nejasno je vrijedi li ta povezanost i u ljudi.

Povrće

Dio zelenog povrća poput kelja, cvjetače i brokule sadrži glukozinolate, kemikalije za koje neki tvrde da posjeduju protutumorska svojstva. Studije na ljudima nisu dale jasne rezultate.

Čaj

Poznato je da čaj sadrži spojeve polifenola (katekine), koji spadaju u antioksidanse. rezultati do sad provedenih studija o utjecaju konzumacije čaja i razvoja raka su nekonkluzivni.

​Vitamin D

Vitamin D važan je za iskorištavanje kalcija i fosfora, a stvara se pod utjecajem sunčeva svjetla i dobiva iz hrane. Dio studija pokazao je da povišeni unos vitamina D može smanjiti rizik razvoja raka debelog crijeva (vjerojatno kao posljedica utjecaja na metabolizam kalcija), no konačni rezultati nisu pouzdani.

Autor:dr.sc. Davor Kust, dr.med., Specijalist onkologije i radioterapije

https://www.onkologija.net/

Ne propustite

Zdravstveni karton

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Seks

Vrtoglavo visokim potpeticama do boljeg orgazma.

Zanimljivosti

Otkako su holivudske zvijezde 2020. u svojim „goody bagovima“ na dodjeli Oscara dobile upravo ovaj izvor mladosti, spermidineLIFE® postao je javna tajna u Hollywoodu.

Duh i tijelo

Jeste li zadnjih dana primijetile nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva? Možda ste se čak u nju već i uključile? Niste li još, sad...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.