Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Kako imati pravi stress free godišnji odmor?

U maloj državi na sjeveru Europe, koja izgledom podsjeća na poluotok, živi oko 5.8 milijuna stanovnika, a prijavljeno je otprilike 200.000 ljetnikovaca.

Prema društvenim istraživanjima Danci su najsretniji ljudi na svijetu. U maloj državi na sjeveru Europe, koja izgledom podsjeća na poluotok, živi oko 5.8 milijuna stanovnika, a prijavljeno je otprilike 200.000 ljetnikovaca. Razlog tome seže državnoj inicijativi od prije 400 godina, kada je Danska vlada odlučila ponuditi povoljne parcele industrijskim radnicima koji su živjeli u prenapučenim četvrtima velikih gradova. Ideja iza inicijative je bila pružiti svakom Danskom državljaninu mogućnost boravka u prirodi i na svježem zraku.

Ljetnikovci su ostajali u obiteljima generacijama, a prava renesansa se dogodila tijekom ekonomskog rasta 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Kako napraviti hygge oazu?

Tijekom ljetnih mjeseci, svaki boravak na svježem zraku je bitan, bilo da se radi o vikendici na moru ili terasi u centru grada. Ipak, ne znači da je svaki vanjski prostor zona relaksacije i uživanja. Nerijetko se balkoni i terase koriste za skladištenje stvari za koje ne pronalazimo mjesta drugdje. Za početak je bitno odrediti koji dio vrta, dvorišta ili balkona postaje vaša hygge oaza.

Dekoracije i ugodni jastuci

Vaša hygge oaza je i odraz vašeg osobnog ukusa gdje detalji čine razliku. Uredite vanjski prostor dekorativnim jastucima u očaravajućim bojama, opuštajućom lounge vrtnom garniturom, teglama za cvijeće i ukrasnim tanjurima i zdjelama. Pri odabiru vrtne garniture treba uzeti nekoliko stvari u obzir – održavanje, stil i prostor koji vam je dostupan.

Ništa bez društva

S užurbanim načinom života, provođenje vremena s obitelji i prijateljima je postalo pravo bogatstvo. Pokažite im svoju hygge oazu i napravite Dansku zabavu na vaš način. Zajedno napravite omiljeno ljetno jelo ili koktel, igrajte zabavne društvene igre, a da bi doživljaj bio potpun, zapalite krijes u posudi za paljenje vatre ili izradite hotel za kukce.

Danci obožavaju provoditi vrijeme na otvorenom i živjeti u skladu s prirodom, organizirajte s djecom kampiranje u vrtu i doživite potpuno novu pustolovinu.

Igra svjetlima

Svjetla su temelj svake atmosfere. Uz svijeće stvorite intimnu i ambijentalnu atmosferu, a s lampicama i fenjerima i solarnim svjetiljkama zabava može potrajati i  dugo u noć. Vrtni fenjeri su apsolutni favorit u Danskim ljetnikovcima, podižu atmosferu svakog kutka. Danci često stavljaju manje lampione na stol kao ukras ili velike fenjere na tlo u različite kutove vanjskog prostora. Solarna svjetla su pak prigušena i nenametljiva, a podrazumijevaju i održivo i štedljivo rješenje, nešto o čemu Danci itekako vode brigu.

Za Dance priroda je utočište i mjesto gdje idemo napuniti baterije. Kad ne možete otići na obalu ili u šumu, osjećat ćete se kao da nešto nedostaje, ali zato pozovite prirodu da dođe k vama. Dajte svojoj terasi dodir nečega divljeg i neukroćenog, nečega što vas podsjeća na spektakularna planinarenja i divne piknike.

Ne propustite

Budi fit

U slučaju da mislite da će vam ova kolumna dati quick fix, stanite sad čitati jer ovo nije takav đir.

Darivanje

ALATI predstavljaju dinamičnu, na rezultate usmjerenu vježbu, čiji je cilj čitatelju pružiti neposredno olakšanje od dugotrajnih problema te uspostavu kontrole - i nade.

Savjeti stručnjaka

Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva

Savjeti stručnjaka

Tamo gdje konvencionalna medicina u liječenju razvojnih poremećaja osoba s motoričkim teškoćama i zaostataka u mentalnom razvoju često ne može napraviti mnogo, dr. Vitalii...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.