Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Kako je nastao Uskrs

OK jaja, al zašto zeko?

Znamo da je na taj dan Isus Krist uskrsnuo, svjesni smo da tada jedemo jaja i slatke kolače te negdje ubacimo i zeku. A kako je ta priča počela te otkud zeko u toj priči, odlučili smo istražiti.

Prvo spominjanje Uskrsa datira negdje u 2. stoljeću. O njemu se govori kao o slavlju koje je nastalo iz lokalnih običaja. U većini mitologija vrijeme Uskrsa se spominje kao razdoblje proljetnih svečanosti, prekida posta i pozdrava životu i suncu.U drugom stoljeću Kršćani su odlučili kako bi trebalo odrediti datum za slavlje Kristovog uskrsnuća. Kako bi datum svima bio poznat i uvriježen u kulturi spojeni su poganski, židovski i kršćanski običaji. Tako je određeno da se Uskrs slavi nedjelju poslije proljetnog ekvinocija 21. ožujka i nakon židovskog blagdana Pashe. Na taj način ono predstavlja proljetno buđenje, ponovno uzimanje hrane nakon posta i rađanje spasitelja.

Slavimo proljeće, plodni smo i ponovno se rađamo

Jaje se u ovo priču uvuklo jer ono u većini poganskih mitologija ima veliku ulogu. Razne teorije govore o “Jaju svjetla” ili “Jaju – Svijetu”, a oba izraza podrazumijevaju istu ideju – da je prvi iz jajeta nastao Bog. Osim toga, mnogi običaji koji slave povratak proljeća, gravitiraju Uskrsu, a jaja su uvijek simbol obnovljenog života u rano proljeće. A bojaju se jarkim bojama jer predstavljaju proljetno sunce.

A što je s zekom? Iako bi s jajima bolje išla koka ili patka, zec je ipak u priči o Uskrsu jer je u poganskim mitologijama često smatran simbolom plodnosti i novog života. Naravno to je zbog čestog razmnožavanja i velikog broja potomaka. Ipak u uskršnje običaje uveden je u 1500. godine u Njemačkoj, a prvi jestivi zeko napravljen je od tijesta i šećera 1800. godine, također u Njemačkoj. Vjerojatno im je više ponestalo živih potomaka najplodnije životinje, pa su se morali okrenuti slatkom. Od Njemačke pa nadalje zeko je kao uskršnji običaj odskakutao i u ostale zemlje. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Bojama, zastorima i plahtama obogatite svoj intimni raj...

Moj dom

Naši stari jaja su najčešće bojili u crveno pomoću korijena cikle, ljuske luka ili crvenog radiča.

Gastronomija

Najuobičajeniji dodatak su komadići grilane piletine i inćuni. Neki chefovi dodaju joj škampe, jastoga, kavijar i povrće po želji. Kombinacija je pregršt!

Zanimljivosti

Baš me zanima koliko je ljudi dignulo kredit da osigura bogati stol za Uskrs?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.