Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Kako jesti voće?

Ostanite zdravi uz pravilnu prehranu i savjete Dr. Oza.

Slavni američki kardiokirurg turskog podrijetla Dr. Mehmet Cengiz Oz, široj javnosti poznatiji kao Dr. Oz proslavio se nakon što je 2004. godine nastupio na Oprah Showu. Trenutno Dr. Oz ima svoju emisiju u kojoj savjetuje ljude o osobnom zdravlju. Jedna od tema koje Dr.Oz najviše zagovara je pravilna prehrana kao put do zdravlja, pa tako ima svoje i drugačije mišljenje o tom kako se jede voće.Primjerice, većina ljudi smatra kako jesti voće znači samo kupiti voće, nasjeći ga na kriške te staviti u usta. Ipak, to nije tako jednostavno – pročitajte savjete Dr. Oza.

Koji je ispravan način jedenja voća?

Voće ne treba jesti poslije obroka, već na prazan želudac. Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksifikaciji organizma, kojeg snabdjeva s velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.

Recimo pojedete dvije šnite kruha, a zatim komad voća. Komad voća je spreman proći ravno kroz želudac u crijeva, ali ga kruh sprečava u tome. U međuvremenu, cijeli obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt s hranom u želucu, pospješuje probavu i sokove, pa se cijela masa takve hrane počinje kvariti. Zato dolazi i do napuhnutosti.

To se ne događa s nekim plodovima, kao što su npr. naranče i limuni, jer su oni su već kiseli. Ako jedete voće na ispravan način, steći će te svu tajnu ljepote, dugovječnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu. Također ne zaboravite kako nije preporučljivo piti hladnu vodu nakon obroka, jer to pospješuje pojavu bolesti raka.Voćni sokovi ili cijeli plod?

Ako želite piti voćni sok – pijte samo sok od svježeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti prigrijan sok niti  jesti kuhano voće, jer tada ne dobivate njegove hranjive tvari. Kuhanjem uništavate sve vitamine.

Jedenje cijelog ploda je bolje nego pijenje soka. Ako želite piti voćni sok, pijte ga sporo – gutljaj po gutljaj, jer morate ga pomiješati sa slinom prije gutanja. Svakog trećeg dana možete jesti voće kako bi brzo očistili svoje tijelo od toksina. Ako tri dana jedete samo voće i pijete voćni sok iznenadit ćete se i sami kad vam prijatelji kažu da izgledate svježe.

Voćke i njihova obilježja


Kivi – mali ali moćni, dobar izvor kalija, magnezija, vitamina E i vlakana. Ima dvostruko više C vitamina nego naranča.

Jabuka – iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, ona je antioksidativna i flavonoidna i povećava aktivno djelovanje vitamina C, čime smanjuje rizik raka debelog crijeva, srčani i moždani udar.

Jagoda – spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih žila i slobodnih radikala.

Naranča – svakodnevno vam mogu pomoći kao zaštita od prehlade te snižava kolesterol, sprečava i rastvara bubrežni kamen i smanjuje rizik raka na debelom crijevu.Lubenica – najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92% vode, a puna je glutationa, koji pomaže i pojačava imuni sustav. Također je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalaze vitamin C i Kalij.

Guava i papaja – guava i papaja su šampioni po sadržaju vitamina C. Guava je također bogata vlaknima koja pomažu sprečavanju opstipacije. Papaja je bogata karotinom i dobro djeluje na vid.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

U setu se nalaze pamučna maska za spavanje i mješavina eteričnih ulja Silent night (bijeli bor, mandarina, ravensara, lavanda) - upravo ono što nam...

Savjeti i preporuke

Kokosovo ulje ima nebrojeno puno korisnih svojstava, a tako je zdravo i dostupno sad već u gotovo svim dućanima

Savjeti stručnjaka

Kad je riječ o ženskom intimnom zdravlju, čini se da tu uvijek postoji neki tabu.

Zanimljivosti

Libresse je donirao 240 uloškomata i gotovo 150.000 menstrualnih uložaka u 34 učenička doma diljem Hrvatske.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.