Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Kako nam eterična ulja mogu pomoći kod neugodnih emocija

Uvriježeno je mišljenje kako su barem tri emocije koje osjećamo negativne, a to su tuga, ljutnja i strah.

Uvriježeno je mišljenje kako su barem tri emocije koje osjećamo negativne, a to su tuga, ljutnja i strah.

Naime, emocije koje osjećamo su duboko usađene u najstarijem dijelu mozga, one su arhaične i primordijalne. Oduvijek ih je čovjek osjećao, ali emocije nisu svojstvene samo ljudskim bićima.

Osjećaj straha je koristan u prijetećim situacijama jer izoštrava naša čula, drži nas na oprezu u postupanju i potiče nas iznaći nova, bolja rješenja u neugodnim okolnostima. Dakle, on je jedan od osnovnih mehanizama adaptacije osobe na novonastale situacije. Problem se javlja ako se situacija koja nam je izazov ponavlja, a mi je ne rješavamo već je pokušavamo ignorirati, zaobilaziti, zatvarati oči pred njom. Takva učestala, kontinuirana stanja mogu imati vrlo negativne posljedice na naše tijelo, psihu i dušu.

skincare-2357980_960_720

Kako nam aromaterapija može pritom pomoći? Već sam pisala o mehanizmu djelovanja eteričnih ulja na emocionalna stanja, pa se ne želim ponavljati, ako netko nije čitao taj dio možete ga pronaći ovdje.

Ako ste u stresu, čitaj strahu, primijenite neka od ovih eteričnih ulja kao pomoć

Bergamot je eterično ulje koje će vam pomoći kod stanja stresa i nemira, a neće vas previše “spustiti” odnosno sedirati što je važno ako ste na radnom mjestu. Također je odlično sredstvo kod depresivnih stanja. Primjena je vrlo jednostavna i učinkovita. Nakapajte na papirnatu maramicu nekoliko kapi bergamota i na izdvojenom mirnom mjestu udišite na nos brojeći do sedam, zadržite dah brojeći do sedam i izdišite na nos brojeći do sedam.

bergamot-1554247_960_720

Ovo nije nekakva tlapnja što se tiče disanja, preporučeno disanje je osnovno ako želimo postići učinak eteričnih ulja. Naime, ako dišemo sporo na nos to je početak opuštanja, zrak obogaćen eteričnim uljem brže i lakše ulazi u pluća, kada zadržimo zrak on se intenzivnije vezuje u plućima na krv, a kad izdišemo polagano pratimo ritam tijela i umirujemo psihu.

Sljedeće ulje je Lavanda, ona nas snažno uravnotežuje odlična je kod nemira, kod osoba sklonih velikim emocionalnim oscilacijama, nervozi. Princip primjene je identičan kao kod bergamota.

Pačuli je vrlo moćno ulje i ima vrlo specifičan pomalo dimni miris, vjerujem da se muškarcima sviđa od prve a ženama od druge. Svakako vam ga želim preporučiti jer je njegovo djelovanje vrlo snažno i učinkovito. Kažu da je to ulje promjene, da nam donosi snagu da se mijenjamo on je zaštitni miris hipija. Primjena je identična kao i kod gore navedenih ulja.

Autor: Dea Flores

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Savjeti i preporuke

Poruka mirisa ide u limbički sistem mozga koji prerađuje emocije i u područje nazvano hippocampus, dio mozga odgovoran za pamćenje, i to je razlog...

Moj dom

Zaboravi na zujanje, ubode i svrbež kože uz sljedeće trikove iz prirode.

Moj dom

Ove 3 biljke će se savršeno uklopiti uz svaki dom, a vi se potrudite da bar jednu imate.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.