Mirisi svježe crvene paprike i patlidžana već se osjećaju u zraku – stiže nam priprema prave domaće zimnice! Prvak zimnice je domaći ajvar koji mnogi majstori kuhinje pripremaju prema posebnim recepturama, a kako bi njihova priprema bila jednostavnija i brža Dr. Oetker predstavlja novi Pikant Fix za ajvar.
Sastojci:
- 1,5 kg crvene rog paprike (izvagano nakon čišćenja)
- 0,5 kg patlidžana (izvagano nakon čišćenja)
- 2 l vode
- 200 g šećera
- 250 ml ulja (npr. suncokretovog)
- 1 Dr. Oetker Pikant Fix za AJVAR
- *2 kg povrća i mješavina su dovoljne za 4 staklenke od 400 ml
Priprema:
Rog papriku operite, očistite od sjemenki i nasjeckajte na komadiće. Patlidžane ogulite i nasjeckajte na komadiće.
U međuvremenu zakuhajte u loncu vodu sa šećerom. Prvo stavite nasjeckanu papriku u kipuću vodu i kuhajte dok ne omekša (ovisno o vrsti paprike bit će potrebno 10 – 15 minuta). Zatim dodajte nasjeckani patlidžan i nakon što zavrije kuhajte sve zajedno još 1-2 minute.
Ostavite povrće da se dobro ocijedi tijekom noći. Idući dan usitnite pomoću štapnog miksera ili mašine za mljevenje mesa.
U dublju tavu dodajte usitnjeno povrće i zatim dodajte ulje i sadržaj vrećice Pikant Fixa za Ajvar. Dobro pomiješajte sve zajedno. Nakon što zavrije, kuhajte 5 minuta uz stalno miješanje.
Zatim napunite u pripremljene staklenke do vrha, zatvorite twist-off poklopcem I okrenite na poklopac nekoliko minuta da izađe zrak.
SAVJET VIŠE: preporučujemo da povrće nakon cijeđenja u potpunosti osušite kuhinjskim ručnikom. Naime, što će manje suvišne vode povrće sadržavati, to će ajvar biti kremastiji, odnosno sadržavati manje vode, a više okusa!