Kada se želimo riješiti viška kilograma, obično se prvo odreknemo slatkiša, što je i logično ako imamo na umu da oni imaju najviše kalorija i gotovo nimalo nutrijenata koji su potrebni našem tijelu.
No, osim što nije uvijek lako izbaciti šećer s jelovnika, nerijetko se dogodi da omiljenu poslasticu ne pojedemo nekoliko dana, a onda nam padne motivacija i sve nadoknadimo.
Da nam se to ne bi dešavalo, posljednjih godina gastro stručnjaci osmislili su niz recepata za sirove torte od čokolade i kolačiće, koji ne sadrže šećer, a slatki su i napravljeni od zdravih sastojaka.
Ako spadate u skupinu ljudi koji se teško odriču slatkiša, sirove poslastice izvrsna su alternativa, bez obzira želite li smršaviti ili samo poboljšati svoje zdravlje i prehrambene navike.
Naravno, i s ovim poslasticama treba biti umjeren, jer to što ne sadrže industrijske šećere ne znači da ih nema niti da su niskokalorične.
Njihova glavna prednost u odnosu na tradicionalne slatkiše je to što su prepuni hranjivih tvari koje će vam dati energiju.
U nastavku vam donosimo listu prednosti sirovih slatkiša, kao i naše omiljene recepte.
Koje su prednosti sirovih slatkiša?
Raw kolači su uglavnom veganski (bez jaja i mliječnih proizvoda), bezglutenski (bez brašna) i bez rafiniranog šećera. U njima također nema visoko prerađene hrane poput keksa, šlaga, margarina, nema umjetnih boja i sl.
Najčešće se sastoje od koštunjavog voća i sjemenki, uz dodatak svježeg i sušenog voća, začina i tamne čokolade. A sve to ih čini slasticama kojima se možete počastiti kad god poželite, bez onog osjećaja težine u želucu i gubitka energije, koji obično prati porciju tradicionalnog kolača.
Ipak, savjet je da raw kolač konzumirate umjereno, jer iako je zaslađen zdravijim, prirodnim zamjenama poput meda i sirovih datulja, sadrži i veću količinu šećera.
Sirovi deserti ne sadrže prerađevine, dakle nema dodanih šećera, a jednako su slatki kao i ostali deserti. Stvar je u tome što prirodni biljni šećer koji koristimo u sirovim mješavinama dolazi iz voća ili sirovog meda, koji ne povećava šećer u krvi kao što to čini prerađeni bijeli šećer.
Sastojci koji se koriste u sirovim slasticama, uključujući voće, kakao, kokosov nektar, javorov sirup ili nektar agave, sirovi med, orašaste plodove i sjemenke itd., pomažu u održavanju našeg općeg zdravlja, posebice krvotoka i probave.
Zdravstvene dobrobiti koje sirove slastice imaju u odnosu na slastice pripremljene klasičnom preradom glavni su razlog zašto ih ljudi sve češće odabiru.
Potražnja zabrinjava proizvođače, pa je sve više specijaliziranih prodavaonica s ovakvim asortimanom, a navedeno prati i odgovarajuća ponuda proizvođača sirovina.
Pripremite se da vaša osjetila budu osvojena – pripremili smo par recepata za vas
Ono zbog čega najviše volimo sirove kolače je to što su vrlo jednostavni za pripremu, sadrže zdrave namirnice i kao što im naziv govori ne peku se.
Na našu sreću, danas možemo pronaći zaista mnogo recepata za sirove torte i kolače, a kombinacijama okusa, čini se, nema kraja.
Odlučili smo vam predstaviti neke od naših omiljenih recepata.
Sirova čokoladna torta s narančom – miriše na blagdane
Sastojci za koru:
- 2 žlice kokosovog ulja
- 225 g sirovih badema
- 2 žlice kakao praha
- 6 namočenih datulja
Sastojci za nadjev:
- 280 g namočenih indijskih oraščića (močiti ih u vodi najmanje tri sata, pa isprati)
- 8 namočenih datulja
- 300 g tofua
- 110 g kokosovog ulja
- Sok i pulpa dviju naranči
- šalica punomasnog kokosovog mlijeka od kokosa
Sastojci za preljev:
- 55 g kokosovog ulja
- 2 žlice kokosovog šećera
- 25 g kakaovog praha
- prstohvat soli
Način pripreme:
Sve sastojke za koru stavite u blender i miksajte dok ne dobijete finu gustu smjesu.
Smjesu izlijte u okruglu tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Smjesu ravnomjerno rasporedite po limu za pečenje i utapkajte je prstima.
Čuvati u hladnjaku.
Sve sastojke za nadjev stavite u blender i miksajte oko pet minuta dok ne dobijete kremastu teksturu.
Smjesu preliti preko kore i vratiti u hladnjak. Ostavite da se stegne dva sata.
Dodajte kokosovo ulje i kokosov šećer u lonac i zagrijte na laganoj vatri. Cijelo vrijeme miješati. Kad se šećer otopi, dodajte kakao i prstohvat soli te nastavite miksati. Nemojte pojačavati temperaturu da preljev ne zagori.
Ohlađeni dresing preliti preko torte i vratiti u hladnjak. Oblog bi se trebao stvrdnuti za oko 20 minuta.
Kolač možete ukrasiti kriškama naranče.
Režite vrućim nožem.
Kolač od sirove kave – kremasti užitak za ljubitelje najpopularnijeg napitka na svijetu
Sastojci za koru:
- 100 g prženih lješnjaka
- 120 g sirovih indijskih oraščića
- 2 žlice meda
- 3 žlice otopljenog kokosovog ulja
Lješnjake i indijske oraščiće nasjeckajte pa dodajte med i ulje i miješajte dok se sve ne ujednači. Stavite u kalup, pa u frižider.
Sastojci za prvi nadjev:
- 120 g indijskih oraščića
- 50 g prženih lješnjaka
- 100 g svježih datulja
- 1 žlica kakaa
- 1 žlica meda
- 5 žlica otopljenog kokosovog ulja
- 50-70 g gustog kokosovog mlijeka (uzeti samo gusti dio od konzerviranog kokosovog mlijeka)
Indijske oraščiće i lješnjake nasjeckajte što više. Dodajte ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Stavite preko kore i vratite u hladnjak.
Sastojci za drugi nadjev:
- 200 g sirovih indijskih oraščića
- 100 g gustog kokosovog mlijeka
- 5 žlica otopljenog kokosovog ulja
- 1 žličica instant kave
- 3 žlice meda
- 1 žličica kakaa
Indijske oraščiće nakratko potopite u vruću vodu pa ih što bolje sameljite u sjeckalici. Dodajte ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu.
Stavite preko prvog fila i vratite u frižider.
Čokoladni preljev:
Rastopiti 50 g crne čokolade. Dodajte 1 žlicu kokosovog ulja, sve promiješajte i prelijte preko kolača.
Ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije rezanja.
Sirova torta od malina – za ljubitelje voća
Sastojci za prvi sloj:
- 150 g oraha
- 30 g golice
- 6 svježih datulja
- 1 žlica meda
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 žlica kokosovog brašna
Sastojci za drugi sloj:
- 200 g sirovih indijskih oraščića
- 50 g kokosovog ulja
- 50 g meda
- 3 žlice kokosovog brašna
Sastojci za treći sloj:
- 200 g malina
- 50 g meda
- 100-120 g bademovog brašna
Priprema:
Prvo namočite indijski orah – operite ga i prelijte vodom da se natopi.
Ostavite najmanje 1 sat.
(Ako želite preskočiti ovaj korak, trebat će vam jači multipraktik, a tijekom obrade dodajte oko 80 ml vode ili malo biljnog mlijeka.)
Za prvi sloj ocijedite višak vode iz indijskih oraščića i sve navedene sastojke osim kakaa i kokosa stavite u multipraktik i procijedite koliko god možete. Na kraju umiješajte kakao prah i kokosovo brašno. Smjesu rasporediti u kalup promjera cca 15 cm i poravnati.
Za drugi sloj sameljite sve navedene sastojke u multipraktiku.
Mlijete dok ne dobijete finu kremu.
Premažite preko prvog sloja.
Za treći sloj izgnječiti maline, dodati med i bademovo brašno i promiješati. Postupno dodajte bademovo brašno (količina ovisi koliko je bademovo brašno masno).
Premažite drugu koru i tortu stavite u hladnjak na par sati da se ohladi i stegne.
Ukrasite po želji – svježim voćem, orašastim plodovima, medom…
Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zabavan i koristan. Ovako pripremljeni kolači vrlo su hranjivi i kalorični te prilično izdašni. Čak i ako niste ljubitelj neke namirnice, napomenut ćemo da većinu sastojaka možete prilagoditi svom ukusu.
Pa što kažete: Koji ćete raw kolač prvi pripremiti?