Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kako napraviti zdrav i ukusan kolač?

U nastavku vam donosimo listu prednosti sirovih slatkiša, kao i naše omiljene recepte.

Kada se želimo riješiti viška kilograma, obično se prvo odreknemo slatkiša, što je i logično ako imamo na umu da oni imaju najviše kalorija i gotovo nimalo nutrijenata koji su potrebni našem tijelu.

No, osim što nije uvijek lako izbaciti šećer s jelovnika, nerijetko se dogodi da omiljenu poslasticu ne pojedemo nekoliko dana, a onda nam padne motivacija i sve nadoknadimo.

Da nam se to ne bi dešavalo, posljednjih godina gastro stručnjaci osmislili su niz recepata za sirove torte od čokolade i kolačiće, koji ne sadrže šećer, a slatki su i napravljeni od zdravih sastojaka.

Ako spadate u skupinu ljudi koji se teško odriču slatkiša, sirove poslastice izvrsna su alternativa, bez obzira želite li smršaviti ili samo poboljšati svoje zdravlje i prehrambene navike.

Naravno, i s ovim poslasticama treba biti umjeren, jer to što ne sadrže industrijske šećere ne znači da ih nema niti da su niskokalorične.

Njihova glavna prednost u odnosu na tradicionalne slatkiše je to što su prepuni hranjivih tvari koje će vam dati energiju.

U nastavku vam donosimo listu prednosti sirovih slatkiša, kao i naše omiljene recepte.

Koje su prednosti sirovih slatkiša?

Raw kolači su uglavnom veganski (bez jaja i mliječnih proizvoda), bezglutenski (bez brašna) i bez rafiniranog šećera. U njima također nema visoko prerađene hrane poput keksa, šlaga, margarina, nema umjetnih boja i sl.

Najčešće se sastoje od koštunjavog voća i sjemenki, uz dodatak svježeg i sušenog voća, začina i tamne čokolade. A sve to ih čini slasticama kojima se možete počastiti kad god poželite, bez onog osjećaja težine u želucu i gubitka energije, koji obično prati porciju tradicionalnog kolača.

Ipak, savjet je da raw kolač konzumirate umjereno, jer iako je zaslađen zdravijim, prirodnim zamjenama poput meda i sirovih datulja, sadrži i veću količinu šećera.

Sirovi deserti ne sadrže prerađevine, dakle nema dodanih šećera, a jednako su slatki kao i ostali deserti. Stvar je u tome što prirodni biljni šećer koji koristimo u sirovim mješavinama dolazi iz voća ili sirovog meda, koji ne povećava šećer u krvi kao što to čini prerađeni bijeli šećer.

Sastojci koji se koriste u sirovim slasticama, uključujući voće, kakao, kokosov nektar, javorov sirup ili nektar agave, sirovi med, orašaste plodove i sjemenke itd., pomažu u održavanju našeg općeg zdravlja, posebice krvotoka i probave.

Zdravstvene dobrobiti koje sirove slastice imaju u odnosu na slastice pripremljene klasičnom preradom glavni su razlog zašto ih ljudi sve češće odabiru.

Potražnja zabrinjava proizvođače, pa je sve više specijaliziranih prodavaonica s ovakvim asortimanom, a navedeno prati i odgovarajuća ponuda proizvođača sirovina.

Pripremite se da vaša osjetila budu osvojena – pripremili smo par recepata za vas

Ono zbog čega najviše volimo sirove kolače je to što su vrlo jednostavni za pripremu, sadrže zdrave namirnice i kao što im naziv govori ne peku se.

Na našu sreću, danas možemo pronaći zaista mnogo recepata za sirove torte i kolače, a kombinacijama okusa, čini se, nema kraja.

Odlučili smo vam predstaviti neke od naših omiljenih recepata.

Sirova čokoladna torta s narančom – miriše na blagdane

Sastojci za koru:

  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 225 g sirovih badema
  • 2 žlice kakao praha
  • 6 namočenih datulja

Sastojci za nadjev:

  • 280 g namočenih indijskih oraščića (močiti ih u vodi najmanje tri sata, pa isprati)
  • 8 namočenih datulja
  • 300 g tofua
  • 110 g kokosovog ulja
  • Sok i pulpa dviju naranči
  • šalica punomasnog kokosovog mlijeka od kokosa

Sastojci za preljev:

  • 55 g kokosovog ulja
  • 2 žlice kokosovog šećera
  • 25 g kakaovog praha
  • prstohvat soli

Način pripreme:

Sve sastojke za koru stavite u blender i miksajte dok ne dobijete finu gustu smjesu.

Smjesu izlijte u okruglu tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Smjesu ravnomjerno rasporedite po limu za pečenje i utapkajte je prstima.

Čuvati u hladnjaku.

Sve sastojke za nadjev stavite u blender i miksajte oko pet minuta dok ne dobijete kremastu teksturu.

Smjesu preliti preko kore i vratiti u hladnjak. Ostavite da se stegne dva sata.

Dodajte kokosovo ulje i kokosov šećer u lonac i zagrijte na laganoj vatri. Cijelo vrijeme miješati. Kad se šećer otopi, dodajte kakao i prstohvat soli te nastavite miksati. Nemojte pojačavati temperaturu da preljev ne zagori.

Ohlađeni dresing preliti preko torte i vratiti u hladnjak. Oblog bi se trebao stvrdnuti za oko 20 minuta.

Kolač možete ukrasiti kriškama naranče.

Režite vrućim nožem.

Kolač od sirove kave – kremasti užitak za ljubitelje najpopularnijeg napitka na svijetu

Sastojci za koru:

  • 100 g prženih lješnjaka
  • 120 g sirovih indijskih oraščića
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice otopljenog kokosovog ulja

Lješnjake i indijske oraščiće nasjeckajte pa dodajte med i ulje i miješajte dok se sve ne ujednači. Stavite u kalup, pa u frižider.

Sastojci za prvi nadjev:

  • 120 g indijskih oraščića
  • 50 g prženih lješnjaka
  • 100 g svježih datulja
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica meda
  • 5 žlica otopljenog kokosovog ulja
  • 50-70 g gustog kokosovog mlijeka (uzeti samo gusti dio od konzerviranog kokosovog mlijeka)

Indijske oraščiće i lješnjake nasjeckajte što više. Dodajte ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Stavite preko kore i vratite u hladnjak.

Sastojci za drugi nadjev:

  • 200 g sirovih indijskih oraščića
  • 100 g gustog kokosovog mlijeka
  • 5 žlica otopljenog kokosovog ulja
  • 1 žličica instant kave
  • 3 žlice meda
  • 1 žličica kakaa

Indijske oraščiće nakratko potopite u vruću vodu pa ih što bolje sameljite u sjeckalici. Dodajte ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu.

Stavite preko prvog fila i vratite u frižider.

Čokoladni preljev:

Rastopiti 50 g crne čokolade. Dodajte 1 žlicu kokosovog ulja, sve promiješajte i prelijte preko kolača.

Ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije rezanja.

Sirova torta od malina – za ljubitelje voća

Sastojci za prvi sloj:

  • 150 g oraha
  • 30 g golice
  • 6 svježih datulja
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 1 žlica kokosovog brašna

Sastojci za drugi sloj:

  • 200 g sirovih indijskih oraščića
  • 50 g kokosovog ulja
  • 50 g meda
  • 3 žlice kokosovog brašna

Sastojci za treći sloj:

  • 200 g malina
  • 50 g meda
  • 100-120 g bademovog brašna

Priprema:

Prvo namočite indijski orah – operite ga i prelijte vodom da se natopi.

Ostavite najmanje 1 sat.

(Ako želite preskočiti ovaj korak, trebat će vam jači multipraktik, a tijekom obrade dodajte oko 80 ml vode ili malo biljnog mlijeka.)

Za prvi sloj ocijedite višak vode iz indijskih oraščića i sve navedene sastojke osim kakaa i kokosa stavite u multipraktik i procijedite koliko god možete. Na kraju umiješajte kakao prah i kokosovo brašno. Smjesu rasporediti u kalup promjera cca 15 cm i poravnati.

Za drugi sloj sameljite sve navedene sastojke u multipraktiku.

Mlijete dok ne dobijete finu kremu.

Premažite preko prvog sloja.

Za treći sloj izgnječiti maline, dodati med i bademovo brašno i promiješati. Postupno dodajte bademovo brašno (količina ovisi koliko je bademovo brašno masno).

Premažite drugu koru i tortu stavite u hladnjak na par sati da se ohladi i stegne.

Ukrasite po želji – svježim voćem, orašastim plodovima, medom…

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zabavan i koristan. Ovako pripremljeni kolači vrlo su hranjivi i kalorični te prilično izdašni. Čak i ako niste ljubitelj neke namirnice, napomenut ćemo da većinu sastojaka možete prilagoditi svom ukusu.

Pa što kažete: Koji ćete raw kolač prvi pripremiti?

Written By

Gastronomija

Vječiti klasici iz svijeta slastičarstva i danas žive u našim srcima, a neka od najpopularnijih mjesta na kojima se uživa u najukusnijim desertima svako...

Gastronomija

Malina se odlično slaže s čokoladom ili laganim sirnim desertima. Idealna je za sladolede i sorbete, a nerijetko je možete susresti i u slanim...

Gastronomija

Zadnjih pet godina, uredna gošća naše rubrike Gastronomija je Vesna Nakić.

Gastronomija

Kako za sve postoje trikovi, tako i vaši kolači i torte uz nekoliko savjeta mogu biti bolji, ukusniji - savršeni...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.