Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
dijete
dijete

Obitelj

Kako navesti dijete da jede raznoliko

Voli li vaš mališan samo slatkiše i sendviče, a tete u vrtiću više ni ne pitate je li vaše dijete jelo – jer znate da nije?

Voli li vaš mališan samo slatkiše i sendviče? Plače li nad kuhanom brokulom, a tete u vrtiću više ni ne pitate je li vaše dijete jelo – jer znate da nije? Izbirljivim mališanima može se doskočiti – bitno je samo da roditelj posjeduje volju, disciplinu i malo mašte! Sve što piše u ovom članku 100% je provjereno.

1. Planirajte i prilagodite obroke

Potrudite se kod pripreme obroka te uvijek poslužite barem jednu namirnicu koju dijete voli. Na primjer – vjerojatno ne voli jetrica s češnjakom, no kao prilog servirajte recimo mini rajčicu, iznenadite ga voćnom salatom za desert. U današnjem užurbanom tempu života zaista nije lako sve pomno planirati, spravljati svakom ukućanu poseban obrok no pokušajte se držati ove računice: odabrano glavno jelo + jedna namirnica koju dijete voli + jedna zdrava namirnica. Nikako nemojte ucjenjivati dijete hranom, već ga pokušajte motivirati i uvijek ga pohvalite kada pojede njemu ne tako drago jelo.

2. Uključite dijete u spravljanje obroka

Upoznajte ga s osnovama, usadite mu ljubav prema kuhanju i hrani. Neka ono bude vaš mali pomagač. Skupa mijesite tijesto, izdrađujte kiflice, kuglice, neka vam pomogne prilikom miksanja, dopustite mu da prvo kuša hranu i ocjeni treba li ju još začiniti. Približite mu svijet okusa i mirisa, neka od malena zavoli i nauči cijeniti domaću kuhinju.

3. Educirajte ga o zdravoj hrani

Za svaku namirnicu koju dijete ne voli, ispričajte malu priču o njoj. Sjetite se samo Popaja i onih silnih porcija špinata koje smo zbog dragog nam crtića pristali pojesti. Objasnite djetetu kako meso daje snagu, jabuka odlično čisti zube, mrkvica nam jača vid, a prokulica je magično sredstvo protiv bakterija i upala. Googlajte kako bi i sebe same educirale. Uvijek je dobro znati zašto bi trebali konzumirati ono što nam možda i nije najdraža hrana.

dijete

4. Jelo servirajte na kreativan i zabavan način

Klinci su vizualni tipovi, vole šarene boje i zanimljive oblike. Kalupi za keksiće mogu odlično poslužiti pri izrezivanju kruha, raznih narezaka pa čak i voća i povrća. Sendvič u obliku klauna, ploške krumpira u obliku srca, kolutovi krastavca kao oči čudovišta – sve su to ideje koje je danas tako lako naći na internetu. Ma čak i pire oblikovan u kuglice ili svježe povrće narezano na tanke trakice činiti će puno privlačnijim zalogajem u dječjim očima.

5. Kamuflirajte namirnice

Blender i/ili štapni mikser zakon je za ovakve stvari. Krem juhice od karfiola i kuhane piletine postaju čaroban napitak za snagu, crveni smoothie osim bobićastog voća skriva i ciklu, a zeleni smoothiji u suradnji s bananom daju super moći, dok brokulu mali junaci jedva osjete. Komadiće mesa, kuhano povrće, svježi sir – pokušajte takve nepopularne namirnice “sakriti“ u tortilju, a voću pridužite jogurt i med, izblendajte pa zamrznite.

Foto: iStockphoto.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Kultura

Kao i u svakom obiteljskom filmu naći će se i ovdje hvalevrijednih tema poput timskog rada, ustrajnosti i multikulturalnosti, no teško da će nekoga...

Duh i tijelo

Ženski život nikada nije lak, uvijek nosi odgovornosti i problema s kojima se žene suočavaju.

Obitelj

Prvi dani majčinstva sa sobom nose brojne prekrasne trenutke, ali i poneki izazov.

Drama Queen

Nekad taj blesavi zid ima više razumijevanja i ima bolju energiju od ljudi kojima smo okruženi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.