Kako odabrati idealne biljke za uredski prostor

ured

Nije lako odabrati biljke za vlastiti dom, a odluka postaje još teža kad se radi o uredu gdje smo ograničeni količinom svjetla, prostora i pažnje koju možemo posvetiti biljci. Uredske biljke moraju biti otpornije na vanjske uvjete od sobnih, jer su izložene neprestanom grijanju ili hlađenju, često ne dolaze u doticaj sa svježim zrakom, a nazale se u neposrednoj blizini uređaja koji isijavaju toplinu i tako smanjuju količinu vlage u zraku.

Unatoč svim poteškoćama, pa i dodatnom trošku, biljke bi trebale biti obavezna oprema radnog mjesta jer razgrađuju štetne tvari i proizvode kisik. Pored toga, zelenilo je dobro za oči, smanjuje razinu buke (i stresa), dekorativno je za interijer i pridonosi stvaranju ugodne radne atmosfere. No, koje biljke odabrati za ured?

Za čišći zrak

Kanarska datulja (Phoenix canariensis) – dekorativna biljka s dugačkim listovima i jestivim (ali neukusnim) plodovima. Preferira vlažna mjesta, ali joj ne smeta suh zrak. Brže raste ako stoji na svjetlom, toplom mjestu. Potrebe za vodom ovise o lokaciji (u hladu treba manje vode nego na suncu). Ako se nalazi na mjestu gdje temperatura ne prelazi desetak stupnjeva, zalijevati ju treba umjereno.

Gumijevac (Ficus elastica) – potječe iz Azije i može narasti do visine od pet metara. Uputno ga je redovito podrezivati kako ne bi rastao samo u dužinu nego i u širinu. Treba vrlo malo vode i vrlo je otporan. Voli svjetlo i sobnu temperaturu (izbjegavati blizinu radijatora). Ima lijepe blistave jajolike listove koje bi povremeno trebalo očistiti od prašine.

biljke

Za urede bez prirodne svjetlosti

Zeleni ljiljan (Chlorophytum) – vrlo otporna biljka koja odlično podnosi razlike u temperaturi. Potrebno ju je umjereno zalijevati svaka tri dana (zimi jednom tjedno). Voli veće posude, a preporučuje se dodavanje tekućeg gnojiva jednom mjesečno.

Monstera (Monstera deliciosa) – ubraja se među najpopularnije sobne biljke. Potječe iz Južne Amerike i najbolje se osjeća pri temperaturama iznad 20 stupnjeva. Nije zahtjevna za održavanje. Važno je da ne dobiva previše vode odjednom i da se zemlja ne osuši u potpunosti. Ima velike tamnozelene listove. Kako se radi o puzavcu, monsteri svakako u posudu stavite štap po kojem se može penjati.

Afrička ljubica (Saintpaulia ionantha) – trajnica popularna zbog lijepih cvjetova. Pri kupnji obratite pozornost na veličinu – otpornije su biljke koje već imaju 10-15 centimetra. Vole polusjenovita mjesta i toplinu (20-22 stupnjeva), dok svakako treba izbjeći izravno izlaganje suncu. Potrebno ju je umjereno zalijevati (u idealnom slučaju mlakom vodom), te izbjegavati kontakt listova s vodom.

Izvor metro.portal.hr